Ocena wiedzy studentów na temat żywności ubogoenergetycznej oraz analiza jej spożycia
Streszczenie
Redukcja wartości energetycznej produktów spożywczych jest odpowiedzią na zjawisko szerzącej się epidemii otyłości i innych schorzeń związanych z wysokokaloryczną dietą. Nieodpowiednie spożywanie asortymentu ubogokalorycznego może jednak wiązać się z negatywnymi konsekwencjami zdrowotnymi. Autorzy pracy dokonali analizy wiedzy na temat żywności niskokalorycznej oraz oceny spożycia produktów ubogoenergetycznych wśród studentów poznańskich uczelni wyższych. Badanie pr zeprowadzono za pomocą autorskiego kwestio - nariusza ankiety wśród 91 słuchaczy tr zech poznańskich wyższych uczelni. Znaczna część przebadanych studentów, zwłaszcza reprezentantów uczelni medycznej, potrafiła rozróżn ić żywność niskokaloryczną od tradycyjnej oraz była świadoma korzyści i zagrożeń wynikających z konsumpcji pokarmów o obniżonej wartości energetycznej. Prawie wszyscy słuchacze deklarowali co najmniej jednorazową konsumpcję produktów typu light, ale nieliczni zaznaczyli, że spożywają je reg ularnie. Wśród żywności niskoenergetycznej najczęściej wybieranymi produktami były: mleko i produkty mleczne, płatki śniadaniowe oraz pieczywo. Analiza wiedzy studentów na temat zdrowotnych aspektów spożywania żywności ubo goenergetycznej oraz weryfikacja zachowań konsumenckich w tym zakresie wskazują na konieczność dalszej edukacji żywieniowej społeczeństwa.
Słowa kluczowe: żywność ubogoenergetycznażywność funkcjonalna