Tom 5, Nr 2 (2014)
WYBRANE PROBLEMY KLINICZNE
Opublikowany online: 2014-10-30

dostęp otwarty

Wyświetlenia strony 1754
Wyświetlenia/pobrania artykułu 3026
Pobierz cytowanie

Eksport do Mediów Społecznościowych

Eksport do Mediów Społecznościowych

Ocena wiedzy studentów na temat żywności ubogoenergetycznej oraz analiza jej spożycia

Teresa Grzelak, Joanna Grupińska, Marta Kramkowska, Marcelina Walczak, Krystyna Czyżewska
Forum Zaburzeń Metabolicznych 2014;5(2):77-86.

Streszczenie

Redukcja wartości energetycznej produktów spożywczych jest odpowiedzią na zjawisko szerzącej się epidemii otyłości i innych schorzeń związanych z wysokokaloryczną dietą. Nieodpowiednie spożywanie asortymentu ubogokalorycznego może jednak wiązać się z negatywnymi konsekwencjami zdrowotnymi. Autorzy pracy dokonali analizy wiedzy na temat żywności niskokalorycznej oraz oceny spożycia produktów ubogoenergetycznych wśród studentów poznańskich uczelni wyższych. Badanie pr zeprowadzono za pomocą autorskiego kwestio - nariusza ankiety wśród 91 słuchaczy tr zech poznańskich wyższych uczelni. Znaczna część przebadanych studentów, zwłaszcza reprezentantów uczelni medycznej, potrafiła rozróżn ić żywność niskokaloryczną od tradycyjnej oraz była świadoma korzyści i zagrożeń wynikających z konsumpcji pokarmów o obniżonej wartości energetycznej. Prawie wszyscy słuchacze deklarowali co najmniej jednorazową konsumpcję produktów typu light, ale nieliczni zaznaczyli, że spożywają je reg ularnie. Wśród żywności niskoenergetycznej najczęściej wybieranymi produktami były: mleko i produkty mleczne, płatki śniadaniowe oraz pieczywo. Analiza wiedzy studentów na temat zdrowotnych aspektów spożywania żywności ubo goenergetycznej oraz weryfikacja zachowań konsumenckich w tym zakresie wskazują na konieczność dalszej edukacji żywieniowej społeczeństwa.

Artykuł dostępny w formacie PDF

Pokaż PDF Pobierz plik PDF