Alternatywne strategie i modyfikacje żywieniowe w dietoterapii insulinooporności
Streszczenie
Insulinooporność (IO) to stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Zaburzenie to stanowi niezależny czynniki ryzyka rozwoju nadciśnienia tętniczego, cukrzycy typu 2 czy dyslipidemii. Standardem postępowania w terapii IO jest zmiana sposobu żywienia oraz zwiększenie aktywności fizycznej. Modelami żywienia o udowodnionym korzystnym wpływie na insulinowrażliwość są dieta o niskim indeksie glikemicznym oraz dieta śródziemnomorska. Z uwagi na zwiększające się zainteresowanie naukowe IO, w ostatnich latach obserwuje się wzrastającą liczbę dowodów naukowych oceniających wpływ innych modyfikacji żywieniowych na tkankową wrażliwość na insulinę. Celem badania był przegląd literatury dotyczący alternatywnych strategii i modyfikacji żywieniowych wpływających na insulinowrażliwość. Przeglądu dokonano w kwietniu 2023 roku. Wykorzystano wyszukiwarkę internetową PubMed, National Library of Medicine. Ostatecznie włączono 30 prac. Dieta wegańska, ketogeniczna, wysokobiałkowa oraz post przerywany mogą korzystnie wpływać na insulinowrażliwość, lecz wywierają także negatywne skutki zdrowotne. Wszystkie diety powinny być dobrze zbilansowane, ponieważ mogą wiązać się z niedoborami pokarmowymi oraz zwiększonym ryzykiem rozwoju chorób, w tym metabolicznych. Pomimo pojawiających się danych o pozytywnym wpływie innych modeli żywienia na insulinowrażliwość, zastosowanie diety śródziemnomorskiej lub o niskim indeksie glikemicznym nadal jest najlepszym i najbezpieczniejszym sposobem niefarmakologicznej modulacji insulinowrażliwości.
Słowa kluczowe: insulinoopornośćdietoterapiaindeks glikemicznydieta ketogenicznapostpost przerywanydieta wegetariańskadieta wegańskadieta roślinna