Hafnia alvei — probiotyk nowej generacji jako wsparcie w redukcji masy ciała
Streszczenie
Otyłość stanowi jeden z głównych problemów zdrowia publicznego i wiąże się z występowaniem wielu zaburzeń, w tym zespołem metabolicznym, cukrzycą typu 2. czy chorobami układu krążenia. Przyczyna otyłości, wynikająca z nieprawidłowej równowagi energetycznej w organizmie, jest związana z dysregulacją sygnałów odpowiadających za uczucie sytości i głodu, zaburzeniami hormonalnymi, a także obecnością dysbiozy jelitowej. Mikrobiota jelitowa wydaje się partycypować w patofizjologii otyłości, a jej wpływ na procesy fizjologiczne gospodarza jest przez ostatnie lata szeroko badany. Wyniki badań doświadczalnych wskazują na korzyści ze stosowania probiotyków jako elementu wspomagającego przywrócenie prawidłowej mikrobioty i promującego redukcję masy ciała. Wskazuje się, że tradycyjnie stosowane szczepy probiotyczne, takie jak Bifidobacterium spp. i Lactobacillus spp. pomimo że wykazują korzyści w zakresie metabolizmu gospodarza, cechują się niewielką skutecznością w leczeniu i zapobieganiu otyłości. Tym samym, coraz większe zainteresowanie dotyczy probiotyków tzw. nowej generacji (NGP). W odróżnieniu od probiotyków tradycyjnych, powszechnie stosowanych w różnych jednostkach chorobowych, NPG cechuje celowane działanie przeciw wybranym jednostkom chorobowym. Zidentyfikowano kilka probiotyków nowej generacji, które wykazują potencjalne działanie przeciw otyłości. Najbardziej obiecująca wydaje się bakteria komensalna Hafnia alvei, która w badaniach zarówno na zwierzętach, jak i ludzi powodowała wzrost uczucia sytości i ograniczenie przyjmowania pokarmu, promowała spadek masy ciała i tkanki tłuszczowej, a także poprawiała parametry związane z zaburzeniami metabolicznymi. Mechanizm działania H. alvei, który wyjaśniłby zmniejszenie łaknienia i wzrost uczucia sytości u osób otyłych, obejmuje zwiększoną produkcję białka ClpB, które naśladuje działanie α-MSH (neuropeptydu o działaniu anoreksygenicznym). Niemniej jednak, bakteria ta wymaga prowadzenia dalszych badań w analizowanym obszarze badawczym.
Słowa kluczowe: otyłośćmicrobiotaprobiotykiHafnia alvei