Na skróty Recenzenci 2020

Tom 12, Nr 1 (2021)
Artykuł przeglądowy
Pobierz cytowanie

Związek między dietą śródziemnomorską a ryzykiem kardiometabolicznym u nastolatków i młodych dorosłych ― część 2

Agata Ślot, Sara Sotek, Paulina Schmidt, Kinga Rewaj, Andżelika Pilarczyk, Damian Skrypnik
Forum Zaburzeń Metabolicznych 2021;12(1):39-46.

dostęp płatny

Tom 12, Nr 1 (2021)
WYBRANE PROBLEMY KLINICZNE

Streszczenie

Celem pracy jest opis zależności między stosowaniem diety śródziemnomorskiej a zwiększonym ryzykiem kardiometabolicznym u nastolatków i młodych dorosłych. Dieta śródziemnomorska jest uważana za jedną z najzdrowszych diet na świecie. Stosują ją nie tylko przez mieszkańcy krajów śródziemnomorskich, ale też ludzie mieszkający na całym świecie. Charakteryzuje się częstym spożyciem produktów pełnoziarnistych, owoców, warzyw, nasion roślin strączkowych i oliwy z oliwek. Duży udział w diecie stanowią również ryby i owoce morza, które są bogatym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (WNKT) z rodziny omega-3. Dieta śródziemnomorska z uwagi na ograniczone spożycie czerwonego mięsa i słodyczy, cechuje się niskim spożyciem nasyconych kwasów tłuszczowych (NKT) i cholesterolu. Dopełnieniem śródziemnomorskiego modelu żywienia są aktywność fizyczna oraz spędzanie czasu z rodziną i przyjaciółmi. Zespół metaboliczny jest związany z większym ryzykiem zdarzeń sercowo-naczyniowych, które odpowiadają obecnie za największą liczbę zgonów na świecie. Z tego powodu jest uważany jest za chorobę cywilizacyjną XXI wieku. Na zespół metaboliczny wpływa wiele czynników, takich jak: otyłość brzuszna, podwyższone stężenie glukozy we krwi, nadciśnienie tętnicze oraz wysokie stężenie cholesterolu frakcji LDL (low-density lipoprotein). Przez kilkadziesiąt lat naukowcy prowadzili badania, w których analizowali wpływ diety na zespół metaboliczny. Ich wyniki wykazały, że stosowanie diety śródziemnomorskiej wiąże się z niższym wskaźnikiem masy ciała (BMI), niższym poziomem glukozy w surowicy krwi, niższym stężeniem cholesterolu oraz mniejszym ryzykiem wystąpienia zespołu metabolicznego.

Streszczenie

Celem pracy jest opis zależności między stosowaniem diety śródziemnomorskiej a zwiększonym ryzykiem kardiometabolicznym u nastolatków i młodych dorosłych. Dieta śródziemnomorska jest uważana za jedną z najzdrowszych diet na świecie. Stosują ją nie tylko przez mieszkańcy krajów śródziemnomorskich, ale też ludzie mieszkający na całym świecie. Charakteryzuje się częstym spożyciem produktów pełnoziarnistych, owoców, warzyw, nasion roślin strączkowych i oliwy z oliwek. Duży udział w diecie stanowią również ryby i owoce morza, które są bogatym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (WNKT) z rodziny omega-3. Dieta śródziemnomorska z uwagi na ograniczone spożycie czerwonego mięsa i słodyczy, cechuje się niskim spożyciem nasyconych kwasów tłuszczowych (NKT) i cholesterolu. Dopełnieniem śródziemnomorskiego modelu żywienia są aktywność fizyczna oraz spędzanie czasu z rodziną i przyjaciółmi. Zespół metaboliczny jest związany z większym ryzykiem zdarzeń sercowo-naczyniowych, które odpowiadają obecnie za największą liczbę zgonów na świecie. Z tego powodu jest uważany jest za chorobę cywilizacyjną XXI wieku. Na zespół metaboliczny wpływa wiele czynników, takich jak: otyłość brzuszna, podwyższone stężenie glukozy we krwi, nadciśnienie tętnicze oraz wysokie stężenie cholesterolu frakcji LDL (low-density lipoprotein). Przez kilkadziesiąt lat naukowcy prowadzili badania, w których analizowali wpływ diety na zespół metaboliczny. Ich wyniki wykazały, że stosowanie diety śródziemnomorskiej wiąże się z niższym wskaźnikiem masy ciała (BMI), niższym poziomem glukozy w surowicy krwi, niższym stężeniem cholesterolu oraz mniejszym ryzykiem wystąpienia zespołu metabolicznego.

Pobierz cytowanie

Słowa kluczowe

zespół kardiometaboliczny, dieta śródziemnomorska, choroby układu krążenia, cukrzyca, otyłość brzuszna, zaburzenia lipidowe, nastolatki, młodzi dorośli

Informacje o artykule
Tytuł

Związek między dietą śródziemnomorską a ryzykiem kardiometabolicznym u nastolatków i młodych dorosłych ― część 2

Czasopismo

Forum Zaburzeń Metabolicznych

Numer

Tom 12, Nr 1 (2021)

Typ artykułu

Artykuł przeglądowy

Strony

39-46

Rekord bibliograficzny

Forum Zaburzeń Metabolicznych 2021;12(1):39-46.

Słowa kluczowe

zespół kardiometaboliczny
dieta śródziemnomorska
choroby układu krążenia
cukrzyca
otyłość brzuszna
zaburzenia lipidowe
nastolatki
młodzi dorośli

Autorzy

Agata Ślot
Sara Sotek
Paulina Schmidt
Kinga Rewaj
Andżelika Pilarczyk
Damian Skrypnik

Referencje (11)
  1. Banaś I, Lewek P. Czynniki ryzyka sercowo-naczyniowego a częstość występowania zespołu metabolicznego w grupie dzieci i młodzieży. Family Medicine & Primary Care Review . 2015; 17(2): 79–81.
  2. Stosio M. Genetyczne uwarunkowania zaburzonej ekspresji termogeniny (UCP1) w otyłości prowadzącej do zespołu metabolicznego. Postępy Hig Med Dosw. 2016; 70: 1389–1403.
  3. Ilow R, Regulska-Ilow B, Różańska D. Występowanie czynników ryzyka chorób sercowo-naczyniowych w grupie studentów z Wrocławia. Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu. 2012; 18(4): 442–447.
  4. Benestad B, Júlíusson PB, Siegfried W, et al. Cardiometabolic risk factors differ among adolescents with obesity in three European countries - a cross-sectional study. Acta Paediatr. 2019; 108(3): 493–501.
  5. Yan S, Li J, Li S, et al. The expanding burden of cardiometabolic risk in China: the China Health and Nutrition Survey. Obes Rev. 2012; 13(9): 810–821.
  6. Drygas W, Bielecki W, Kozakiewicz K. Wieloośrodkowe Ogólnopolskie Badanie Stanu Zdrowia Ludności – WOMBASZ. In: Kopeć G, Jankowski P, Pająk A, Drygas W. ed. Epidemiologia i prewencja chorób krążenia. Medycyna Praktyczna, Kraków 2015: 41–55.
  7. Velázquez-López L, et al. Velázquez-López L. Mediterranean-style diet reduces metabolicsyndrome components in obese children andadolescents with obesity, BMC Pediatrics 2014,14. ; 175.
  8. Novak D, Štefan L, Prosoli R, et al. Mediterranean Diet and Its Correlates among Adolescents in Non-Mediterranean European Countries: A Population-Based Study. Nutrients. 2017; 9(2): 177.
  9. Mieziene B, Emeljanovas A, Fatkulina N, et al. Dietary Pattern and Its Correlates among Lithuanian Young Adults: Mediterranean Diet Approach. Nutrients. 2020; 12(7).
  10. Agostinis-Sobrinho C, Ramírez-Vélez R, García-Hermoso A, et al. Associations between physical fitness and adherence to the Mediterranean diet with health-related quality of life in adolescents: results from the LabMed Physical Activity Study. Eur J Public Health. 2018; 28(4): 631–635.
  11. Bacopoulou F. Mediterranean diet decreases adolescent waist circumference. Eur J Clin Invest. 2017; 47(6): 447–455.

Regulamin

Ważne: serwis https://journals.viamedica.pl/ wykorzystuje pliki cookies. Więcej >>

Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies m.in. w celach statystycznych, dostosowania serwisu do potrzeb użytkownika (np. język interfejsu) i do obsługi logowania użytkowników. W ustawieniach przeglądarki internetowej można zmienić opcje dotyczące cookies. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci komputera. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności.

Czym są i do czego służą pliki cookie możesz dowiedzieć się na stronie wszystkoociasteczkach.pl.

Czasopismo Forum Zaburzeń Metabolicznych dostęne jest również w Ikamed - księgarnia medyczna

Wydawcą serwisu jest Via Medica sp. z o.o. sp. komandytowa, ul. Świętokrzyska 73, 80–180 Gdańsk

tel.:+48 58 320 94 94, faks:+48 58 320 94 60, e-mail:  viamedica@viamedica.pl