Tom 10, Nr 1 (2019)
WYBRANE PROBLEMY KLINICZNE
Opublikowany online: 2019-04-23
Wyświetlenia strony 816
Wyświetlenia/pobrania artykułu 46
Pobierz cytowanie

Eksport do Mediów Społecznościowych

Eksport do Mediów Społecznościowych

Wybrane immunoskładniki diety przemysłowej

Krzysztof Kustra, Marta Kusnierczak, Jolanta Korczak, Maria Kuczkowska, Weronika Kawałkiewicz, Marcin Mardas, Leszek Kubisz, Marta Stelmach-Mardas
Forum Zaburzeń Metabolicznych 2019;10(1):22-28.

Streszczenie

Odpowiedni stan odżywienia i sposób żywienia pacjentów hospitalizowanych warunkują efektywne leczenie. Wpływają między innymi na skrócenie czasu hospitalizacji i obniżenie kosztów związanych z pobytem w szpitalu. Dodatek do diet przemysłowych takich składników immunomodulujących, jak: L-arginina, nukleotydy i kwasy tłuszczowe ω-3 korzystnie wpływa na układ immunologiczny pacjentów, przyczynia się do zmniejszenia odsetka powikłań pooperacyjnych, przyspiesza gojenie się ran i minimalizuje negatywne skutki urazu. Obecnie autorzy badań naukowych prowadzonych wśród pacjentów w okresie okołooperacyjnym skupiają się nie tylko na  określeniu zwyczajowego zapotrzebowania energetycznego pacjenta, roli wybranych składników pożywienia na zachowanie homeostazy ustroju, ale przede wszystkim na oszacowaniu wzajemnych proporcji pomiędzy składnikami diet przemysłowych i ich wzajemnych interakcji.

Artykuł dostępny w formacie PDF

Dodaj do koszyka: 49,00 PLN

Posiadasz dostęp do tego artykułu?

Referencje

  1. Studley HO. Percentage of weight loss: a basic indicator of surgical risk in patients with chronic peptic ulcer. 1936. Nutr Hosp. 2001; 16(4): 141–3; discussion 140.
  2. Albers R, Antoine JM, Bourdet-Sicard R, et al. Markers to measure immunomodulation in human nutrition intervention studies. Br J Nutr. 2005; 94(3): 452–481.
  3. Suchner U, Heyland DK, Peter K. Immune-modulatory actions of arginine in the critically ill. Br J Nutr. 2002; 87 Suppl 1: S121–S132.
  4. Stroud M. Thalidomide and cancer cachexia: old problem, new hope? Gut. 2005; 54(4): 447–448.
  5. Kłęk S. Leczenie żywieniowe w chirurgii. Żywienie immunomodulujące w praktyce chirurgicznej : 45–55.
  6. Scrimshaw NS. Prologue: historical introduction. Immunonutrition in health and disease. Br J Nutr. 2007; 98 Suppl 1: S3–S4.
  7. Murray RK, Granner DK, Mayes PA. Biochemia Harpera. 2001: 65:231-241, 178: 45-49.
  8. Wu G, Bazer FW, Davis TA, et al. Arginine metabolism and nutrition in growth, health and disease. Amino Acids. 2009; 37(1): 153–168.
  9. Ścibor D, Czeczot H. Arginina — metabolizm i funkcje w organizmie człowieka. Postępy Hig Med Dośw. 2004; 58: 321–332.
  10. Wu G, Meininger CJ, Knabe DA, et al. Arginine nutrition in development, health and disease. Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2000; 3(1): 59–66.
  11. King D, Mainous A, Geesey M. Variation in L-arginine intake follow demographics and lifestyle factors that may impact cardiovascular disease risk. Nutrition Research. 2008; 28(1): 21–24.
  12. Heyland DK, Novak F, Drover JW, et al. Should immunonutrition become routine in critically ill patients? A systematic review of the evidence. JAMA. 2001; 286(8): 944–953.
  13. Oomen CM, van Erk MJ, Feskens EJ, et al. Arginine intake and risk of coronary heart disease mortality in elderly men. Arterioscler Thromb Vasc Biol. 2000; 20(9): 2134–2139.
  14. Boger R. L-arginine. Monograph. Altern Med Rev. 2005; 10(2): 139–148.
  15. Słotwiński R, Słotwińska S, Kędziora S, et al. Alterations in innate antibacterial response after immunomodulatory nutrition. Gastroenterology Review. 2012; 3: 115–124.
  16. Wilmore D. Enteral and parenteral arginine supplementation to improve medical outcomes in hospitalized patients. J Nutr. 2004; 134(10 Suppl): 2863S–2867S; discussion 2895S.
  17. Marimuthu K, Varadhan KK, Ljungqvist O, et al. A meta-analysis of the effect of combinations of immune modulating nutrients on outcome in patients undergoing major open gastrointestinal surgery. Ann Surg. 2012; 255(6): 1060–1068.
  18. Vidal-Casariego A, Calleja-Fernández A, Villar-Taibo R, et al. Efficacy of arginine-enriched enteral formulas in the reduction of surgical complications in head and neck cancer: a systematic review and meta-analysis. Clin Nutr. 2014; 33(6): 951–957.
  19. Grimble GK. Dietary nucleotides and gut mucosal defence. Gut. 1994; 35(1 Suppl): S46–S51.
  20. Drover JW, Dhaliwal R, Weitzel L, et al. Perioperative use of arginine-supplemented diets: a systematic review of the evidence. J Am Coll Surg. 2011; 212(3): 385–99, 399.e1.
  21. Sobotka L, Allison S, Forbes A. Podstawy żywienia klinicznego. Edycja czwarta. , 2013; 319: 3-8, 320: 10-16 .
  22. Bogdański P, Pupek-Musialik D, Jabłecka A, et al. Suplementacja L-argininy w nadciśnieniu tętniczym — fakty i kontrowersje. Nadciś Tęt. 2001; 5: 133–139.
  23. Graczyk-Wojciechowska J. Aminokwasy jako uzupełnienie diety. HOLBEX, Warszawa 2000.
  24. Socha J, Stolarczyk A. Rola białka w leczeniu żywieniowym — podstawy biologiczne. Pediatria współczesna. Gastroenterologia, Hepatologia i Żywienie Dziecka. 2000; 2: 77–81.
  25. Micker M, Chęciński P, Jabłecka A, et al. Influence of L-L-arginine oral supplementation on oxidative stress in patients with intermittent claudication. . Acta Angiol. 2007; 8(4): 137–142.
  26. Alba-Roth J, Müller OA, Schopohl J, et al. Arginine stimulates growth hormone secretion by suppressing endogenous somatostatin secretion. J Clin Endocrinol Metab. 1988; 67(6): 1186–1189.
  27. Cerantola Y, Hübner M, Grass F, et al. Immunonutrition in gastrointestinal surgery. Br J Surg. 2011; 98(1): 37–48.
  28. Rudolph FB. Symposium: dietary nucleotides: a recently demonstrated requirement for cellular development and immune function. J Nutr. 1994; 124(8 Suppl): 1431S–1432S.
  29. Grimble GK, Westwood OM. Nucleotides as immunomodulators in clinical nutrition. Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2001; 4(1): 57–64.
  30. Gil A. Modulation of the immune response mediated by dietary nucleotides. Eur J Clin Nutr. 2002; 56 Suppl 3: S1–S4.
  31. Leleiko NS, Walsh MJ. Dietary purine nucleotides and the gastrointestinal tract. Nutrition. 1995; 11(6): 725–730.
  32. Van Buren CT, Rudolph F. Dietary nucleotides: a conditional requirement. Nutrition. 1997; 13(5): 470–472.
  33. Kulkarni AD, Rudolph FB, Van Buren CT. The role of dietary sources of nucleotides in immune function: a review. J Nutr. 1994; 124(8 Suppl): 1442S–1446S.
  34. Ciborowska H, Rudnicka A, Ciborowski A. Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. 2004; 71: 7–10.
  35. Brenner RR, Peluffo RO. Regulation of unsaturated fatty acids biosynthesis. I. Effect of unsaturated fatty acid of 18 carbons on the microsomal desaturation of linoleic acid into gamma-linolenic acid. Biochim Biophys Acta. 1969; 176(3): 471–479.
  36. Calder P, Jensen G, Koletzko B, et al. Lipid emulsions in parenteral nutrition of intensive care patients: current thinking and future directions. Intensive Care Medicine. 2010; 36(5): 735–749.
  37. Dupertuis YM, Meguid MM, Pichard C. Colon cancer therapy: new perspectives of nutritional manipulations using polyunsaturated fatty acids. Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2007; 10(4): 427–432.
  38. Vinnars E, Wilmore D. Jonathan Roads Symposium Papers. History of parenteral nutrition. JPEN J Parenter Enteral Nutr. 2003; 27(3): 225–231.
  39. Consensus recommendations from the US summitt on immune-enhancing enteral therapy. JPEN J Parenter Enteral Nutr. 2001; 25(2 Suppl): S61–S63.
  40. Weimann A, Braga M, Harsanyi L, et al. ESPEN Guidelines on Enteral Nutrition: Surgery including Organ Transplantation. Clinical Nutrition. 2006; 25(2): 224–244.
  41. Heys SD, Walker LG, Smith I, et al. Enteral nutritional supplementation with key nutrients in patients with critical illness and cancer: a meta-analysis of randomized controlled clinical trials. Ann Surg. 1999; 229(4): 467–477.
  42. Strickland A, Brogan A, Krauss J, et al. Is the use of specialized nutritional formulations a cost-effective strategy? A national database evaluation. JPEN J Parenter Enteral Nutr. 2005; 29(1 Suppl): S81–S91.
  43. Chevrou-Séverac H, Pinget C, Cerantola Y, et al. Cost-effectiveness analysis of immune-modulating nutritional support for gastrointestinal cancer patients. Clin Nutr. 2014; 33(4): 649–654.
  44. Roulin D, Donadini A, Gander S, et al. Cost-effectiveness of the implementation of an enhanced recovery protocol for colorectal surgery. Br J Surg. 2013; 100(8): 1108–1114.