Na skróty Recenzenci 2020

dostęp otwarty

Tom 9, Nr 3 (2018)
WYBRANE PROBLEMY KLINICZNE
Pobierz cytowanie

Analiza wybranych grup produktów spożywczych wzbogaconych w żelazo

Ewelina Żuk, Katarzyna Skrypnik, Joanna Suliburska
Forum Zaburzeń Metabolicznych 2018;9(3):103-111.

dostęp otwarty

Tom 9, Nr 3 (2018)
WYBRANE PROBLEMY KLINICZNE

Streszczenie

Wyniki badań epidemiologicznych polskiej populacji wykazują niedostateczne spożycie w diecie witamin i składników mineralnych. Liczni badacze podkreślają zwłaszcza negatywny wpływ niedostatecznej podaży żelaza na stan zdrowia między innymi w grupie kobiet w wieku okołokoncepcyjnym i premenopauzalnym, czyli szczególnie narażonej na niedokrwistość. W związku z tym poszukuje się alternatywnych sposobów uzupełnienia niedoborów tego pierwiastka. Jednym z rozwiązań wydaje się fortyfikacja żelazem powszechnie stosowanych produktów spożywczych. Znajomość rynku pod względem żywności wzbogaconej żelazem umożliwi specjalistom od żywienia odpowiednie i bezpieczne wykorzystanie jej w diecie pacjentów z niedoborami tego mikroelementu.

Celem pracy była charakterystyka wybranych grup produktów spożywczych wzbogaconych w żelazo oraz ocena możliwości zwiększenia spożycia żelaza przez włączanie tych produktów do diety. Analizie poddano cztery wybrane grupy asortymentowe produktów spożywczych: produkty zbożowe; soki, nektary, napoje; słodycze; produkty typu instant.

Najliczniejszą grupą produktów wzbogaconych w żelazo były produkty zbożowe. Najwyższa średnia zawartość żelaza w 100 g/100 ml produktu wzbogaconego w żelazo występowała w napojach instant. W porcji produktu wzbogaconego w żelazo największa zawartość żelaza występowała w produktach zbożowych, natomiast najniższa w słodyczach.

Produkty wzbogacane żelazem pozwalają na wielokrotne zwiększenie podaży tego pierwiastka w diecie. Ich stosowanie w grupie pacjentów z niedoborem żelaza wydaje się uzasadnione, jednak suplementacja tego mikroelementu z wykorzystaniem produktów fortyfikowanych powinna odbywać się pod kontrolą wykwalifikowanego dietetyka.

Streszczenie

Wyniki badań epidemiologicznych polskiej populacji wykazują niedostateczne spożycie w diecie witamin i składników mineralnych. Liczni badacze podkreślają zwłaszcza negatywny wpływ niedostatecznej podaży żelaza na stan zdrowia między innymi w grupie kobiet w wieku okołokoncepcyjnym i premenopauzalnym, czyli szczególnie narażonej na niedokrwistość. W związku z tym poszukuje się alternatywnych sposobów uzupełnienia niedoborów tego pierwiastka. Jednym z rozwiązań wydaje się fortyfikacja żelazem powszechnie stosowanych produktów spożywczych. Znajomość rynku pod względem żywności wzbogaconej żelazem umożliwi specjalistom od żywienia odpowiednie i bezpieczne wykorzystanie jej w diecie pacjentów z niedoborami tego mikroelementu.

Celem pracy była charakterystyka wybranych grup produktów spożywczych wzbogaconych w żelazo oraz ocena możliwości zwiększenia spożycia żelaza przez włączanie tych produktów do diety. Analizie poddano cztery wybrane grupy asortymentowe produktów spożywczych: produkty zbożowe; soki, nektary, napoje; słodycze; produkty typu instant.

Najliczniejszą grupą produktów wzbogaconych w żelazo były produkty zbożowe. Najwyższa średnia zawartość żelaza w 100 g/100 ml produktu wzbogaconego w żelazo występowała w napojach instant. W porcji produktu wzbogaconego w żelazo największa zawartość żelaza występowała w produktach zbożowych, natomiast najniższa w słodyczach.

Produkty wzbogacane żelazem pozwalają na wielokrotne zwiększenie podaży tego pierwiastka w diecie. Ich stosowanie w grupie pacjentów z niedoborem żelaza wydaje się uzasadnione, jednak suplementacja tego mikroelementu z wykorzystaniem produktów fortyfikowanych powinna odbywać się pod kontrolą wykwalifikowanego dietetyka.

Pobierz cytowanie

Słowa kluczowe

niedobór żelaza, produkty wzbogacane żelazem, suplementacja żelaza

Informacje o artykule
Tytuł

Analiza wybranych grup produktów spożywczych wzbogaconych w żelazo

Czasopismo

Forum Zaburzeń Metabolicznych

Numer

Tom 9, Nr 3 (2018)

Strony

103-111

Rekord bibliograficzny

Forum Zaburzeń Metabolicznych 2018;9(3):103-111.

Słowa kluczowe

niedobór żelaza
produkty wzbogacane żelazem
suplementacja żelaza

Autorzy

Ewelina Żuk
Katarzyna Skrypnik
Joanna Suliburska

Referencje (26)
  1. Brzozowska A. Składniki mineralne. In: Gawęcki J. ed. Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. PWN, Warszawa 2012: 223–267.
  2. Kunachowicz H, Nadolna I, Wojtasik A, Przygoda B. Żywność wzbogacana a zdrowie. Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2004: 45–46.
  3. Hamułka J, Wawrzyniak A, Piątkowska D, et al. Ocena spożycia żelaza, witaminy B12 i folianów w grupie kobiet w wieku prokreacyjnym. Rocz Panstw Zakl Hig. 2011; 62: 263–270.
  4. Niedolak-Dawidziak M, Sacha T. Choroby układu krwiotwórczego. Niedokrwistości. In: Szczeklik A, Gajewski P. ed. Choroby wewnętrzne. Kompendium medycyny praktycznej. Medycyna Praktyczna , Kraków 2013: 810–823.
  5. Chmielewska A, Dryl R. Niedobór żelaza bez niedokrwistości u dzieci: aktualny stan wiedzy. Pediatria Polska. 2016; 91(1): 52–58.
  6. Gowin E, Horst-Sikorska W. Żelazne zapasy - komu w XXI wieku grozi niedobór żelaza. Farm Współ. 2010: 139–146.
  7. Pinhas-Hamiel O, Newfield RS, Koren I, et al. Greater prevalence of iron deficiency in overweight and obese children and adolescents. Int J Obes Relat Metab Disord. 2003; 27(3): 416–418.
  8. Zhao L, Zhang X, Shen Y, et al. Obesity and iron deficiency: a quantitative meta-analysis. Obes Rev. 2015; 16(12): 1081–1093.
  9. Deugnier Y, Bardou-Jacquet E, Lainé F. Dysmetabolic iron overload syndrome (DIOS). Presse Med. 2017; 46: 306–311.
  10. Suliburska J, Król E, Staniek H, et al. Ocena stanu odżywienia wapniem, magnezem, żelazem, cynkiem i miedzią kobiet w wieku 18-70 lat na podstawie analizy włosów. Probl Hig Epidemiol. 2015; 96: 444–447.
  11. Orlicz - Sz, Żelazowska-Posiej J, Kucharska K. Niedokrwistość z niedoboru żelaza. Curr Probl Psych. 2011; 12: 590–594.
  12. Anderson GJ, Frazer DM, McKie AT, et al. Mechanisms of haem and non-haem iron absorption: lessons from inherited disorders of iron metabolism. Biometals. 2005; 18(4): 339–348.
  13. Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
  14. Jeruszka-Bielak M, Brzozowska A, Kałuża J, et al. Stosowanie suplementów i produktów wzbogaconych żelazem a stan odżywienia tym pierwiastkiem studentek SGGW. Probl Hig Epidemiol. 2011; 92: 603–609.
  15. Koletzko B, Toschke AM. Meal patterns and frequencies: do they affect body weight in children and adolescents? Crit Rev Food Sci Nutr. 2010; 50(2): 100–105.
  16. Staroń R, Styś A, Starzyński R, et al. Enterocyt - wąskie gardło metabolizmu żelaza. Postępy Biol Komórki. 2015; 42: 329–350.
  17. Jędrzejczak R. Żelazo i mangan w żywności. Rocz Panstw Zakl Hig. 2004; 55: 13–20.
  18. Babicz-Zielińska E, Zabrocki R. Konsument XXI wieku. Przem Spoż. 2007; 1: 6–8.
  19. Sicińska E, Pelc A. Produkty wzbogacone jako potencjalne źródło kwasu foliowego w żywieniu człowieka. Rocz Panstw Zakl Hig. 2011; 62: 209–214.
  20. Stawarska A, Tokarz A, Kolczewska M. Ocena ilościowa składników mineralnych i witamin w dietach ludzi starszych zrzeszonych w wybranych warszawskich stowarzyszeniach społecznych cz. III Brom Chem Toksykol. 2009; 2: 117–122.
  21. Kapka-Skrzypczak L, Niedźwiecka J, Skrzypczak M, et al. Kwas foliowy – skutki niedoboru i zasadność suplementacji. Med Ogólna i Nauki o Zdrowiu. 2012; 18: 65–69.
  22. Hurrell R. How to ensure adequate iron absorption from iron-fortified food. Nutr Rev. 2002; 60(7 Pt 2): S7–15; discussion S43.
  23. Hurrell RF. Fortification: overcoming technical and practical barriers. J Nutr. 2002; 132(4 Suppl): 806S–812S.
  24. Ziemlański Ś, Wartanowicz M. Rola folianów w żywieniu kobiet i dzieci. Pediatr Współcz. 2001; 3: 119–125.
  25. Zimmermann MB, Chaouki N, Hurrell RF. Iron deficiency due to consumption of a habitual diet low in bioavailable iron: a longitudinal cohort study in Moroccan children. Am J Clin Nutr. 2005; 81(1): 115–121.
  26. Efthymakis K, Milano A, Laterza F, et al. Iron deficiency anemia despite effective gluten-free diet in celiac disease: Diagnostic role of small bowel capsule endoscopy. Dig Liver Dis. 2017; 49(4): 412–416.

Regulamin

Ważne: serwis https://journals.viamedica.pl/ wykorzystuje pliki cookies. Więcej >>

Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies m.in. w celach statystycznych, dostosowania serwisu do potrzeb użytkownika (np. język interfejsu) i do obsługi logowania użytkowników. W ustawieniach przeglądarki internetowej można zmienić opcje dotyczące cookies. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci komputera. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności.

Czym są i do czego służą pliki cookie możesz dowiedzieć się na stronie wszystkoociasteczkach.pl.

Czasopismo Forum Zaburzeń Metabolicznych dostęne jest również w Ikamed - księgarnia medyczna

Wydawcą serwisu jest Via Medica sp. z o.o. sp. komandytowa, ul. Świętokrzyska 73, 80–180 Gdańsk

tel.:+48 58 320 94 94, faks:+48 58 320 94 60, e-mail:  viamedica@viamedica.pl