Tom 9, Nr 1 (2018)
WYBRANE PROBLEMY KLINICZNE
Opublikowany online: 2018-05-03

dostęp otwarty

Wyświetlenia strony 3928
Wyświetlenia/pobrania artykułu 45695
Pobierz cytowanie

Eksport do Mediów Społecznościowych

Eksport do Mediów Społecznościowych

Głodowanie z wyboru ― konsekwencje zdrowotne

Celina Cybulska, Emilia Marcinkowska, Marian Grzymisławski
Forum Zaburzeń Metabolicznych 2018;9(1):1-8.

Streszczenie

Głodówka może wywołać liczne niepożądane objawami. Jej odpowiednie przeprowadzenie stanowi jednak alternatywną formę terapii. Celem pracy jest przegląd literatury dotyczący wpływu niespożywania pokarmów na zdrowie, zestawienie możliwych korzyści i zagrożeń ze stosowania restrykcji kalorycznych, ustalenie, czy osoby podejmujące głodówki są świadome ich wpływu na prawidłowe funkcjonowanie organizmu oraz jakie efekty są oczekiwane po jej zastosowaniu. Badanie ankietowe przeprowadzono wśród 99 ochotników, którzy zadeklarowali podejmowanie głodówek (87 kobiet i 12 mężczyzn). Każda osoba wypełniająca ankietę wyraziła zgodę na udział w anonimowym sondażu. Ankietowane kobiety były w przedziale wiekowym 15–56 lat (24,0 ± 7,34), natomiast mężczyźni znajdowali się w zakresie 17–36 lat (23,8 ± 6,08). Wśród badanych 25 cierpiało na zaburzenia odżywiania, w tym 5 osób miało anoreksję, 8 bulimię i 12 pacjentów było otyłych. Kwestionariusz ankiety składał się z części demograficznej oraz żywieniowej dotyczącej ilości spożywanych posiłków, sposobu ich komponowania oraz regularności. Główna część sondażu zawierała pytania o głodówki stosowane przez osoby badane, czas ich trwania, częstość powtarzania oraz jakie objawy zostały zaobserwowane po jej zakończeniu.

Artykuł dostępny w formacie PDF

Pokaż PDF Pobierz plik PDF

Referencje

  1. Krzymień J, Kryńska Ł. Psychogenne zaburzenia odżywiania u osób z cukrzycą. Przew Lek. 2005; 8(3): 32–35.
  2. Gawęcki J. Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. PWN, Warszawa 2010.
  3. Bączyk M, Ziemnicka K, Bączyk E, et al. Zaburzenia regulacji glikemii u osób z zaawansowaną chorobą nowotworową. Pol Med Paliatywna. 2002; 1(2): 49–55.
  4. Szczygieł B. Niedożywienie: występowanie, przyczyny, następstwa, rozpoznanie i leczenie. Przegląd Medycyny Laboratoryjnej. 2007; 2(7): 3–11.
  5. Nazarewicz R. Konsekwencje stosowania wysokotłuszczowych diet ketogenicznych. Bromat Chem Toksykol. 2007; 40(4): 371–374.
  6. Karnafel W. Ketogeneza u zdrowych i chorych na cukrzycę. Przew Lek. 2002; 5(11/12): 76–79.
  7. Kazik A, Buchta P, Tomasik A. Dieta niskowęglowodanowa-alternatywa w leczeniu otyłości, ale czy bezpieczna?Opis przypadku. Chor Serca Naczyń. 2009; 6(1): 4–10.
  8. Szymański A. Dieta a zdrowie. Zeszyty Naukowe WSKFiT. 2014; 9: 11–18.
  9. Polskie Towarzystwo Diabetologiczne: Zalecenia kliniczne dotyczące postępowania u chorych na cukrzycę 2015. Diabetologia Kliniczna. 2015; 4(Supl. A): A3.
  10. Zatońska K, Bolanowski M. Hipoglikemia jako problem diagnostyczny. Adv Clin Exp Med. 2003; 12(3): 369–373.
  11. Skrypnik D, Skrypnik K, Suliburska J, et al. Dietoterapia wybranych chorób metabolicznych. Forum Zaburzeń Metabolicznych. 2013; 4(2): 80–89.
  12. Charles J, Heilman R. Metabolic acidosis. Hospital Physician. 2005; 41(3): 37–42.
  13. Varady KA, Hellerstein MK. Alternate-day fasting and chronic disease prevention: a review of human and animal trials. Am J Clin Nutr. 2007; 86(1): 7–13.
  14. Buczko W. Pościć albo nie pościć? Medyk Białostoski. 2009; 73: 27–28.
  15. Jarosz M. Normy żywienia dla populacji polskiej: nowelizacja. Instytut Żywności i Żywienia 2012.
  16. Klein AV, Kiat H. Detox diets for toxin elimination and weight management: a critical review of the evidence. J Hum Nutr Diet. 2015; 28(6): 675–686.
  17. Heilbronn LK, Smith SR, Martin CK, et al. Alternate-day fasting in nonobese subjects: effects on body weight, body composition, and energy metabolism. Am J Clin Nutr. 2005; 81(1): 69–73.
  18. Berard J, Scott-Dixon K, Green N. Experiments with intermittent fasting, precision nutrition. , Toronto 2011.
  19. Kardasz M, Pawłowska D. The ketogenic diet as a therapy for intractable childhood epilepsy. Nowa Pediatr. 2009; 3: 78–89.
  20. Causso C, Arrieta F, Hernández J, et al. Severe ketoacidosis secondary to starvation in a frutarian patient. Nutr Hosp. 2010; 25(6): 1049–1052.
  21. Wojciak R. Can short term starvation be a reason for mineral imbalance in healthy women? Trace Elements and Electrolytes. 2013.
  22. Wojciak RW. Effect of short-term food restriction on iron metabolism, relative well-being and depression symptoms in healthy women. Eat Weight Disord. 2014; 19(3): 321–327.
  23. Grześ A. Kwasica utajona – inne spojrzenie na osteoporozę. Przew Lek. 2003; 11: 12–36.
  24. Webber J, Macdonald IA. The cardiovascular, metabolic and hormonal changes accompanying acute starvation in men and women. Br J Nutr. 1994; 71(3): 437–447.
  25. Izydorczyk B, Rybicka-Klimczyk A. Środki masowego przekazu i ich rola w kształtowaniu wizerunku ciała u zróżnicowanych wiekiem życia kobiet polskich (analiza badań własnych). Probl Med Rodz. 2009; 11(3): 23.
  26. Wu S. Fasting triggers stem cell regeneration of damaged, old immune system. University of Southern California 2014.