Porównanie sposobu żywienia zdrowych kobiet w ciąży i obciążonych cukrzycą ciążową typu G1
Streszczenie
Wstęp. Celem pracy było porównanie sposobu żywienia i stylu życia zdrowych kobiet w ciąży i obciążonych cukrzycą ciążową typu G1.
Materiał i metody. Badaniami objęto 130 ciężar nych (80 kobiet zdrowych i 50 kobiet z roz - poznaną cukrzycą ciążową typu G1), w II trymestrze ciąży, w wieku 19−40 lat. Od badanych zebrano dane antropometr yczne, określono częstość spożycia wybranych produktów oraz trzykrotnie przeprowadzono wywiad indywidualnego spożycia z ostatnich 24 godzin.
Wyniki. Stwierdzono, że większość badanych kobiet charakteryzowała się nadmiernym przyrostem masy ciała w czasie ciąży, co mogło wpływać na wzrost ryzyka wystąpienia cukrzycy ciążowej. Żywienie badanych kobiet ciężarnych zarówno zdrowych, jak chorych na cukrzycę, było nieprawidłowe: w diecie obydwu grup stwierdzono nieprawidłowy rodzaj węglowodanów (o czym świadczy duży ładunek glikemiczny całodziennej racji pokarmowej) i tłuszczów (o czym świadczą wysokie wartości wskaźnika Keysa). Badane chore na cukrzycę zwracały uwagę na wybór konkretnych „modnych” produktów będących źródłem błonnika pokarmowego, równie często jednak jak kobiety zdrowe spożywały słodycze, słodkie napoje czy słodzony nabiał oraz produkty będące źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych.
Wnioski. Styl życia badanych, charakter yzujący się małą aktywnością fizyczną oraz niepra - widłowym żywieniem, nie spr zyjał utrzymaniu normoglikemii. Nieprawidłowości w żywieniu badanych mogły wynikać z braku zmian zwyczajów żywieniowych w c zasie ciąży, co było związane z brakiem edukacji żywieniowej, ponieważ badanym nie z aproponowano żadnych spotkań edukacyjnych z zakresu żywienia, a od lekarzy prowadzących otrzymały jedynie ogólne wytyczne dotyczące zaleceń żywieniowych w cukrzycy ciążowej. Wskazane jest wprowadzenie systematycznej, opartej na kontakcie ze specjalistą z zakresu żywienia, edukacji kobiet w ciąży, zarówno zdrowych, jak i z rozpoznaną cukrzycą ciążową.
Słowa kluczowe: cukrzyca ciążoważywienieładunek glikemicznywskaźnik Keysa