Na skróty Recenzenci 2020

dostęp otwarty

Tom 6, Nr 3 (2015)
WYBRANE PROBLEMY KLINICZNE
Pobierz cytowanie

Skuteczność diety redukcyjnej u pacjentek z chorobą Hashimoto

Agata Janczy, Sylwia Małgorzewicz
Forum Zaburzeń Metabolicznych 2015;6(3):112-117.

dostęp otwarty

Tom 6, Nr 3 (2015)
WYBRANE PROBLEMY KLINICZNE

Streszczenie

Choroba Hashimoto należy do jednostek chorobowych o podłożu autoimmunologicznym. Zapalenie tarczycy dotykające osób w przedziale wiekowym 30–50 lat, należy do najczęstszych przyczyn niedoczynności tarczycy. Ta z kolei stanowi istotny czynnik występowania wtórnej nadwagi i otyłości. Edukacja w zakresie zasad prawidłowego odżywania oraz wprowadzenie diety redukcyjnej u osób z otyłością powinna być elementem postępowania z pacjentami. Celem pracy było opisanie skuteczności diety redukcyjnej zastosowanej u pacjentek z rozpoznaną chorobą Hashimoto. W badaniu udział wzięło 50 pacjentek z chorobą Hashimoto. Zastosowano dietę o deficycie energetycznym 500 kcal, zawierającą 16% białka, 30% tłuszczu i 54% węglowodanów oraz około 35 g błonnika. Po kuracji trwającej średnio 9 tygodni, zanotowano utratę masy ciała na poziomie 7,18 kg ± 5,94 kg. Stwierdzono również dodatnią korelację pomiędzy utratą masy ciała a czasem trwania kuracji (R = 0,88, p < 0,05) oraz pomiędzy ubytkiem masy ciała a wiekiem pacjentek (R = 0,33, p < 0,05).

Streszczenie

Choroba Hashimoto należy do jednostek chorobowych o podłożu autoimmunologicznym. Zapalenie tarczycy dotykające osób w przedziale wiekowym 30–50 lat, należy do najczęstszych przyczyn niedoczynności tarczycy. Ta z kolei stanowi istotny czynnik występowania wtórnej nadwagi i otyłości. Edukacja w zakresie zasad prawidłowego odżywania oraz wprowadzenie diety redukcyjnej u osób z otyłością powinna być elementem postępowania z pacjentami. Celem pracy było opisanie skuteczności diety redukcyjnej zastosowanej u pacjentek z rozpoznaną chorobą Hashimoto. W badaniu udział wzięło 50 pacjentek z chorobą Hashimoto. Zastosowano dietę o deficycie energetycznym 500 kcal, zawierającą 16% białka, 30% tłuszczu i 54% węglowodanów oraz około 35 g błonnika. Po kuracji trwającej średnio 9 tygodni, zanotowano utratę masy ciała na poziomie 7,18 kg ± 5,94 kg. Stwierdzono również dodatnią korelację pomiędzy utratą masy ciała a czasem trwania kuracji (R = 0,88, p < 0,05) oraz pomiędzy ubytkiem masy ciała a wiekiem pacjentek (R = 0,33, p < 0,05).

Pobierz cytowanie

Słowa kluczowe

choroba Hashimoto, dieta redukcyjna, nadwaga, otyłość

Informacje o artykule
Tytuł

Skuteczność diety redukcyjnej u pacjentek z chorobą Hashimoto

Czasopismo

Forum Zaburzeń Metabolicznych

Numer

Tom 6, Nr 3 (2015)

Strony

112-117

Rekord bibliograficzny

Forum Zaburzeń Metabolicznych 2015;6(3):112-117.

Słowa kluczowe

choroba Hashimoto
dieta redukcyjna
nadwaga
otyłość

Autorzy

Agata Janczy
Sylwia Małgorzewicz

Ważne: serwis https://journals.viamedica.pl/ wykorzystuje pliki cookies. Więcej >>

Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies m.in. w celach statystycznych, dostosowania serwisu do potrzeb użytkownika (np. język interfejsu) i do obsługi logowania użytkowników. W ustawieniach przeglądarki internetowej można zmienić opcje dotyczące cookies. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci komputera. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności.

Czym są i do czego służą pliki cookie możesz dowiedzieć się na stronie wszystkoociasteczkach.pl.

Czasopismo Forum Zaburzeń Metabolicznych dostęne jest również w Ikamed - księgarnia medyczna

Wydawcą serwisu jest Via Medica sp. z o.o. sp. komandytowa, ul. Świętokrzyska 73, 80–180 Gdańsk

tel.:+48 58 320 94 94, faks:+48 58 320 94 60, e-mail:  viamedica@viamedica.pl