Skuteczność diety redukcyjnej u pacjentek z chorobą Hashimoto
Streszczenie
Choroba Hashimoto należy do jednostek chorobowych o podłożu autoimmunologicznym. Zapalenie tarczycy dotykające osób w przedziale wiekowym 30–50 lat, należy do najczęstszych przyczyn niedoczynności tarczycy. Ta z kolei stanowi istotny czynnik występowania wtórnej nadwagi i otyłości. Edukacja w zakresie zasad prawidłowego odżywania oraz wprowadzenie diety redukcyjnej u osób z otyłością powinna być elementem postępowania z pacjentami. Celem pracy było opisanie skuteczności diety redukcyjnej zastosowanej u pacjentek z rozpoznaną chorobą Hashimoto. W badaniu udział wzięło 50 pacjentek z chorobą Hashimoto. Zastosowano dietę o deficycie energetycznym 500 kcal, zawierającą 16% białka, 30% tłuszczu i 54% węglowodanów oraz około 35 g błonnika. Po kuracji trwającej średnio 9 tygodni, zanotowano utratę masy ciała na poziomie 7,18 kg ± 5,94 kg. Stwierdzono również dodatnią korelację pomiędzy utratą masy ciała a czasem trwania kuracji (R = 0,88, p < 0,05) oraz pomiędzy ubytkiem masy ciała a wiekiem pacjentek (R = 0,33, p < 0,05).
Słowa kluczowe: choroba Hashimotodieta redukcyjnanadwagaotyłość
