Choroba zwyrodnieniowa stawów w kontekście nadwagi i otyłości
Streszczenie
Otyłość charakteryzowana jest jako chroniczny stan zapalny, związany z wydzielaniem pr zez białą tkankę tłuszczową nadmiernych ilości czynników prozapalnych, takich jak interleukina 1, czynnik martwicy nowotworu TNF-a oraz adipokin — hormonów tkanki tłuszczowej tj. leptyna i adiponektyna. Wedle najnowszych doniesień mogą one odgrywać ważną rolę w patogenezie tego schorzenia. Otyłość jest jednym z głównych czynników ryzyka choroby zwyrodnieniowej stawów — jednocześnie możliwym do wyeliminowania. W polityce zdrowotnej ważne jest opracowanie programów mających na celu zwalczanie otyłości oraz wprowadzenie profilaktyki urazów i polepszenie dostępności do rehabilitacji. Wszystkie te działania służą podniesieniu jakości życia poprzez spowolnienie procesu rozwoju choroby zwyrodnieniowej stawów. Ważną rolę w świetle ostatnich doniesień pełni również witamina D. Artykuł stanowi przegląd piśmiennictwa na temat wpływu nadmiernej masy ciała na rozwój choroby zwyrodnieniowej stawów, a także niedoboru witaminy D w tej jednostce chorobowej. Dodatkowo opracowano przykład diety redukcyjnej.
Słowa kluczowe: nadwagaotyłośćchoroba zwyrodnieniowa stawówwitamina D