Tom 5, Nr 4 (2014)
WYBRANE PROBLEMY KLINICZNE
Opublikowany online: 2015-01-13

dostęp otwarty

Wyświetlenia strony 817
Wyświetlenia/pobrania artykułu 937
Pobierz cytowanie

Eksport do Mediów Społecznościowych

Eksport do Mediów Społecznościowych

Ocena wyboru produktów spożywczych w czasie pobytu w szkole uczniów warszawskich szkół podstawowych w kontekście spożywania przez nich śniadań

Monika Zielińska, Karolina Gajda, Jadwiga Hamułka
Forum Zaburzeń Metabolicznych 2014;5(4):187-195.

Streszczenie

Wraz z rozpoczęciem nauki w szkole na ogół następuje pogorszenie sposobu żywienia się dzieci, co wynika między innymi z ich częściowego usamodzielnienia się w sferze wyboru żywności. Zjawisko to może być mniej nasilone u dzieci, które wyniosły z domu prawidłowo ukształtowane nawyki żywieniowe. Celem pracy była ocena wyborów żywieniowych dzieci w wieku szkolnym w kontekście spożywania przez nich śniadań oraz żywności spożywanej w czasie ich pobytu w szkole. Badaniem objęto 761 uczniów (396 dziewcząt i 365 chłopców, w wieku 6–13 lat) ze szkół podstawowych z Warszawy i okolic. Dane dotyczące sytuacji socjodemograficznej i wybranych elementów sposobu żywienia zebrano za pomocą kwestionariusza ankiety. Najczęstsze powiązania wyborów żywieniowych oceniono z wykorzystaniem analizy koszykowej. W badanej grupie I śniadanie codziennie spożywało 86% dzieci, zaś II śniadania − 73% dzieci. Codzienne zakupy w sklepiku szkolnym i automatach deklarowało 5% badanych, a nigdy nie robiło ich 33% badanych. Dzieci spożywające na I śniadania kanapki z dodatkiem warzyw lub owsiankę/zupę mleczną jadły bardziej prawidłowo skomponowane II śniadania (mniej słodyczy i więcej owoców lub warzyw) oraz rzadziej dokonywały w szkole zakupu słodyczy, słodkich bułek lub słonych przekąsek, w porównaniu z uczniami spożywającymi na I śniadania płatki wysokosłodzone lub kanapki bez dodatku war zyw. Dzieci spożywające niezbilansowane II śniadania częściej niż dzieci, których śniadania były lepiej skomponowane, dokonywały w szkole zakupu słodyczy i innych przekąsek. Rodzaj produktów spożywanych na śniadanie wpływał na wybór żywności spożywanej podczas pobytu w szkole. Wśród dzieci spożywających niezbilansowane śniadania zaobserwowano wyższą konsumpcję produktów niewskazanych.

Artykuł dostępny w formacie PDF

Pokaż PDF Pobierz plik PDF