Tom 5, Nr 3 (2014)
WYBRANE PROBLEMY KLINICZNE
Opublikowany online: 2014-12-07

dostęp otwarty

Wyświetlenia strony 3097
Wyświetlenia/pobrania artykułu 6424
Pobierz cytowanie

Eksport do Mediów Społecznościowych

Eksport do Mediów Społecznościowych

Alergia pokarmowa IgG-zależna i jej znaczenie w otyłości i cukrzycy typu 2

Monika Frank, Patrycja Szachta, Mirosława Gałęcka, Iwona Ignyś
Forum Zaburzeń Metabolicznych 2014;5(3):108-114.

Streszczenie

Nadwrażliwość pokarmowa IgG-zależna może indukować przewlekły stan zapalny w organizmie, wyrażający się zwiększonym poziomem mediatorów zapalnych (TNF-a, IL-1, IL-6 oraz CRP). Konsekwencją może być rozwój insulinooporności, otyłości i chorób towarzyszących: cukrzycy, nadciśnienia tętniczego czy miażdżycy. Pojawiają się doniesienia wskazujące, że dieta eliminacyjna, oparta na wynikach badań swoistych przeciwciał IgG względem antygenów pokarmowych, może być efektywna w normalizacji masy ciała.

Artykuł dostępny w formacie PDF

Pokaż PDF Pobierz plik PDF