Tom 5, Nr 2 (2014)
WYBRANE PROBLEMY KLINICZNE
Opublikowany online: 2014-10-30

dostęp otwarty

Wyświetlenia strony 2468
Wyświetlenia/pobrania artykułu 6957
Pobierz cytowanie

Eksport do Mediów Społecznościowych

Eksport do Mediów Społecznościowych

Suplementacja diety w cukrzycy typu 2 w świetle najnowszych badań

Aleksandra Gnalicka, Katarzyna Korzeniowska, Anna Jabłecka
Forum Zaburzeń Metabolicznych 2014;5(2):71-76.

Streszczenie

Stan przedcukrzycowy stanowi istotny czynnik ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2, dlatego istotne jest wczesne wykrywanie zaburzeń gospodarki węglowodanowej oraz działania prewencyjne na podstawie zmiany stylu życia. W ciągu ostatnich trzech lat opublikowano badania wskazujące na korzystny wpływ suplementacji składników dietetycznych na insulinowrażliwość tkanek.

Artykuł dostępny w formacie PDF

Pokaż PDF Pobierz plik PDF