Możliwości wykorzystania żywności funkcjonalnej w leczeniu otyłości
Streszczenie
Otyłość jest aktualnie jedną z najczęstszych chorób, której rozmiary epidemiologiczne sięgają pandemii. Według danych z 2012 roku nadmierna masa ciała jest piątą pod względem częstości przyczyną śmierci na całym świecie — umiera na nią 2,8 mln osób rocznie. Anorektyczny efekt środków farmakologicznych stosowanych dotychczas w leczeniu otyłości był związany ze zmianą apetytu, metabolizmu oraz wpływem na wchłanianie składników odżywczych z pożywienia. Niestety, wiele z farmaceutyków powoduje skutki uboczne, dlatego badania prowadzone w ostatnich latach koncentrowały się na wykazaniu wpływu żywności funkcjonalnej na redukcję masy ciała. Żywność funkcjonalna lub inaczej FOSHU ( Foods for Specified Health Use) jest normalną żywnością, z której usunięto szkodliwe składniki (np. alergeny) bądź wzbogacono ją w substancje aktywne fizjologicznie, tak aby otrzymać produkt posiadający odpowiednią wartość odżywczą, poprawiającą stan zdrowia człowieka. W śród głównych związków bioaktywnych wykorzystywanych w terapii nadwagi i otyłości wymienia się: włókno pokarmowe, chitosan, polifenole roślinne, sztuczne substancje słodzące, probiotyki, prebiotyki, aminokwasy, peptydy, białka, glikozydy, karnitynę oraz sprzężone dieny kwasu linolenowego (CLA). Celem niniejszej pracy jest analiza dotychczasowych doniesień dotyczących możliwości wykorzystania probiotyków, prebiotyków, włókna pokarmowego, chitosanu oraz polifenoli roślinnych w terapii otyłości.
Słowa kluczowe: żywność funkcjonalnaotyłośćprobiotykiprebiotykiwłókno pokarmowechitosanpolifenole