Tom 2, Nr 4 (2011)
WYBRANE PROBLEMY KLINICZNE
Opublikowany online: 2012-02-01

dostęp otwarty

Wyświetlenia strony 2055
Wyświetlenia/pobrania artykułu 6370
Pobierz cytowanie

Eksport do Mediów Społecznościowych

Eksport do Mediów Społecznościowych

Rola ekstraktu zielonej herbaty w leczeniu otyłości

Marta Stępień, Monika Szulińska, Paweł Bogdański, Danuta Pupek-Musialik
Forum Zaburzeń Metabolicznych 2011;2(4):256-262.

Streszczenie

Otyłość jest chorobą metaboliczną, która przybrała w dzisiejszych czasach rozmiar epidemii. Z powodu globalnego rozprzestrzenienia stanowi jeden z podstawowych problemów zdrowotnych, społecznych i ekonomicznych. Nieleczona otyłość jest przyczyną zwiększonej chorobowości, niesprawności i śmiertelności oraz pogorszenia jakości życia społeczeństwa. Z tego względu na całym świecie poszukuje się odpowiedniej metody profilaktyki oraz skutecznej strategii leczenia otyłości.
Zielona herbata jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie, o silnych właściwościach przeciwutleniających. Istnieje wiele dowodów naukowych potwierdzających jej korzystny wpływ na leczenie otyłości, między innymi poprzez regulację masy ciała oraz masy tkanki tłuszczowej, wchłanianie i trawienie pokarmów, modulację metabolizmu tłuszczów i węglowodanów, pobudzanie termogenezy oraz hamowanie angiogenezy. Działania te mogą w przyszłości przyczynić się do efektywniejszych wyników leczenia oraz uznania zielonej herbaty jako skutecznego środka wspomagającego w walce z otyłością. (Forum Zaburzeń Metabolicznych 2011, tom 2, nr 4, 256–262)

Artykuł dostępny w formacie PDF

Pokaż PDF Pobierz plik PDF