Tom 3, Nr 3 (2012)
WYBRANE PROBLEMY KLINICZNE
Opublikowany online: 2012-11-08

dostęp otwarty

Wyświetlenia strony 2908
Wyświetlenia/pobrania artykułu 8595
Pobierz cytowanie

Eksport do Mediów Społecznościowych

Eksport do Mediów Społecznościowych

Wpływ diety opartej na produktach o niskim indeksie glikemicznym na efekty redukcji masy ciała u osób z nadwagą i otyłością

Aleksandra Panasiuk, Aleksandra Śliwińska, Sylwia Małgorzewicz
Forum Zaburzeń Metabolicznych 2012;3(3):94-103.

Streszczenie

Pojęcie indeksu glikemicznego (IG) zostało wprowadzone ponad 30 lat temu. Określa wartości odpowiedzi glikemicznej organizmu po spożyciu określonego pokarmu. Jednostka ta miała pomóc w klasyfikacji pożywienia oraz w profilaktyce i leczeniu chorób związanych z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej. Istnieją przypuszczenia, że dieta oparta o niski indeks glikemiczny sprzyja zmniejszeniu masy ciała. Istnieje wiele badań, w których spadki w masie ciała wyrażone w kilogramach lub za pomocą wskaźnika masy ciała (BMI), uzyskane po zastosowaniu diety opartej o węglowodany o niskim IG/ładunku glikemicznym, są porównywane do efektów redukcji masy ciała podczas stosowania izoenergetycznych diet opartych o węglowodany o wysokim IG lub konwencjonalnych diet niskotłuszczowych. Korzystny wpływ diety niskoglikemicznej stwierdza się przede wszystkim w grupie chorych na cukrzycę, ale również obserwuje się jej pozytywny wpływ w przypadku zaburzeń lipidowych i u osób z ryzykiem wystąpienia choroby niedokrwiennej serca. Istotne jest usystematyzowanie metod oznaczania i posługiwania się IG przez dietetyków, konsumentów, pacjentów oraz na sprecyzowanie roli tego wskaźnika w profilaktyce i leczeniu.

Artykuł dostępny w formacie PDF

Pokaż PDF Pobierz plik PDF