Postępowanie dietetyczne u pacjentów z autoimmunologicznym zapaleniem tarczycy
Streszczenie
Niezwykle ważnym czynnikiem poprawiającym komfort i jakość życia pacjentów, a także parametry odzwierciedlające pracę gruczołu tarczowego, jest zbilansowana dieta, oparta przede wszystkim na zwiększonej podaży białka, kwasów omega-3 oraz niektórych witamin i składników mineralnych. Największą rolę w patogenezie i przebiegu choroby przypisuje się takim składnikom jak: jod, selen, żelazo, witamina D. Ze względu na współwystępujący stan zapalny ważnym elementem dietoterapii jest również podaż witamin (witamina A, C, flawonoidy). Wśród czynników predysponujących do rozwoju autoimmunizacyjnego zapalenia tarczycy wymienia się: czynniki genetyczne, upośledzone działanie układu odpornościowego oraz czynniki środowiskowe, związane np. z nieprawidłową mikrobiotą jelitową, niedoborem mikroskładników czy występowaniem goitrogenów.
Referencje
- Ihnatowicz P, Drywień M, Wątor P, et al. The importance of nutritional factors and dietary management of Hashimoto's thyroiditis. Ann Agric Environ Med. 2020; 27(2): 184–193.
- Manna P, Jain SK. Obesity, Oxidative Stress, Adipose Tissue Dysfunction, and the Associated Health Risks: Causes and Therapeutic Strategies. Metab Syndr Relat Disord. 2015; 13(10): 423–444.
- Kawicka A, Regulska-Ilow B, Regulska-Ilow B. Metabolic disorders and nutritional status in autoimmune thyroid diseases. Postepy Hig Med Dosw (Online). 2015; 69: 80–90.
- Lachowicz K, Stachoń M, Kołota A. The role of ingredients contained in fish and fish products in hashimoto disease. Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego. 2020; 1: 90–102.
- Zakrzewska E, Zegan M, Michota-Katulska E. Zalecenia dietetyczne w niedoczynności tarczycy przy współwystępowaniu choroby Hashimoto. Bomat Chem Toksykol. 2015; 2(XLVIII): 117–127.
- Ratajczak A, Moszak M, Grzymisławski M. Dietary recommendations for hypothyroidism and Hashimoto’s disease. Nursing and Public Health. 2017; 7(4): 305–311.
- Gibiński M. β–glukany owsa jako składnik żywności funkcjonalnej. Żywność Nauka Technologia Jakość. 2008; 2(57): 15–29.
- Omeljaniuk WJ, Dziemianowicz M, Naliwajko SK, et al. Ocena sposobu żywienia pacjentek z chorobą Hashimoto. Bomat Chem Toksykol. 2011; 3(XLIV): 428–33.
- Westerterp-Plantenga MS, Luscombe N, Lejeune MP, et al. Dietary protein, metabolism, and body-weight regulation: Dose-response effects. International Journal of Obesity. International Journal of Obesity. 2006; 30: S16–S23.
- Mansourian AR. Metabolic pathways of tetraidothyronine and triidothyronine production by thyroid gland: a review of articles. Pak J Biol Sci. 2011; 14(1): 1–12.
- Pałkowska-Goździk E, Lachowicz K, Rosołowska-Huszcz D. Effects of Dietary Protein on Thyroid Axis Activity. Nutrients. 2017; 10(1).
- Akkurt G, Kartal B, Alimoğulları M, et al. Effects of regular whey protein consumption on rat thyroid functions. Turk J Med Sci. 2021; 51(4): 2213–2221.
- Lachowicz K, Stachoń M, Pałkowska-Goździk E, et al. Fizjologiczne aspekty postępowania dietetycznego w chorobie Hashimoto. Kosmos. 2019; 68(2): 201–214.
- Passos MC, da Fonte Ramos C, Dutra SCP, et al. Long-term effects of malnutrition during lactation on the thyroid function of offspring. Horm Metab Res. 2002; 34(1): 40–43.
- Brown RS, Shalhoub V, Coulter S, et al. Developmental regulation of thyrotropin receptor gene expression in the fetal and neonatal rat thyroid: relation to thyroid morphology and to thyroid-specific gene expression. Endocrinology. 2000; 141(1): 340–345.
- Januszko O, Kałuża J. Znaczenie ryb i przetworów rybnych w żywieniu człowieka – analiza korzyści i zagrożeń. Kosmos. 2019; 68(2): 269–281.
- Rosołowska-Huszcz D, Lachowicz K, Pałkowska E. Lipidy w interakcjach z hormonami tarczycy. Kosmos. 2016; 65(3): 361–70.
- Shao Ss, Zhao Yf, Song Yf, et al. Dietary high-fat lard intake induces thyroid dysfunction and abnormal morphology in rats. Acta Pharmacol Sin. 2014; 35(11): 1411–1420.
- Simopoulos AP. Omega-3 fatty acids in inflammation and autoimmune diseases. J Am Coll Nutr. 2002; 21(6): 495–505.
- Jarosz M, Rychlik E, Stoś K, et al. redaktorzy. Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie. Warszawa: Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego - Państwowy Zakład Higieny. 2020: 465.
- Boelen A, Wiersinga WM, Fliers E. Fasting-induced changes in the hypothalamus-pituitary-thyroid axis. Thyroid. 2008; 18(2): 123–129.
- Lachowicz K, Pałkowska-Goździk E, Rosołowska-Huszcz D. Aktywność osi podwzgórze-przysadka-tarczyca (HPT) i funkcjonowanie mięśnia sercowego w warunkach deficytu energetycznego. Postępy Hig Med Dosw. 2017; 71: 1154–1171.
- Coppola A, Hughes J, Esposito E, et al. Suppression of hypothalamic deiodinase type II activity blunts TRH mRNA decline during fasting. FEBS Lett. 2005; 579(21): 4654–4658.
- Ortiga-Carvalho TM, Curty FH, Nascimento-Saba CC, et al. Pituitary neuromedin B content in experimental fasting and diabetes mellitus and correlation with thyrotropin secretion. Metabolism. 1997; 46(2): 149–153.
- Galton VA, Hernandez A, St Germain DL. The 5'-deiodinases are not essential for the fasting-induced decrease in circulating thyroid hormone levels in male mice: possible roles for the type 3 deiodinase and tissue sequestration of hormone. Endocrinology. 2014; 155(8): 3172–3181.
- Kozłowska L, Rosołowska-Huszcz D. Leptin, thyrotropin, and thyroid hormones in obese/overweight women before and after two levels of energy deficit. Endocrine. 2004; 24(2): 147–153.
- Lachowicz K, Stachoń M, Pawłowska-Goździk E, Fürstenberg E, Rosołowska-Huszcz D. Wskaźnik wychwytu i poziomu wewnątrzkomórkowego hormonów tarczycy w warunkach deficytu energetycznego. In: Gromadzka-Ostrowska J. ed. Metabolizm i fizjologia jako podstawy postępowania dietetycznego. Wydawnictwo SGGW, Warszawa 2016.
- Sadowska J, Stawska A. Dietoprofilaktyka chorób współtowarzyszących niedoczynności tarczycy w wybranej grupie kobiet. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna. 2015; 48(4).
- Wiersinga W. Thyroid Gland, Anatomy and Physiology. Encyclopedia of Endocrine Diseases. 2004: 453–455.
- Barrett KE, Barman SM, Boitano S. The Thyroid Gland. In: Ganong’s Review of Medical Physiology. McGraw-Hill Education, New York 2018.
- Hu S, Rayman MP. Multiple Nutritional Factors and the Risk of Hashimoto's Thyroiditis. Thyroid. 2017; 27(5): 597–610.
- Zimmermann M, Trumbo P. Iodine. Advances in Nutrition. 2013; 4(2): 262–264.
- Zimmermann MB, Boelaert K. Iodine deficiency and thyroid disorders. The Lancet Diabetes & Endocrinology. 2015; 3(4): 286–295.
- Luo Y, Kawashima A, Ishido Y, et al. Iodine excess as an environmental risk factor for autoimmune thyroid disease. Int J Mol Sci. 2014; 15(7): 12895–12912.
- Liontiris MI, Mazokopakis EE. A concise review of Hashimoto thyroiditis (HT) and the importance of iodine, selenium, vitamin D and gluten on the autoimmunity and dietary management of HT patients.Points that need more investigation. Hell J Nucl Med. 2017; 20(1): 51–56.
- Xue H, Wang W, Li Y, et al. Selenium upregulates CD4(+)CD25(+) regulatory T cells in iodine-induced autoimmune thyroiditis model of NOD.H-2(h4) mice. Endocr J. 2010; 57(7): 595–601.
- Mezzomo TR, Nadal J. Effect of nutrients and dietary substances on thyroid function and hypothyroidism. Demetra: Food, Nutrition & Health. 2016; 11(2): 427–43.
- Stuss M, Michalska-Kasiczak M, Sewerynek E. The role of selenium in thyroid gland pathophysiology. Endokrynol Pol. 2017; 68(4): 440–465.
- Karimi F, Omrani GR. Effects of selenium and vitamin C on the serum level of antithyroid peroxidase antibody in patients with autoimmune thyroiditis. J Endocrinol Invest. 2019; 42(4): 481–487.
- Duntas LH, Benvenga S. Selenium: an element for life. Endocrine. 2015; 48(3): 756–775.
- Ventura M, Melo M, Carrilho F. Selenium and Thyroid Disease: From Pathophysiology to Treatment. Int J Endocrinol. 2017; 2017: 1297658.
- Socha K, Dziemianowicz M, Omeljaniuk WJ, et al. Nawyki żywieniowe a stężenie selenu w surowicy u pacjentów z chorobą Hashimoto. Probl Hig Epidemio. 2012; 93(4): 824–827.
- Rayman MP. Food-chain selenium and human health: emphasis on intake. Br J Nutr. 2008; 100(2): 254–268.
- Bogdan AR, Miyazawa M, Hashimoto K, et al. Regulators of Iron Homeostasis: New Players in Metabolism, Cell Death, and Disease. Trends Biochem Sci. 2016; 41(3): 274–286.
- Szklarz M, Gontarz-Nowak K, Matuszewski W, et al. Iron: Not Just a Passive Bystander in AITD. Nutrients. 2022; 14(21).
- Nekrasova TA, Strongin LG, Ledentsova OV. [Hematological disturbances in subclinical hypothyroidism and their dynamics during substitution therapy]. Klin Med (Mosk). 2013; 91(9): 29–33.
- Mody RJ, Brown PI, Wechsler DS. Refractory iron deficiency anemia as the primary clinical manifestation of celiac disease. J Pediatr Hematol Oncol. 2003; 25(2): 169–172.
- Ashok T, Patni N, Fatima M, et al. Celiac Disease and Autoimmune Thyroid Disease: The Two Peas in a Pod. Cureus. 2022; 14(6): e26243.
- Mele C, Caputo M, Bisceglia A, et al. Immunomodulatory Effects of Vitamin D in Thyroid Diseases. Nutrients. 2020; 12(5).
- Holick MF. Vitamin D deficiency. N Engl J Med. 2007; 357(3): 266–281.
- Kuwata N, Mukohda H, Uchida H, et al. Renal Endocytic Regulation of Vitamin D Metabolism during Maturation and Aging in Laying Hens. Animals (Basel). 2024; 14(3).
- Wang J, Lv S, Chen G, et al. Meta-analysis of the association between vitamin D and autoimmune thyroid disease. Nutrients. 2015; 7(4): 2485–2498.
- Włochal M, Kucharski M, Grzymisławski M. The effects of vitamins and trace minerals on chronic autoimmune thyroiditis. Journal of Medical Science. 2014; 83(2): 167–172.
- Dickey W, Kearney N. Overweight in celiac disease: prevalence, clinical characteristics, and effect of a gluten-free diet. Am J Gastroenterol. 2006; 101(10): 2356–2359.
- Marciniak M, Szymczak-Tomczak A, Mahadea D, et al. Multidimensional Disadvantages of a Gluten-Free Diet in Celiac Disease: A Narrative Review. Nutrients. 2021; 13(2).
- Nettore IC, Albano L, Ungaro P, et al. Sunshine vitamin and thyroid. Rev Endocr Metab Disord. 2017; 18(3): 347–354.
- Zhao R, Zhang W, Ma C, et al. Immunomodulatory Function of Vitamin D and Its Role in Autoimmune Thyroid Disease. Front Immunol. 2021; 12: 574967.
- Jamka M, Ruchała M, Walkowiak J. [Vitamin D and Hashimoto's disease]. Pol Merkur Lekarski. 2019; 47(279): 111–113.
- Mazokopakis EE, Papadomanolaki MG, Tsekouras KC, et al. Is vitamin D related to pathogenesis and treatment of Hashimoto's thyroiditis? Hell J Nucl Med. 2015; 18(3): 222–227.
- Camurdan OM, Döğer E, Bideci A, et al. Vitamin D status in children with Hashimoto thyroiditis. J Pediatr Endocrinol Metab. 2012; 25(5-6): 467–470.
- Unal AD, Tarcin O, Parildar H, et al. Vitamin D deficiency is related to thyroid antibodies in autoimmune thyroiditis. Cent Eur J Immunol. 2014; 39(4): 493–497.
- Shin DY, Kim KJ, Kim D, et al. Low serum vitamin D is associated with anti-thyroid peroxidase antibody in autoimmune thyroiditis. Yonsei Med J. 2014; 55(2): 476–481.
- Chahardoli R, Saboor-Yaraghi AA, Amouzegar A, et al. Can Supplementation with Vitamin D Modify Thyroid Autoantibodies (Anti-TPO Ab, Anti-Tg Ab) and Thyroid Profile (T3, T4, TSH) in Hashimoto's Thyroiditis? A Double Blind, Randomized Clinical Trial. Horm Metab Res. 2019; 51(5): 296–301.
- Kim CY, Lee YJi, Choi JH, et al. The Association between Low Vitamin D Status and Autoimmune Thyroid Disease in Korean Premenopausal Women: The 6th Korea National Health and Nutrition Examination Survey, 2013-2014. Korean J Fam Med. 2019; 40(5): 323–328.
- Barchetta I, Baroni MG, Leonetti F, et al. TSH levels are associated with vitamin D status and seasonality in an adult population of euthyroid adults. Clin Exp Med. 2015; 15(3): 389–396.
- Prietl B, Treiber G, Pieber TR, et al. Vitamin D and immune function. Nutrients. 2013; 5(7): 2502–2521.
- Khanam S. Impact of zinc on thyroid metabolism. Journal of Diabetes, Metabolic Disorders & Control. 2018; 5(1): 27–28.
- Gapys B, Raszeja-Specht A, Bielarczyk H. Role of zinc in physiological and pathological processes of the body. Journal of Laboratory Diagnostics. 2014; 50: 45–52.
- Betsy A, Binitha Mp, Sarita S. Zinc deficiency associated with hypothyroidism: an overlooked cause of severe alopecia. Int J Trichology. 2013; 5(1): 40–42.
- Gröber U, Schmidt J, Kisters K. Magnesium in Prevention and Therapy. Nutrients. 2015; 7(9): 8199–8226.
- Wang K, Wei H, Zhang W, et al. Severely low serum magnesium is associated with increased risks of positive anti-thyroglobulin antibody and hypothyroidism: A cross-sectional study. Sci Rep. 2018; 8(1): 9904.
- Dymarska E, Grochowalska A, Krauss H. Wpływ sposobu odżywiania na układ odpornościowy. Immunomodulacyjne działanie kwasów tłuszczowych, witamin i składników mineralnych oraz przeciwutleniaczy. Nowiny lekarskie. 2013; 82(3): 222–231.
- Sworczak K, Wiśniewski P. The role of vitamins in the prevention and treatment of thyroid disorders. Endokrynol Pol. 2011; 62(4): 340–344.
- Brossaud J, Pallet V, Corcuff JB. Vitamin A, endocrine tissues and hormones: interplay and interactions. Endocr Connect. 2017; 6(7): R121–R130.
- Jubiz W, Ramirez M. Effect of vitamin C on the absorption of levothyroxine in patients with hypothyroidism and gastritis. J Clin Endocrinol Metab. 2014; 99(6): E1031–E1034.
- Gonçalves CFL, de Freitas ML, Ferreira ACF. Flavonoids, Thyroid Iodide Uptake and Thyroid Cancer-A Review. Int J Mol Sci. 2017; 18(6).
- Petroski W, Minich DM. Is There Such a Thing as "Anti-Nutrients"? A Narrative Review of Perceived Problematic Plant Compounds. Nutrients. 2020; 12(10).
- Fahey JW, Zalcmann AT, Talalay P. The chemical diversity and distribution of glucosinolates and isothiocyanates among plants. Phytochemistry. 2001; 56(1): 5–51.
- Babiker A, Alawi A, Al Atawi M, et al. The role of micronutrients in thyroid dysfunction. Sudan J Paediatr. 2020; 20(1): 13–19.
- Felker P, Bunch R, Leung AM. Concentrations of thiocyanate and goitrin in human plasma, their precursor concentrations in brassica vegetables, and associated potential risk for hypothyroidism. Nutr Rev. 2016; 74(4): 248–258.
- Egert S, Rimbach G. Which sources of flavonoids: complex diets or dietary supplements? Adv Nutr. 2011; 2(1): 8–14.
- Messina M, Redmond G. Effects of soy protein and soybean isoflavones on thyroid function in healthy adults and hypothyroid patients: a review of the relevant literature. Thyroid. 2006; 16(3): 249–258.
- Tuchendler P, Zdrojewicz Z. Dieta w chorobach tarczycy. Medycyna Rodzinna. 2017; 20(4).
- Kmieć P, Sworczak K. Vitamin D in thyroid disorders. Exp Clin Endocrinol Diabetes. 2015; 123(7): 386–393.
- Vilela LRR, Fernandes DC. Vitamin D and selenium in Hashimoto’s thyroiditis: by standers or players? Demetra. 2018; 13: 241–226.
- Zimmermann MB. Interactions of vitamin A and iodine deficiencies: effects on the pituitary-thyroid axis. Int J Vitam Nutr Res. 2007; 77(3): 236–240.
- Kharrazian D, Herbert M, Vojdani A. Immunological Reactivity Using Monoclonal and Polyclonal Antibodies of Autoimmune Thyroid Target Sites with Dietary Proteins. J Thyroid Res. 2017; 2017: 4354723.
- Szostak-Węgierek D, Bednarczuk T, Respondek W, et al. Zasadność stosowania diety bezglutenowej w chorobie Hashimoto: stanowisko Grupy Ekspertów Sekcji Dietetyki Medycznej Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i metabolizmu (POLSPEN). Postępy Żywienia Klinicznego. 2018; 14(2): 33–47.
- Asik M, Gunes F, Binnetoglu E, et al. Decrease in TSH levels after lactose restriction in Hashimoto's thyroiditis patients with lactose intolerance. Endocrine. 2014; 46(2): 279–284.