Tom 15, Nr 2 (2024)
Inne materiały uzgodnione z Redakcją
Opublikowany online: 2024-11-05
Wyświetlenia strony 89
Wyświetlenia/pobrania artykułu 10
Pobierz cytowanie

Eksport do Mediów Społecznościowych

Eksport do Mediów Społecznościowych

Postępowanie dietetyczne u pacjentów z autoimmunologicznym zapaleniem tarczycy

Ewelina Swora-Cwynar12, Aleksandra Królczyk12, Małgorzata Kałużna23, Marian Grzymisławski12, Marek Ruchała23, Katarzyna Ziemnicka23, Agnieszka Dobrowolska12
Forum Zaburzeń Metabolicznych 2024;15(2):53-69.

Streszczenie

Niezwykle ważnym czynnikiem poprawiającym komfort i jakość życia pacjentów, a także parametry odzwierciedlające pracę gruczołu tarczowego, jest zbilansowana dieta, oparta przede wszystkim na zwiększonej podaży białka, kwasów omega-3 oraz niektórych witamin i składników mineralnych. Największą rolę w patogenezie i przebiegu choroby przypisuje się takim składnikom jak: jod, selen, żelazo, witamina D. Ze względu na współwystępujący stan zapalny ważnym elementem dietoterapii jest również podaż witamin (witamina A, C, flawonoidy). Wśród czynników predysponujących do rozwoju autoimmunizacyjnego zapalenia tarczycy wymienia się: czynniki genetyczne, upośledzone działanie układu odpornościowego oraz czynniki środowiskowe, związane np. z nieprawidłową mikrobiotą jelitową, niedoborem mikroskładników czy występowaniem goitrogenów.

Artykuł dostępny w formacie PDF

Dodaj do koszyka: 49,00 PLN

Posiadasz dostęp do tego artykułu?

Referencje

  1. Ihnatowicz P, Drywień M, Wątor P, et al. The importance of nutritional factors and dietary management of Hashimoto's thyroiditis. Ann Agric Environ Med. 2020; 27(2): 184–193.
  2. Manna P, Jain SK. Obesity, Oxidative Stress, Adipose Tissue Dysfunction, and the Associated Health Risks: Causes and Therapeutic Strategies. Metab Syndr Relat Disord. 2015; 13(10): 423–444.
  3. Kawicka A, Regulska-Ilow B, Regulska-Ilow B. Metabolic disorders and nutritional status in autoimmune thyroid diseases. Postepy Hig Med Dosw (Online). 2015; 69: 80–90.
  4. Lachowicz K, Stachoń M, Kołota A. The role of ingredients contained in fish and fish products in hashimoto disease. Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego. 2020; 1: 90–102.
  5. Zakrzewska E, Zegan M, Michota-Katulska E. Zalecenia dietetyczne w niedoczynności tarczycy przy współwystępowaniu choroby Hashimoto. Bomat Chem Toksykol. 2015; 2(XLVIII): 117–127.
  6. Ratajczak A, Moszak M, Grzymisławski M. Dietary recommendations for hypothyroidism and Hashimoto’s disease. Nursing and Public Health. 2017; 7(4): 305–311.
  7. Gibiński M. β–glukany owsa jako składnik żywności funkcjonalnej. Żywność Nauka Technologia Jakość. 2008; 2(57): 15–29.
  8. Omeljaniuk WJ, Dziemianowicz M, Naliwajko SK, et al. Ocena sposobu żywienia pacjentek z chorobą Hashimoto. Bomat Chem Toksykol. 2011; 3(XLIV): 428–33.
  9. Westerterp-Plantenga MS, Luscombe N, Lejeune MP, et al. Dietary protein, metabolism, and body-weight regulation: Dose-response effects. International Journal of Obesity. International Journal of Obesity. 2006; 30: S16–S23.
  10. Mansourian AR. Metabolic pathways of tetraidothyronine and triidothyronine production by thyroid gland: a review of articles. Pak J Biol Sci. 2011; 14(1): 1–12.
  11. Pałkowska-Goździk E, Lachowicz K, Rosołowska-Huszcz D. Effects of Dietary Protein on Thyroid Axis Activity. Nutrients. 2017; 10(1).
  12. Akkurt G, Kartal B, Alimoğulları M, et al. Effects of regular whey protein consumption on rat thyroid functions. Turk J Med Sci. 2021; 51(4): 2213–2221.
  13. Lachowicz K, Stachoń M, Pałkowska-Goździk E, et al. Fizjologiczne aspekty postępowania dietetycznego w chorobie Hashimoto. Kosmos. 2019; 68(2): 201–214.
  14. Passos MC, da Fonte Ramos C, Dutra SCP, et al. Long-term effects of malnutrition during lactation on the thyroid function of offspring. Horm Metab Res. 2002; 34(1): 40–43.
  15. Brown RS, Shalhoub V, Coulter S, et al. Developmental regulation of thyrotropin receptor gene expression in the fetal and neonatal rat thyroid: relation to thyroid morphology and to thyroid-specific gene expression. Endocrinology. 2000; 141(1): 340–345.
  16. Januszko O, Kałuża J. Znaczenie ryb i przetworów rybnych w żywieniu człowieka – analiza korzyści i zagrożeń. Kosmos. 2019; 68(2): 269–281.
  17. Rosołowska-Huszcz D, Lachowicz K, Pałkowska E. Lipidy w interakcjach z hormonami tarczycy. Kosmos. 2016; 65(3): 361–70.
  18. Shao Ss, Zhao Yf, Song Yf, et al. Dietary high-fat lard intake induces thyroid dysfunction and abnormal morphology in rats. Acta Pharmacol Sin. 2014; 35(11): 1411–1420.
  19. Simopoulos AP. Omega-3 fatty acids in inflammation and autoimmune diseases. J Am Coll Nutr. 2002; 21(6): 495–505.
  20. Jarosz M, Rychlik E, Stoś K, et al. redaktorzy. Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie. Warszawa: Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego - Państwowy Zakład Higieny. 2020: 465.
  21. Boelen A, Wiersinga WM, Fliers E. Fasting-induced changes in the hypothalamus-pituitary-thyroid axis. Thyroid. 2008; 18(2): 123–129.
  22. Lachowicz K, Pałkowska-Goździk E, Rosołowska-Huszcz D. Aktywność osi podwzgórze-przysadka-tarczyca (HPT) i funkcjonowanie mięśnia sercowego w warunkach deficytu energetycznego. Postępy Hig Med Dosw. 2017; 71: 1154–1171.
  23. Coppola A, Hughes J, Esposito E, et al. Suppression of hypothalamic deiodinase type II activity blunts TRH mRNA decline during fasting. FEBS Lett. 2005; 579(21): 4654–4658.
  24. Ortiga-Carvalho TM, Curty FH, Nascimento-Saba CC, et al. Pituitary neuromedin B content in experimental fasting and diabetes mellitus and correlation with thyrotropin secretion. Metabolism. 1997; 46(2): 149–153.
  25. Galton VA, Hernandez A, St Germain DL. The 5'-deiodinases are not essential for the fasting-induced decrease in circulating thyroid hormone levels in male mice: possible roles for the type 3 deiodinase and tissue sequestration of hormone. Endocrinology. 2014; 155(8): 3172–3181.
  26. Kozłowska L, Rosołowska-Huszcz D. Leptin, thyrotropin, and thyroid hormones in obese/overweight women before and after two levels of energy deficit. Endocrine. 2004; 24(2): 147–153.
  27. Lachowicz K, Stachoń M, Pawłowska-Goździk E, Fürstenberg E, Rosołowska-Huszcz D. Wskaźnik wychwytu i poziomu wewnątrzkomórkowego hormonów tarczycy w warunkach deficytu energetycznego. In: Gromadzka-Ostrowska J. ed. Metabolizm i fizjologia jako podstawy postępowania dietetycznego. Wydawnictwo SGGW, Warszawa 2016.
  28. Sadowska J, Stawska A. Dietoprofilaktyka chorób współtowarzyszących niedoczynności tarczycy w wybranej grupie kobiet. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna. 2015; 48(4).
  29. Wiersinga W. Thyroid Gland, Anatomy and Physiology. Encyclopedia of Endocrine Diseases. 2004: 453–455.
  30. Barrett KE, Barman SM, Boitano S. The Thyroid Gland. In: Ganong’s Review of Medical Physiology. McGraw-Hill Education, New York 2018.
  31. Hu S, Rayman MP. Multiple Nutritional Factors and the Risk of Hashimoto's Thyroiditis. Thyroid. 2017; 27(5): 597–610.
  32. Zimmermann M, Trumbo P. Iodine. Advances in Nutrition. 2013; 4(2): 262–264.
  33. Zimmermann MB, Boelaert K. Iodine deficiency and thyroid disorders. The Lancet Diabetes & Endocrinology. 2015; 3(4): 286–295.
  34. Luo Y, Kawashima A, Ishido Y, et al. Iodine excess as an environmental risk factor for autoimmune thyroid disease. Int J Mol Sci. 2014; 15(7): 12895–12912.
  35. Liontiris MI, Mazokopakis EE. A concise review of Hashimoto thyroiditis (HT) and the importance of iodine, selenium, vitamin D and gluten on the autoimmunity and dietary management of HT patients.Points that need more investigation. Hell J Nucl Med. 2017; 20(1): 51–56.
  36. Xue H, Wang W, Li Y, et al. Selenium upregulates CD4(+)CD25(+) regulatory T cells in iodine-induced autoimmune thyroiditis model of NOD.H-2(h4) mice. Endocr J. 2010; 57(7): 595–601.
  37. Mezzomo TR, Nadal J. Effect of nutrients and dietary substances on thyroid function and hypothyroidism. Demetra: Food, Nutrition & Health. 2016; 11(2): 427–43.
  38. Stuss M, Michalska-Kasiczak M, Sewerynek E. The role of selenium in thyroid gland pathophysiology. Endokrynol Pol. 2017; 68(4): 440–465.
  39. Karimi F, Omrani GR. Effects of selenium and vitamin C on the serum level of antithyroid peroxidase antibody in patients with autoimmune thyroiditis. J Endocrinol Invest. 2019; 42(4): 481–487.
  40. Duntas LH, Benvenga S. Selenium: an element for life. Endocrine. 2015; 48(3): 756–775.
  41. Ventura M, Melo M, Carrilho F. Selenium and Thyroid Disease: From Pathophysiology to Treatment. Int J Endocrinol. 2017; 2017: 1297658.
  42. Socha K, Dziemianowicz M, Omeljaniuk WJ, et al. Nawyki żywieniowe a stężenie selenu w surowicy u pacjentów z chorobą Hashimoto. Probl Hig Epidemio. 2012; 93(4): 824–827.
  43. Rayman MP. Food-chain selenium and human health: emphasis on intake. Br J Nutr. 2008; 100(2): 254–268.
  44. Bogdan AR, Miyazawa M, Hashimoto K, et al. Regulators of Iron Homeostasis: New Players in Metabolism, Cell Death, and Disease. Trends Biochem Sci. 2016; 41(3): 274–286.
  45. Szklarz M, Gontarz-Nowak K, Matuszewski W, et al. Iron: Not Just a Passive Bystander in AITD. Nutrients. 2022; 14(21).
  46. Nekrasova TA, Strongin LG, Ledentsova OV. [Hematological disturbances in subclinical hypothyroidism and their dynamics during substitution therapy]. Klin Med (Mosk). 2013; 91(9): 29–33.
  47. Mody RJ, Brown PI, Wechsler DS. Refractory iron deficiency anemia as the primary clinical manifestation of celiac disease. J Pediatr Hematol Oncol. 2003; 25(2): 169–172.
  48. Ashok T, Patni N, Fatima M, et al. Celiac Disease and Autoimmune Thyroid Disease: The Two Peas in a Pod. Cureus. 2022; 14(6): e26243.
  49. Mele C, Caputo M, Bisceglia A, et al. Immunomodulatory Effects of Vitamin D in Thyroid Diseases. Nutrients. 2020; 12(5).
  50. Holick MF. Vitamin D deficiency. N Engl J Med. 2007; 357(3): 266–281.
  51. Kuwata N, Mukohda H, Uchida H, et al. Renal Endocytic Regulation of Vitamin D Metabolism during Maturation and Aging in Laying Hens. Animals (Basel). 2024; 14(3).
  52. Wang J, Lv S, Chen G, et al. Meta-analysis of the association between vitamin D and autoimmune thyroid disease. Nutrients. 2015; 7(4): 2485–2498.
  53. Włochal M, Kucharski M, Grzymisławski M. The effects of vitamins and trace minerals on chronic autoimmune thyroiditis. Journal of Medical Science. 2014; 83(2): 167–172.
  54. Dickey W, Kearney N. Overweight in celiac disease: prevalence, clinical characteristics, and effect of a gluten-free diet. Am J Gastroenterol. 2006; 101(10): 2356–2359.
  55. Marciniak M, Szymczak-Tomczak A, Mahadea D, et al. Multidimensional Disadvantages of a Gluten-Free Diet in Celiac Disease: A Narrative Review. Nutrients. 2021; 13(2).
  56. Nettore IC, Albano L, Ungaro P, et al. Sunshine vitamin and thyroid. Rev Endocr Metab Disord. 2017; 18(3): 347–354.
  57. Zhao R, Zhang W, Ma C, et al. Immunomodulatory Function of Vitamin D and Its Role in Autoimmune Thyroid Disease. Front Immunol. 2021; 12: 574967.
  58. Jamka M, Ruchała M, Walkowiak J. [Vitamin D and Hashimoto's disease]. Pol Merkur Lekarski. 2019; 47(279): 111–113.
  59. Mazokopakis EE, Papadomanolaki MG, Tsekouras KC, et al. Is vitamin D related to pathogenesis and treatment of Hashimoto's thyroiditis? Hell J Nucl Med. 2015; 18(3): 222–227.
  60. Camurdan OM, Döğer E, Bideci A, et al. Vitamin D status in children with Hashimoto thyroiditis. J Pediatr Endocrinol Metab. 2012; 25(5-6): 467–470.
  61. Unal AD, Tarcin O, Parildar H, et al. Vitamin D deficiency is related to thyroid antibodies in autoimmune thyroiditis. Cent Eur J Immunol. 2014; 39(4): 493–497.
  62. Shin DY, Kim KJ, Kim D, et al. Low serum vitamin D is associated with anti-thyroid peroxidase antibody in autoimmune thyroiditis. Yonsei Med J. 2014; 55(2): 476–481.
  63. Chahardoli R, Saboor-Yaraghi AA, Amouzegar A, et al. Can Supplementation with Vitamin D Modify Thyroid Autoantibodies (Anti-TPO Ab, Anti-Tg Ab) and Thyroid Profile (T3, T4, TSH) in Hashimoto's Thyroiditis? A Double Blind, Randomized Clinical Trial. Horm Metab Res. 2019; 51(5): 296–301.
  64. Kim CY, Lee YJi, Choi JH, et al. The Association between Low Vitamin D Status and Autoimmune Thyroid Disease in Korean Premenopausal Women: The 6th Korea National Health and Nutrition Examination Survey, 2013-2014. Korean J Fam Med. 2019; 40(5): 323–328.
  65. Barchetta I, Baroni MG, Leonetti F, et al. TSH levels are associated with vitamin D status and seasonality in an adult population of euthyroid adults. Clin Exp Med. 2015; 15(3): 389–396.
  66. Prietl B, Treiber G, Pieber TR, et al. Vitamin D and immune function. Nutrients. 2013; 5(7): 2502–2521.
  67. Khanam S. Impact of zinc on thyroid metabolism. Journal of Diabetes, Metabolic Disorders & Control. 2018; 5(1): 27–28.
  68. Gapys B, Raszeja-Specht A, Bielarczyk H. Role of zinc in physiological and pathological processes of the body. Journal of Laboratory Diagnostics. 2014; 50: 45–52.
  69. Betsy A, Binitha Mp, Sarita S. Zinc deficiency associated with hypothyroidism: an overlooked cause of severe alopecia. Int J Trichology. 2013; 5(1): 40–42.
  70. Gröber U, Schmidt J, Kisters K. Magnesium in Prevention and Therapy. Nutrients. 2015; 7(9): 8199–8226.
  71. Wang K, Wei H, Zhang W, et al. Severely low serum magnesium is associated with increased risks of positive anti-thyroglobulin antibody and hypothyroidism: A cross-sectional study. Sci Rep. 2018; 8(1): 9904.
  72. Dymarska E, Grochowalska A, Krauss H. Wpływ sposobu odżywiania na układ odpornościowy. Immunomodulacyjne działanie kwasów tłuszczowych, witamin i składników mineralnych oraz przeciwutleniaczy. Nowiny lekarskie. 2013; 82(3): 222–231.
  73. Sworczak K, Wiśniewski P. The role of vitamins in the prevention and treatment of thyroid disorders. Endokrynol Pol. 2011; 62(4): 340–344.
  74. Brossaud J, Pallet V, Corcuff JB. Vitamin A, endocrine tissues and hormones: interplay and interactions. Endocr Connect. 2017; 6(7): R121–R130.
  75. Jubiz W, Ramirez M. Effect of vitamin C on the absorption of levothyroxine in patients with hypothyroidism and gastritis. J Clin Endocrinol Metab. 2014; 99(6): E1031–E1034.
  76. Gonçalves CFL, de Freitas ML, Ferreira ACF. Flavonoids, Thyroid Iodide Uptake and Thyroid Cancer-A Review. Int J Mol Sci. 2017; 18(6).
  77. Petroski W, Minich DM. Is There Such a Thing as "Anti-Nutrients"? A Narrative Review of Perceived Problematic Plant Compounds. Nutrients. 2020; 12(10).
  78. Fahey JW, Zalcmann AT, Talalay P. The chemical diversity and distribution of glucosinolates and isothiocyanates among plants. Phytochemistry. 2001; 56(1): 5–51.
  79. Babiker A, Alawi A, Al Atawi M, et al. The role of micronutrients in thyroid dysfunction. Sudan J Paediatr. 2020; 20(1): 13–19.
  80. Felker P, Bunch R, Leung AM. Concentrations of thiocyanate and goitrin in human plasma, their precursor concentrations in brassica vegetables, and associated potential risk for hypothyroidism. Nutr Rev. 2016; 74(4): 248–258.
  81. Egert S, Rimbach G. Which sources of flavonoids: complex diets or dietary supplements? Adv Nutr. 2011; 2(1): 8–14.
  82. Messina M, Redmond G. Effects of soy protein and soybean isoflavones on thyroid function in healthy adults and hypothyroid patients: a review of the relevant literature. Thyroid. 2006; 16(3): 249–258.
  83. Tuchendler P, Zdrojewicz Z. Dieta w chorobach tarczycy. Medycyna Rodzinna. 2017; 20(4).
  84. Kmieć P, Sworczak K. Vitamin D in thyroid disorders. Exp Clin Endocrinol Diabetes. 2015; 123(7): 386–393.
  85. Vilela LRR, Fernandes DC. Vitamin D and selenium in Hashimoto’s thyroiditis: by standers or players? Demetra. 2018; 13: 241–226.
  86. Zimmermann MB. Interactions of vitamin A and iodine deficiencies: effects on the pituitary-thyroid axis. Int J Vitam Nutr Res. 2007; 77(3): 236–240.
  87. Kharrazian D, Herbert M, Vojdani A. Immunological Reactivity Using Monoclonal and Polyclonal Antibodies of Autoimmune Thyroid Target Sites with Dietary Proteins. J Thyroid Res. 2017; 2017: 4354723.
  88. Szostak-Węgierek D, Bednarczuk T, Respondek W, et al. Zasadność stosowania diety bezglutenowej w chorobie Hashimoto: stanowisko Grupy Ekspertów Sekcji Dietetyki Medycznej Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i metabolizmu (POLSPEN). Postępy Żywienia Klinicznego. 2018; 14(2): 33–47.
  89. Asik M, Gunes F, Binnetoglu E, et al. Decrease in TSH levels after lactose restriction in Hashimoto's thyroiditis patients with lactose intolerance. Endocrine. 2014; 46(2): 279–284.