Tom 13, Nr 3 (2022)
Inne materiały uzgodnione z Redakcją
Opublikowany online: 2022-12-13
Wyświetlenia strony 651
Wyświetlenia/pobrania artykułu 33
Pobierz cytowanie

Eksport do Mediów Społecznościowych

Eksport do Mediów Społecznościowych

Udział tkanki tłuszczowej w powstawaniu zaburzeń metabolicznych

Kacper Wojciechowski1, Anna Balcerek1, Katarzyna Kobusińska1, Joanna Służewska1, Małgorzata Trojan1, Mateusz Krawczyński1, Miłosz Śmigielski1, Marta Pelczyńska2
Forum Zaburzeń Metabolicznych 2022;13(3):75-84.

Streszczenie

Zarówno nadmiarowi, jak i niedoborowi tkanki tłuszczowej w organizmie przypisuje się rolę w etiologii wielu zaburzeń metabolicznych, niemniej częściej spotykaną nieprawidłowością w tym zakresie jest otyłość. Nadmierne otłuszczenie śródsierdzia może skutkować rozwojem choroby wieńcowej, stanami zapalnymi wątroby czy przebudową ścian serca. Stłuszczenia trzustki i wątroby sprzyjają ich dysfunkcjom, rozwojowi cukrzycy typu 2, miejscowym stanom zapalnym oraz zwiększają ryzyko rozwoju nowotworów złośliwych w obrębie tych gruczołów. Klinicznie istotnym zagadnieniem jest także metaboliczna otyłość u osób z prawidłową masą ciała, u której podstawy leży znaczne zwiększenie objętości wisceralnej tkanki tłuszczowej przy zachowaniu prawidłowej wartości wskaźnika masy ciała. Tym samym pacjenci z tym schorzeniem znajdują się w grupie ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego. Cele niniejszego opracowania obejmują przegląd i analizę danych literaturowych na temat roli tkanki tłuszczowej w powstawaniu zaburzeń metabolicznych.

Dodaj do koszyka: 49,00 PLN

Posiadasz dostęp do tego artykułu?