Tom 12, Nr 3 (2021)
Inne materiały uzgodnione z Redakcją
Opublikowany online: 2021-12-09
Wyświetlenia strony 3716
Wyświetlenia/pobrania artykułu 44
Pobierz cytowanie

Eksport do Mediów Społecznościowych

Eksport do Mediów Społecznościowych

Dieta jako wsparcie farmakoterapii w chorobie Hashimoto

Olga Bałachwiej, Magdalena Warchoł
Forum Zaburzeń Metabolicznych 2021;12(3):124-130.

Streszczenie

Każdego roku obserwuje się coraz więcej pacjentów z diagnozą choroby Hashimoto. Jest to schorzenie o podłożu autoimmunologicznym, w którym organizm traktuje komórki gruczołu tarczowego jako obce i wytwarza przeciwko nim specyficzne przeciwciała, co skutkuje rozwinięciem stanu zapalnego w organizmie. Leczeniem pierwszego wyboru jest farmakoterapia lewotyroksyną zastępczą. Obok stosowania leków, istotnym aspektem w procesie leczenia może być odpowiednia dieta. W niniejszej pracy, na podstawie przeglądu dostępnej literatury, oceniono efektywność wybranych diet alternatywnych w leczeniu choroby Hashimoto. Spośród opisanych w literaturze sposobów żywienia w tej grupie pacjentów, najlepszym wyborem wydaje się stosowanie protokołu diet4hashi, który uwzględnia wszystkie aktualne zalecenia dietetyczne, bez konieczności wdrażania niekomfortowych i często niekorzystnych dla zdrowia pacjenta, restrykcji żywieniowych.

Artykuł dostępny w formacie PDF

Dodaj do koszyka: 49,00 PLN

Posiadasz dostęp do tego artykułu?

Referencje

  1. Broniarczyk- Czarniak M.: Zaburzenia psychiczne współistniejące z chorobą Hashimoto— przegląd piśmiennictwa. Varia Medica. 2018; 1: 83–90.
  2. National Center for Biotechnology Information [Internet]. Hashimoto Thyroiditis - StatPearls - NCBI Bookshelf; 2020. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459262 (7.06.2021).
  3. Statystyczny, Główny Urząd. "Stan zdrowia ludności Polski w 2014." GUS, Warszawa (2014).
  4. Luty J, Bryl E. Choroba Hashimoto – aspekt genetyczny i środowiskowy. Forum Medycyny Rodzinnej. 2017; 1(11): 1–6.
  5. Kus K, Zielińska K, Zaprutko T, et al. Choroba Hashimoto – efektywność diety bezglutenowej Hashimoto disease – the effectiveness of a gluten-free diet. Polski Przegląd Nauk o Zdrowiu. 2016; 4(49): 370–376.
  6. Lachowicz K, Stachoń M, Pałkowska-Goździk E, et al. Fizjologiczne aspekty postępowania dietetycznego w chorobie Hashimoto. Kosmos. 2019; 68(2): 201–214.
  7. Ihnatowicz P, Drywień M, Wątor P, et al. The importance of nutritional factors and dietary management of Hashimoto's thyroiditis. Ann Agric Environ Med. 2020; 27(2): 184–193.
  8. Gier D, Ostrowska L. Choroba Hashimoto a otyłość. Varia Medica. 2019; 3(3): 238–242.
  9. Ratajczak A, Moszak M, Grzymisławski M. Dietary recommendations for hypothyroidism and Hashimoto’s disease. Nursing and Public Health. 2017; 7(4): 305–311.
  10. Pastusiak K, Michałowska J, Bogdański P. Postępowanie dietetyczne w chorobach tarczycy. Varia Medica. 2018; 2(2): 111–115.
  11. Reguła J. Charakterystyka i ocena wybranych diet alternatywnych. Forum Zaburzeń Metabolicznych. 2013; 4(3): 115–121.
  12. Konieczny S, Lange E, Krusiec J. Wpływ diet eliminacyjnych na jakość życia osób z wybranymi chorobami autoimmunologicznymi. Kosmos. 2019; 68(2): 215–226.
  13. Florczyk I, Florczyk M, Junik R. Dieta bezglutenowa a choroba Hashimoto — obecny stan wiedzy. Forum Zaburzeń Metabolicznych. 2018; 9(4): 152–159.
  14. Krysiak R, Szkróbka W, Okopień B. The Effect of Gluten-Free Diet on Thyroid Autoimmunity in Drug-Naïve Women with Hashimoto's Thyroiditis: A Pilot Study. Exp Clin Endocrinol Diabetes. 2019; 127(7): 417–422.
  15. Chmielarz M, Szczurek D. Rola diety w profilaktyce i leczeniu wybranych jednostek chorobowych. In: Krzystyniak K, Klonowska J. ed. Nowe trendy w dietetyce. WSIIZ, Warszawa : 39–47.
  16. Tokuchi Y, Nakamura Y, Munekata Y, Tokuchi F.: Low carbohydrate diet-based inter. /wspolczesnadietetyka.pl/z-gabinetu-dietetyka/dieta-w-niedoczynnosci-tarczycy- wegetarianizm-a-hashimoto.
  17. Esposito T, Lobaccaro JM, Esposito MG. i.in. : Effect of low-carbohydrate diet therapy in overweight subjects with autoimmune thyroiditis: possible synergism with ChREBP Drug Des Devel Ther. 2016; 10: 2939–2946.
  18. Współczesna Dietetyka [Internet]. Dieta w niedoczynności tarczycy. Wegetarianizm a Hashimoto; 2 maja 2016. https:/iet4Hashi (7.06.2021).
  19. Protocol of a Randomized Controlled Trial. ) Int J Environ Res Public Health. 2019; 16(23): 484.
  20. Ruggeri RM, Giovinazzo S, Barbalace MC, et al. Influence of Dietary Habits on Oxidative Stress Markers in Hashimoto's Thyroiditis. Thyroid. 2021; 31(1): 96–105.
  21. Doerge DR, Sheehan DM. Goitrogenic and estrogenic activity of soy isoflavones. Environ Health Perspect. 2002; 110 Suppl 3: 349–353.
  22. Liontiris MI, Mazokopakis EE. A concise review of Hashimoto thyroiditis (HT) and the importance of iodine, selenium, vitamin D and gluten on the autoimmunity and dietary management of HT patients.Points that need more investigation. Hell J Nucl Med. 2017; 20(1): 51–56.
  23. Socha K, Dziemianowicz M, Omeljaniuk WJ, et al. Nawyki żywieniowe a stężenie selenu w surowicy u pacjentów z chorobą Hashimoto. Probl Hig Epidemiol. 2012; 93(4): 824–827.
  24. Pirola I, Gandossi E, Agosti B, et al. Selenium supplementation could restore euthyroidism in subclinical hypothyroid patients with autoimmune thyroiditis. Endokrynol Pol. 2016; 67(6): 567–571.
  25. Abbott RD, Sadowski A, Alt AG. Efficacy of the Autoimmune Protocol Diet as Part of a Multi-disciplinary, Supported Lifestyle Intervention for Hashimoto's Thyroiditis. Cureus. 2019; 11(4): e4556.
  26. Wojtas N, Wadolowska L, Bandurska-Stankiewicz E. Evaluation of Qualitative Dietary Protocol (Diet4Hashi) Application in Dietary Counseling in Hashimoto Thyroiditis: Study Protocol of a Randomized Controlled Trial. Int J Environ Res Public Health. 2019; 16(23).