Na skróty Recenzenci 2020

Tom 12, Nr 2 (2021)
Inne materiały uzgodnione z Redakcją
Pobierz cytowanie

Nieceliakalna nadwrażliwość na gluten ― aktualny problem w dietetyce

Joanna Śledziona, Kinga Ciesielska, Paweł Bogdański, Marcin Mardas, Dorota Mańkowska-Wierzbicka, Marta Stelmach-Mardas
Forum Zaburzeń Metabolicznych 2021;12(2):70-75.

dostęp płatny

Tom 12, Nr 2 (2021)
WYBRANE PROBLEMY KLINICZNE

Streszczenie

Nieceliakalna nadwrażliwość na gluten (NCGS) jest ciągle mało poznaną chorobą. Objawy NCGS nakładają się na objawy innych chorób glutenozależnych, co dodatkowo utrudnia jednoznaczną diagnostykę. Wyniki badań wykazały, że głównymi wyzwalaczami NCGS są glutem i produkty o dużej zawartości FODMAP. Obecnie w celu złagodzenia objawów NCGS stosuje się dietę niskoglutenową/bezglutenową i low-FODMAP. Z uwagi na brak markerów specyficznych w kierunku NCGS  nie zawsze jest to choroba prawidłowo diagnozowana. W celu ogólnej standaryzacji rozpoznania NCGS przyjęto Skalę Oceny Objawów Gastrointestinal Sympton Rating Scale.

Streszczenie

Nieceliakalna nadwrażliwość na gluten (NCGS) jest ciągle mało poznaną chorobą. Objawy NCGS nakładają się na objawy innych chorób glutenozależnych, co dodatkowo utrudnia jednoznaczną diagnostykę. Wyniki badań wykazały, że głównymi wyzwalaczami NCGS są glutem i produkty o dużej zawartości FODMAP. Obecnie w celu złagodzenia objawów NCGS stosuje się dietę niskoglutenową/bezglutenową i low-FODMAP. Z uwagi na brak markerów specyficznych w kierunku NCGS  nie zawsze jest to choroba prawidłowo diagnozowana. W celu ogólnej standaryzacji rozpoznania NCGS przyjęto Skalę Oceny Objawów Gastrointestinal Sympton Rating Scale.

Pobierz cytowanie

Słowa kluczowe

FODMAP, dieta, gluten, celiakia

Informacje o artykule
Tytuł

Nieceliakalna nadwrażliwość na gluten ― aktualny problem w dietetyce

Czasopismo

Forum Zaburzeń Metabolicznych

Numer

Tom 12, Nr 2 (2021)

Typ artykułu

Inne materiały uzgodnione z Redakcją

Strony

70-75

Rekord bibliograficzny

Forum Zaburzeń Metabolicznych 2021;12(2):70-75.

Słowa kluczowe

FODMAP
dieta
gluten
celiakia

Autorzy

Joanna Śledziona
Kinga Ciesielska
Paweł Bogdański
Marcin Mardas
Dorota Mańkowska-Wierzbicka
Marta Stelmach-Mardas

Referencje (24)
  1. Roszkowska A, Pawlicka M, Mroczek A, et al. Non-Celiac Gluten Sensitivity: A Review. Medicina (Kaunas). 2019; 55(6).
  2. Barbaro M.R., Cremon C., Stanghellini V, Barbara G. Recent advances in understanding non-celiac gluten sensitivity. F1000Res. 2018 Oct 11;7:F1000 Faculty Rev-1631. 3. Dale H. F., Biesiekierski J. R., Lied G. A., Non-coeliac gluten sensitivity and the spectrum of gluten-related disorders: an updated overview, Nutr Res Rev 2019;32(1):28-37. 2019.
  3. Rubin JE, Crowe SE. Celiac Disease. Ann Intern Med. 2020; 172(1): ITC1–ITC16.
  4. Catassi C, Elli L, Bonaz B, et al. Diagnosis of Non-Celiac Gluten Sensitivity (NCGS): The Salerno Experts' Criteria. Nutrients. 2015; 7(6): 4966–4977.
  5. Ruemmele FM. Non-Celiac Gluten Sensitivity: A Challenging Diagnosis in Children with Abdominal Pain. Ann Nutr Metab. 2018; 73 Suppl 4: 39–46.
  6. Shahbazkhani B, Fanaeian MM, Farahvash MJ, et al. Prevalence of Non-Celiac Gluten Sensitivity in Patients with Refractory Functional Dyspepsia: a Randomized Double-blind Placebo Controlled Trial. Sci Rep. 2020; 10(1): 2401.
  7. Casella G, Orfanotti G, Giacomantonio G, et al. Celiac disease and obstetrical-gynecological contribution. Gastroentero. l Hepatol. 2016; 9(4): 241–249.
  8. Cruchet S, Lucero Y, Cornejo V. Truths, Myths and Needs of Special Diets: Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder, Autism, Non-Celiac Gluten Sensitivity, and Vegetarianism. Ann Nutr Metab. 2016; 68 Suppl 1: 43–50.
  9. Roncoroni L, Bascuñán KA, Vecchi M, et al. Exposure to Different Amounts of Dietary Gluten in Patients with Non-Celiac Gluten Sensitivity (NCGS): An Exploratory Study. Nutrients. 2019; 11(1).
  10. Biesiekierski JR, Newnham ED, Irving PM, et al. Gluten causes gastrointestinal symptoms in subjects without celiac disease: a double-blind randomized placebo-controlled trial. Am J Gastroenterol. 2011; 106(3): 508–14; quiz 515.
  11. Carroccio A, Mansueto P, Iacono G, et al. Non-celiac wheat sensitivity diagnosed by double-blind placebo-controlled challenge: exploring a new clinical entity. Am J Gastroenterol. 2012; 107(12): 1898–906; quiz 1907.
  12. Peters SL, Biesiekierski JR, Yelland GW, et al. Randomised clinical trial: gluten may cause depression in subjects with non-coeliac gluten sensitivity - an exploratory clinical study. Aliment Pharmacol Ther. 2014; 39(10): 1104–1112.
  13. Zanini B, Baschè R, Ferraresi A, et al. Randomised clinical study: gluten challenge induces symptom recurrence in only a minority of patients who meet clinical criteria for non-coeliac gluten sensitivity. Aliment Pharmacol Ther. 2015; 42(8): 968–976.
  14. Capannolo A, Viscido A, Barkad MA, et al. Non-Celiac Gluten Sensitivity among Patients Perceiving Gluten-Related Symptoms. Digestion. 2015; 92(1): 8–13.
  15. Rosinach M, Fernández-Bañares F, Carrasco A, et al. Double-Blind Randomized Clinical Trial: Gluten versus Placebo Rechallenge in Patients with Lymphocytic Enteritis and Suspected Celiac Disease. PLoS One. 2016; 11(7): e0157879.
  16. Picarelli A, Borghini R, Di Tola M, et al. Intestinal, Systemic, and Oral Gluten-related Alterations in Patients With Nonceliac Gluten Sensitivity. J Clin Gastroenterol. 2016; 50(10): 849–858.
  17. Elli L, Tomba C, Branchi F, et al. Evidence for the Presence of Non-Celiac Gluten Sensitivity in Patients with Functional Gastrointestinal Symptoms: Results from a Multicenter Randomized Double-Blind Placebo-Controlled Gluten Challenge. Nutrients. 2016; 8(2): 84.
  18. Skodje GI, Sarna VK, Minelle IH, et al. Fructan, Rather Than Gluten, Induces Symptoms in Patients With Self-Reported Non-Celiac Gluten Sensitivity. Gastroenterology. 2018; 154(3): 529–539.e2.
  19. Dale HF, Hatlebakk JG, Hovdenak N, et al. Hovdenak N. , The effect of a controlled gluten challenge in a group of patients with suspected non-coeliac gluten sensitivity: A randomized, double-blind placebo-controlled challenge Neurogastroenterol. ; 2018: e13332.
  20. Lerner A, et al. O'Bryan T., and Matthias T. , Navigating the Gluten-Free Boom: The Dark Side of Gluten Free Diet. 2019; 7: 414.
  21. Varjú P, Farkas N, Hegyi P, et al. Low fermentable oligosaccharides, disaccharides, monosaccharides and polyols (FODMAP) diet improves symptoms in adults suffering from irritable bowel syndrome (IBS) compared to standard IBS diet: A meta-analysis of clinical studies. PLoS One. 2017; 12(8): e0182942.
  22. Tuck CJ, Biesiekierski JR, Schmid-Grendelmeier P, et al. Food Intolerances. Nutrients. 2019; 11(7).
  23. Barret J. Food Introlerances in Gastroenterology: FODMAPs, Gluten and Beyond. Report from Gastrodiet. 2015; 32-S1: 1–93.
  24. Dale HF, Hatlebakk JG, Hovdenak N, et al. The effect of a controlled gluten challenge in a group of patients with suspected non-coeliac gluten sensitivity: A randomized, double-blind placebo-controlled challenge. Neurogastroenterol Motil. 2018 [Epub ahead of print].

Regulamin

Ważne: serwis https://journals.viamedica.pl/ wykorzystuje pliki cookies. Więcej >>

Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies m.in. w celach statystycznych, dostosowania serwisu do potrzeb użytkownika (np. język interfejsu) i do obsługi logowania użytkowników. W ustawieniach przeglądarki internetowej można zmienić opcje dotyczące cookies. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci komputera. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności.

Czym są i do czego służą pliki cookie możesz dowiedzieć się na stronie wszystkoociasteczkach.pl.

Czasopismo Forum Zaburzeń Metabolicznych dostęne jest również w Ikamed - księgarnia medyczna

Wydawcą serwisu jest Via Medica sp. z o.o. sp. komandytowa, ul. Świętokrzyska 73, 80–180 Gdańsk

tel.:+48 58 320 94 94, faks:+48 58 320 94 60, e-mail:  viamedica@viamedica.pl