Tom 11, Nr 4 (2020)
Artykuł przeglądowy
Opublikowany online: 2021-02-03
Wyświetlenia strony 732
Wyświetlenia/pobrania artykułu 44
Pobierz cytowanie

Eksport do Mediów Społecznościowych

Eksport do Mediów Społecznościowych

Związek między dietą śródziemnomorską a ryzykiem kardiometabolicznym u nastolatków i młodych dorosłych. Część 1 — porównanie diet śródziemnomorskiej i środkowoeuropejskiej

Agata Ślot, Sara Sotek, Paulina Schmidt, Kinga Rewaj, Andżelika Pilarczyk, Damian Skrypnik
Forum Zaburzeń Metabolicznych 2020;11(4):158-164.

Streszczenie

Artykuł ma na celu pokazanie wpływu stosowania diety śródziemnomorskiej na zmniejszenie ryzyka kardiometabolicznego u nastolatków i młodych dorosłych. Dieta śródziemnomorska jest uważana za jedną z najzdrowszych diet na świecie. Stosują ją nie tylko mieszkańcy krajów śródziemnomorskich. Charakteryzuje się częstym spożyciem produktów pełnoziarnistych, owoców, warzyw, nasion roślin strączkowych i oliwy z oliwek. Duży udział w diecie stanowią również ryby i owoce morza, które są bogatym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3. Dieta śródziemnomorska z uwagi na ograniczone spożycie czerwonego mięsa i słodyczy cechuje się niskim spożyciem nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu. Dopełnieniem śródziemnomorskiego modelu żywienia jest aktywność fizyczna oraz spędzanie czasu z rodziną i przyjaciółmi. Zespół metaboliczny wiąże się z większym ryzykiem zdarzeń sercowo-naczyniowych, które odpowiadają obecnie za największą liczbę zgonów na świecie. Z tego powodu jest uważany za chorobę cywilizacyjną XXI wieku. Na zespół metaboliczny wpływa wiele czynników, takich jak: otyłość brzuszna, podwyższone stężenie glukozy we krwi, nadciśnienie tętnicze oraz wysokie stężenie cholesterolu frakcji lipoprotein o niskiej gęstości. Przez kilkadziesiąt lat naukowcy przeprowadzali badania, w których analizowali wpływ diety na zespół metaboliczny. Ich wyniki wykazały, że stosowanie diety śródziemnomorskiej wiąże się z niższym wskaźnikiem masy ciała, niższym stężeniem glukozy w surowicy krwi, niższym stężeniem cholesterolu oraz mniejszym ryzykiem wystąpienia zespołu metabolicznego.

Artykuł dostępny w formacie PDF

Dodaj do koszyka: 49,00 PLN

Posiadasz dostęp do tego artykułu?

Referencje

  1. Strzelecki Z., Szymborski J., Zachorowalność i umieralność na choroby układu krążenia a sytuacja demograficzna Polski, Rządowa Rada Ludnościowa, Warszawa, 2015.
  2. Piwońska A, Piotrowski W, Kozela M, et al. Cardiovascular diseases prevention in Poland: results of WOBASZ and WOBASZ II studies. Kardiol Pol. 2018; 76(11): 1534–1541.
  3. Maroszyńska-Dmoch E, Wożakowska-Kapłon B. Choroba wieńcowa w populacji młodych dorosłych: skala problemu, czynniki ryzyka i rokowanie — przegląd literatury. Folia Cardiologica. 2014; 9(3): 267–274.
  4. Kukhtinova N, Ivanov S, Gorbatykh Y. Nonfatal myocardial infarction in previously healthy adolescent - a 1-year follow-up. International Journal of Radiology & Radiation Therapy. 2018; 5(1).
  5. Mattioli AV, Palmiero P, Manfrini O, et al. Mediterranean diet impact on cardiovascular diseases: a narrative review. J Cardiovasc Med. 2017; 18(12): 925–935 .
  6. Mazzocchi A, Leone L, Agostoni C, et al. The secrets of the mediterranean diet. Does [only] olive oil matter? Nutrients. 2019; 11(12).
  7. Serra-Majem L, Román-Viñas B, Sanchez-Villegas A, et al. Benefits of the Mediterranean diet: Epidemiological and molecular aspects. Mol Aspects Med. 2019; 67: 1–55.
  8. Altomare R, Cacciabaudo F, Damiano G, et al. The Mediterranean Diet: A History of Health. Iranian J Publ Health. 2013; 42(5): 449–457.
  9. Malikowska K, Grabańska-Martyńska K. Historia diety śródziemnomorskiej w prewencji chorób układu krążenia. Acta Medicorum Polonorum. 2016; 6(1).
  10. Martínez-González MA, Gea A, Ruiz-Canela M. The Mediterranean Diet and Cardiovascular Health. Circ Res. 2019; 124(5): 779–798.
  11. Martini D. Health Benefits of Mediterranean Diet. Nutrients. 2019; 11(8).
  12. Minelli P, Montinari MR. The Mediterranean diet and cardioprotection: historical overview and current research. J Multidiscip Healthc. 2019; 12: 805–815.
  13. Carmichael SL, Yang W, Feldkamp ML, et al. National Birth Defects Prevention Study. Reduced risks of neural tube defects and orofacial clefts with higher diet quality. Arch Pediatr Adolesc Med. 2012; 166(2): 121–126.
  14. Casas R, Sacanella E, Urpí-Sardà M, et al. Rosa Ma Lamuela-Raventos, PREDIMED Study Investigators. Effects of a Mediterranean-style diet on cardiovascular risk factors: a randomized trial. Ann Intern Med. 2006; 145(1): 1–11.
  15. Biagi C, Nunzio MDi, Bordoni A, et al. Effect of adherence to Mediterranean diet during pregnancy on children's health: a systematic review. Nutrients. 2019; 11(5).
  16. Kennedy ET, Ohls J, Carlson S, et al. The Healthy Eating Index: design and applications. J Am Diet Assoc. 1995; 95(10): 1103–1108.
  17. Schwingshackl L, Hoffmann G. Adherence to Mediterranean diet and risk of cancer: an updated systematic review and meta-analysis of observational studies. Cancer Med. 2015; 4(12): 1933–1947.
  18. Wnęk D., Śródziemnomorska piramida żywieniowa. https://www.mp.pl/pacjent/dieta/diety/zdrowe_diety/70440,srodziemnomorska-piramida-zywieniowa (24.11.2016).
  19. Germani A, Vitiello V, Giusti AM, et al. Environmental and economic sustainability of the Mediterranean diet. Int J Food Sci Nutr. 2014; 65(8): 1008–1012.
  20. Duś-Żuchowska M, Bajerska J, Krzyżanowska P, et al. The Central European diet as an alternative to the Mediterranean diet in atherosclerosis prevention in postmenopausal obese women with a high risk of metabolic syndrome - a randomized nutrition-al trial. Acta Sci Pol Technol Aliment. 2018; 17(4): 399–407.
  21. Bajerska J, Chmurzyńska A, Muzik A. Weight loss and metabolic health effects from Energy-restricted Mediterranean and Cenral-European diets in postmenopaudal women: a randomized controlled trial. Scientific Reports. 2018; 8: 11170.