Tom 11, Nr 4 (2020)
Artykuł przeglądowy
Opublikowany online: 2021-02-03
Wyświetlenia strony 900
Wyświetlenia/pobrania artykułu 46
Pobierz cytowanie

Eksport do Mediów Społecznościowych

Eksport do Mediów Społecznościowych

Wpływ składu diety oraz zachowań żywieniowych na utrzymanie masy ciała

Michalina Mróz, Katarzyna Pastusiak
Forum Zaburzeń Metabolicznych 2020;11(4):152-157.

Streszczenie

Otyłość to przewlekła choroba, która stanowi jedną z najczęstszych przyczyn zachorowalności i śmiertelności na świecie. Dane statystyczne pokazują, że nadwaga dotyczy 68% mężczyzn i 53% kobiet w Polsce, natomiast już co czwarty Polak i prawie co czwarta Polka boryka się z otyłością. Redukcja nadmiernej masy ciała wiąże się ze znaczącym zmniejszeniem ryzyka powikłań tej choroby. Popularne interwencje odchudzające zazwyczaj skutkują szybką utratą masy ciała, po której następuje jej stabilizacja, a w następstwie stopniowy powrót do wartości wyjściowych. W rzeczywistości jedynie 20% osób odchudzających się odnosi sukcesy w długotrwałej redukcji masy ciała, zdefiniowanej jako utrata co najmniej 10% początkowej masy ciała i jej utrzymywanie przez minimum rok. Wydaje się, że długoterminowe utrzymanie efektów jest znacznie trudniejsze niż sam proces redukcji. Z uwagi na fakt, że utrzymanie zredukowanej masy ciała jest kluczowe do podtrzymania korzyści zdrowotnych, zrozumienie jak najskuteczniejszego wsparcia pacjentów w utrzymaniu efektów odchudzania, pełni kluczową rolę w kontrolowaniu epidemii otyłości i jej konsekwencji. W niniejszej pracy przedstawiono wybrane czynniki żywieniowe oraz behawioralne, które w świetle aktualnych dowodów naukowych korzystnie wypływają na podtrzymanie efektu redukcyjnego.

Artykuł dostępny w formacie PDF

Dodaj do koszyka: 49,00 PLN

Posiadasz dostęp do tego artykułu?

Referencje

  1. Ritchie H, Roser M (2017). "Obesity". Published online at OurWorldInData.org. https://ourworldindata.org/obesity.
  2. Dombrowski SU, Knittle K, Avenell A, et al. Long term maintenance of weight loss with non-surgical interventions in obese adults: systematic review and meta-analyses of randomised controlled trials. BMJ. 2014; 348: g2646.
  3. Wing R, Phelan S. Long-term weight loss maintenance. Am J ClinNutr. 2005; 82(1): 222–225.
  4. Lepe M, Bacardí Gascón M, Jiménez Cruz A. Long-term efficacy of high-protein diets: a systematic review. Nutr Hosp. 2011; 26(6): 1256–1259.
  5. Varkevisser RDM, van Stralen MM, Kroeze W, et al. Determinants of weight loss maintenance: a systematic review. Obes Rev. 2019; 20(2): 171–211.
  6. de Carvalho KMB, Pizato N, Botelho PB, et al. Dietary protein and appetite sensations in individuals with overweight and obesity: a systematic review. Eur J Nutr. 2020; 59(6): 2317–2332.
  7. Fogelholm M, Anderssen S, Gunnarsdottir I, et al. Dietary macronutrients and food consumption as determinants of long-term weight change in adult populations: a systematic literature review. Food Nutr Res. 2012; 56.
  8. Bertoia ML, Mukamal KJ, Cahill LE, et al. Changes in intake of fruits and vegetables and weight change in United States men and women followed for up to 24 years: analysis from three prospective cohort studies. PLoS Med. 2015; 12(9): e1001878.
  9. Stribiţcaia E, Evans CEL, Gibbons C, et al. Food texture influences on satiety: systematic review and meta-analysis. Sci Rep. 2020; 10(1): 12929.
  10. Affinita A, Catalani L, Cecchetto G, et al. Breakfast: a multidisciplinary approach. Ital J Pediatr. 2013; 39: 44.
  11. Zilberter T, Zilberter EY. Breakfast: to skip or not to skip? Front Public Health. 2014; 2: 59.
  12. Wharton CM, Johnston CS, Cunningham BK, et al. Dietary self-monitoring, but not dietary quality, improves with use of smartphone app technology in an 8-week weight loss trial. J Nutr Educ Behav. 2014; 46(5): 440–444.
  13. Burke LE, Wang J, Sevick MA. Self-monitoring in weight loss: a systematic review of the literature. J Am Diet Assoc. 2011; 111(1): 92–102.
  14. Robinson E, Aveyard P, Daley A, et al. Eating attentively: a systematic review and meta-analysis of the effect of food intake memory and awareness on eating. Am J Clin Nutr. 2013; 97(4): 728–742.
  15. Rhee EJ. Weight cycling and its cardiometabolic impact. J Obes Metab Syndr. 2017; 26(4): 237–242.
  16. Muckelbauer R, Sarganas G, Grüneis A, et al. Association between water consumption and body weight outcomes: a systematic review. Am J Clin Nutr. 2013; 98(2): 282–299.
  17. Akers JD, Cornett RA, Savla JS, et al. Daily self-monitoring of body weight, step count, fruit/vegetable intake, and water consumption: a feasible and effective long-term weight loss maintenance approach. J Acad Nutr Diet. 2012; 112(5): 685–692.e2.
  18. Donnelly JE, Blair SN, Jakicic JM, et al. American College of Sports Medicine. American College of Sports Medicine Position Stand. Appropriate physical activity intervention strategies for weight loss and prevention of weight regain for adults. Med Sci Sports Exerc. 2009; 41(2): 459–471.
  19. Foright RM, Presby DM, Sherk VD, et al. Is regular exercise an effective strategy for weight loss maintenance? Physiol Behav. 2018; 188: 86–93.
  20. Watson NF, Badr MS, Belenky G, et al. Recommended amount of sleep for a healthy adult: a joint consensus statement of the American Academy of Sleep Medicine and Sleep Research Society. Sleep. 2015; 38(6): 843–844.
  21. Beccuti G, Pannain S. Sleep and obesity. Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2011; 14(4): 402–412.
  22. Madigan CD, Daley AJ, Lewis AL, et al. Is self-weighing an effective tool for weight loss: a systematic literature review and meta-analysis. Int J Behav Nutr Phys Act. 2015; 12: 104.
  23. Yau YHC, Potenza MN, Yau YHC, et al. Stress and eating behaviors. MinervaEndocrinol. 2013; 38(3): 255–267.
  24. Jackson SE, Steptoe A, Wardle J. The influence of partner's behavior on health behavior change: the English Longitudinal Study of Ageing. JAMA Intern Med. 2015; 175(3): 385–392.