Tom 11, Nr 2 (2020)
WYBRANE PROBLEMY KLINICZNE
Opublikowany online: 2020-08-17
Wyświetlenia strony 2202
Wyświetlenia/pobrania artykułu 88
Pobierz cytowanie

Eksport do Mediów Społecznościowych

Eksport do Mediów Społecznościowych

Diety wegańska i wegetariańska w profilaktyce i leczeniu insulinooporności

Natalia Kasprzyk, Matylda Kręgielska-Narożna
Forum Zaburzeń Metabolicznych 2020;11(2):73-78.

Streszczenie

Ze względu na liczne doniesienia naukowe o prozdrowotnych właściwościach diet roślinnych, zainteresowanie tym modelem żywienia, w ciągu ostatnich kilku lat, znacznie wzrosło. Możliwość ich wykorzystania w leczeniu zaburzeń metabolicznych stało się obiektem wielu badań i analiz. U pacjentów z insulinoopornością szczególnie istotna jest zmiana stylu życia uwzględniająca prawidłową dietę, aktywność fizyczną i redukcję stresu. Stosowanie odpowiednio zbilansowanej, nieprzetworzonej diety wegetariańskiej lub wegańskiej poprzez wysoki udział produktów o niskim indeksie glikemicznym (bogatych w błonnik pokarmowy) i znacznej redukcji spożycia tłuszczów nasyconych może wykazywać działanie terapeutyczne i wspomagające leczenie pacjentów z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej.

Artykuł dostępny w formacie PDF

Dodaj do koszyka: 49,00 PLN

Posiadasz dostęp do tego artykułu?

Referencje

  1. Grzesiuk W, Szydlarska D. Jóźwik K. Insulinooporność w endokrynopatiach. Otyl Zab Przem Mat. 2008; 4(1): 38–44.
  2. Haus JM, Solomon TPJ, Marchetti CM, et al. Free fatty acid-induced hepatic insulin resistance is attenuated following lifestyle intervention in obese individuals with impaired glucose tolerance. J Clin Endocrinol Metab. 2010; 95(1): 323–327.
  3. Regula J. Charakterystyka i ocena wybranych diet alternatywnych. Forum Zaburzeń Metabolicznych 2013; 4(3): 115-121.2019.
  4. Guidelines on the management of diabetic patients. A position of Diabetes Poland. Clin Diabet 2019; 8: 1.
  5. Gower BA, Goss AM. A lower-carbohydrate, higher-fat diet reduces abdominal and intermuscular fat and increases insulin sensitivity in adults at risk of type 2 diabetes. J Nutr. 2015; 145(1): 177S–83S.
  6. Shah B, Newman JD, Woolf K, et al. Anti-inflammatory effects of a vegan diet versus the american heart association-recommended diet in coronary artery disease trial. J Am Heart Assoc. 2018; 7(23): e011367.
  7. Wong MW, Yi CH, Liu TT, et al. Impact of vegan diets on gut microbiota: An update on the clinical implications. Ci Ji Yi Xue Za Zhi. 2018; 30(4): 200–203.
  8. Sakkas H, Bozidis P, Touzios C, et al. Nutritional Status and the Influence of the Vegan Diet on the Gut Microbiota and Human Health. Medicina (Kaunas). 2020; 56(2).
  9. Melina V, Craig W, Levin S. Position of the Academy of Nutrition and Dietetics: Vegetarian Diets. J Acad Nutr Diet. 2016; 116(12): 1970–1980.
  10. Barnard ND, Cohen J, Jenkins DJA, et al. A low-fat vegan diet improves glycemic control and cardiovascular risk factors in a randomized clinical trial in individuals with type 2 diabetes. Diabetes Care. 2006; 29(8): 1777–1783.
  11. Lee YM, Kim SA, Lee IK, et al. Effect of a Brown Rice Based Vegan Diet and Conventional Diabetic Diet on Glycemic Control of Patients with Type 2 Diabetes: A 12-Week Randomized Clinical Trial. PLoS One. 2016; 11(6): e0155918.
  12. Kahleova H, Matoulek M, Malinska H, et al. Vegetarian diet improves insulin resistance and oxidative stress markers more than conventional diet in subjects with Type 2 diabetes. Diabet Med. 2011; 28(5): 549–559.
  13. Yokoyama Y, Barnard ND, Levin SM, et al. Vegetarian diets and glycemic control in diabetes: a systematic review and meta-analysis. Cardiovasc Diagn Ther. 2014; 4(5): 373–382.
  14. Cui X, Wang B, Wu Y, et al. Vegetarians have a lower fasting insulin level and higher insulin sensitivity than matched omnivores: A cross-sectional study. Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2019; 29(5): 467–473.
  15. Chen Z, Zuurmond MG, van der Schaft N, et al. Plant versus animal based diets and insulin resistance, prediabetes and type 2 diabetes: the Rotterdam Study. Eur J Epidemiol. 2018; 33(9): 883–893.
  16. Olfert MD, Wattick RA. Vegetarian Diets and the Risk of Diabetes. Curr Diab Rep. 2018; 18(11): 101.
  17. Telle-Hansen VH, Gaundal L, Myhrstad MCW. Polyunsaturated Fatty Acids and Glycemic Control in Type 2 Diabetes. Nutrients. 2019; 11(5).
  18. Fernández-Real JM, McClain D, Manco M. Mechanisms Linking Glucose Homeostasis and Iron Metabolism Toward the Onset and Progression of Type 2 Diabetes. Diabetes Care. 2015; 38(11): 2169–2176.
  19. Łukaszuk B. Chabowski A.: Rola mitochondrialnych transporterów kwasów tłuszczowych w patogenezie insulinooporności komórek mięśniowych. Postępy Hig Med Dośw. 2010; 64: 31–37.
  20. Goff LM, Bell JD, So PW, et al. Veganism and its relationship with insulin resistance and intramyocellular lipid. Eur J Clin Nutr. 2005; 59(2): 291–298.
  21. Tian S, Xu Q, Jiang R, et al. Dietary Protein Consumption and the Risk of Type 2 Diabetes: A Systematic Review and Meta-Analysis of Cohort Studies. Nutrients. 2017; 9(9).
  22. Azemati B, Rajaram S, Jaceldo-Siegl K, et al. Animal-Protein Intake Is Associated with Insulin Resistance in Adventist Health Study 2 (AHS-2) Calibration Substudy Participants: A Cross-Sectional Analysis. Curr Dev Nutr. 2017; 1(4): e000299.
  23. Nakamoto M, Uemura H, Sakai T, et al. Inverse association between soya food consumption and insulin resistance in Japanese adults. Public Health Nutr. 2015; 18(11): 2031–2040.
  24. Kahleova H, Fleeman R, Hlozkova A, et al. A plant-based diet in overweight individuals in a 16-week randomized clinical trial: metabolic benefits of plant protein. Nutr Diabetes. 2018; 8(1): 58.
  25. Miki A, Hashimoto Y, Matsumoto S, et al. Protein Intake, Especially Vegetable Protein Intake, Is Associated with Higher Skeletal Muscle Mass in Elderly Patients with Type 2 Diabetes. J Diabetes Res. 2017; 2017: 7985728.