Tom 11, Nr 1 (2020)
WYBRANE PROBLEMY KLINICZNE
Opublikowany online: 2020-04-24
Zaburzenia stanu odżywienia w cukrzycy
Forum Zaburzeń Metabolicznych 2020;11(1):33-40.
Streszczenie
Na całym świecie obserwuje się systematyczny wzrost liczby osób chorujących na cukrzycę typu 2. Najczęściej jej przyczyną jest nadmiar masy ciała, a podstawowym postepowaniem terapeutycznym obok farmakoterapii — zastosowanie diety redukcyjnej. Jednak w przypadku osób z powikłaniami cukrzycy w postaci mikro- i/lub makronagiopatii obserwuje się narastające cechy niedożywienia, często mimo wysokiego wskaźnika masy ciała. Wczesne rozpoznanie zaburzeń stanu odżywienia, szczególnie niedożywienia białkowo-kalorycznego i odpowiednia modyfikacja diety to istotne elementy leczenia chorych na cukrzycę.
Słowa kluczowe: cukrzyca typ 2stan odżywienialeczenie żywieniowe