Na skróty Recenzenci 2020

Tom 10, Nr 4 (2019)
WYBRANE PROBLEMY KLINICZNE
Pobierz cytowanie

Zastosowanie preparatów naturalnych w prewencji i leczeniu otyłości

Maria Grabiec, Damian Skrypnik
Forum Zaburzeń Metabolicznych 2019;10(4):171-185.

dostęp płatny

Tom 10, Nr 4 (2019)
WYBRANE PROBLEMY KLINICZNE

Streszczenie

W ostatnim czasie w obliczu epidemii otyłości wzrasta wykorzystanie preparatów naturalnych, takich jak probiotyki, spirulina, błonnik pokarmowy czy zielona herbata w prewencji i leczeniu nadmiernej masy ciała. Wyniki badań wykazały, że suplementacja preparatami probiotycznymi skutkuje istotną redukcją masy ciała, spadkiem wartości wskaźnika BMI, zmniejszeniem stosunku obwodu talii do obwodu bioder i spadkiem zawartości tkanki tłuszczowej w organizmie. Spirulina oraz błonnik pokarmowy zmniejszają ryzyko powstawania nowotworów, regulują perystaltykę jelit oraz wykazują korzystne działanie w powikłaniach otyłości, takich jak cukrzyca, hiperlipidemia oraz nadciśnienie tętnicze. Natomiast spożycie zielonej herbaty, kurkuminy, preparatów morwy białej i resweratrolu przyczynia się do spadku nasilenia stanu zapalnego. Skuteczność preparatów naturalnych w redukcji masy ciała nie jest jeszcze w pełni potwierdzona. Preparaty naturalne różnią się od siebie budową chemiczną, przez co posiadają różne mechanizmy działania, co stanowi duży obszar do badań nad ich wykorzystaniem w leczeniu otyłości. Niniejsza praca przedstawia zastosowanie preparatów naturalnych: probiotyków, błonnika pokarmowego, sprzężonego kwasu linolowego (CLA), spiruliny, zielonej herbaty, papryczki chili, imbiru, czerwonego wina, kurkumy oraz preparatów morwy białej w prewencji i redukcji nadmiernej masy ciała.

Streszczenie

W ostatnim czasie w obliczu epidemii otyłości wzrasta wykorzystanie preparatów naturalnych, takich jak probiotyki, spirulina, błonnik pokarmowy czy zielona herbata w prewencji i leczeniu nadmiernej masy ciała. Wyniki badań wykazały, że suplementacja preparatami probiotycznymi skutkuje istotną redukcją masy ciała, spadkiem wartości wskaźnika BMI, zmniejszeniem stosunku obwodu talii do obwodu bioder i spadkiem zawartości tkanki tłuszczowej w organizmie. Spirulina oraz błonnik pokarmowy zmniejszają ryzyko powstawania nowotworów, regulują perystaltykę jelit oraz wykazują korzystne działanie w powikłaniach otyłości, takich jak cukrzyca, hiperlipidemia oraz nadciśnienie tętnicze. Natomiast spożycie zielonej herbaty, kurkuminy, preparatów morwy białej i resweratrolu przyczynia się do spadku nasilenia stanu zapalnego. Skuteczność preparatów naturalnych w redukcji masy ciała nie jest jeszcze w pełni potwierdzona. Preparaty naturalne różnią się od siebie budową chemiczną, przez co posiadają różne mechanizmy działania, co stanowi duży obszar do badań nad ich wykorzystaniem w leczeniu otyłości. Niniejsza praca przedstawia zastosowanie preparatów naturalnych: probiotyków, błonnika pokarmowego, sprzężonego kwasu linolowego (CLA), spiruliny, zielonej herbaty, papryczki chili, imbiru, czerwonego wina, kurkumy oraz preparatów morwy białej w prewencji i redukcji nadmiernej masy ciała.
Pobierz cytowanie

Słowa kluczowe

otyłość, preparaty naturalne, probiotyki, błonnik pokarmowy

Informacje o artykule
Tytuł

Zastosowanie preparatów naturalnych w prewencji i leczeniu otyłości

Czasopismo

Forum Zaburzeń Metabolicznych

Numer

Tom 10, Nr 4 (2019)

Strony

171-185

Rekord bibliograficzny

Forum Zaburzeń Metabolicznych 2019;10(4):171-185.

Słowa kluczowe

otyłość
preparaty naturalne
probiotyki
błonnik pokarmowy

Autorzy

Maria Grabiec
Damian Skrypnik

Referencje (58)
  1. Blüher M. Obesity: global epidemiology and pathogenesis. Nat Rev Endocrinol. 2019; 15(5): 288–298.
  2. Frühbeck G, Busetto L, Dicker D, et al. The ABCD of Obesity: An EASO Position Statement on a Diagnostic Term with Clinical and Scientific Implications. Obes Facts. 2019; 12(2): 131–136.
  3. Raynor HA, Champagne CM. Position of the Academy of Nutrition and Dietetics: Interventions for the Treatment of Overweight and Obesity in Adults. J Acad Nutr Diet. 2016; 116(1): 129–147.
  4. Kinlen D, Cody D, O’Shea D. Complications of obesity. QJM: An International Journal of Medicine. 2017; 111(7): 437–443.
  5. Fruh SM. Obesity: Risk factors, complications, and strategies for sustainable long-term weight management. J Am Assoc Nurse Pract. 2017; 29(S1): S3–SS14.
  6. Torres-Fuentes C, Schellekens H, Dinan TG, et al. A natural solution for obesity: bioactives for the prevention and treatment of weight gain. A review. Nutr Neurosci. 2015; 18(2): 49–65.
  7. World Health Organization. Obesity and overweight. https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/obesity-and-overweight (10.04.2019).
  8. Polskie Towarzystwo Badań nad Otyłością. Nie "walcz", nie "odchudzaj", ale LECZ!. Poradnik dla pacjentów chorych na nadwagę i otyłość. http://certyfikacjaptbo.pl/websites/files/file/ptbo/downloads/poradnik.pdf (14.04.2019).
  9. Dutton H, Borengasser SJ, Gaudet LM, et al. Obesity in pregnancy: optimizing outcomes for mom and baby. Med Clin North Am. 2018; 102(1): 87–106.
  10. Stang J, Huffman LG. Position of the Academy of Nutrition and Dietetics: Obesity, Reproduction, and Pregnancy Outcomes. J Acad Nutr Diet. 2016; 116(4): 677–691.
  11. Tronieri JS, Wadden TA, Chao AM, et al. Primary Care Interventions for Obesity: Review of the Evidence. Curr Obes Rep. 2019; 8(2): 128–136.
  12. Ríos-Hoyo A, Gutiérrez-Salmeán G. New Dietary Supplements for Obesity: What We Currently Know. Curr Obes Rep. 2016; 5(2): 262–270.
  13. Lee ES. A flood of health functional foods: what is to be recommended? J Menopausal Med. 2015; 21(1): 12–18.
  14. Fu C, Jiang Y, Guo J, et al. Natural Products with Anti-obesity Effects and Different Mechanisms of Action. J Agric Food Chem. 2016; 64(51): 9571–9585.
  15. Sun NN, Wu TY, Chau CF. Natural dietary and herbal products in anti-obesity treatment. Molecules. 2016; 21(10).
  16. Yuan H, Ma Q, Ye Li, et al. The traditional medicine and modern medicine from natural products. Molecules. 2016; 21(5).
  17. Skrypnik K, Bogdański P, Schmidt M, et al. The effect of multispecies probiotic supplementation on iron status in rats. Biol Trace Elem Res. 2019; 192(2): 234–243.
  18. Cerdó T, García-Santos JA, G Bermúdez M, et al. The role of probiotics and prebiotics in the prevention and treatment of obesity. Nutrients. 2019; 11(3).
  19. Skrypnik K, Bogdański P, Schmidt M, et al. Effect of probiotic supplementation on liver function and lipid status in rats. Acta Sci Pol Technol Aliment. 2018; 17(2): 185–192.
  20. Kobyliak N, Falalyeyeva T, Boyko N, et al. Probiotics and nutraceuticals as a new frontier in obesity prevention and management. Diabetes Res Clin Pract. 2018; 141: 190–199.
  21. Szulińska M, Łoniewski I, van Hemert S, et al. Dose-dependent effects of multispecies probiotic supplementation on the lipopolysaccharide (lps) level and cardiometabolic profile in obese postmenopausal women: a 12-week randomized clinical trial. Nutrients. 2018; 10(6).
  22. Markowiak P, Śliżewska K. Effects of probiotics, prebiotics, and synbiotics on human health. Nutrients. 2017; 9(9).
  23. Ferrarese R, Ceresola ER, Preti A, et al. Probiotics, prebiotics and synbiotics for weight loss and metabolic syndrome in the microbiome era. Eur Rev Med Pharmacol Sci. 2018; 22(21): 7588–7605.
  24. Intl. Scientific Assoc. for Probiotics and Prebiotics. Prebiotics. https://isappscience.org/prebiotics/ (4.06.2019).
  25. Szulińska M, Łoniewski I, Skrypnik K, et al. Multispecies probiotic supplementation favorably affects vascular function and reduces arterial stiffness in obese postmenopausal women-a 12-week placebo-controlled and randomized clinical study. Nutrients. 2018; 10(11).
  26. O'Grady J, O'Connor EM, Shanahan F. Review article: dietary fibre in the era of microbiome science. Aliment Pharmacol Ther. 2019; 49(5): 506–515.
  27. Zdrojewicz Z, Idzior A, Kocjan O. Spirulina i błonnik witalny a leczenie otyłości. Med Rodz. 2015; 1(18): 18–22.
  28. Benítez-Páez A, Pulgar EG, Kjølbæk L, et al. Impact of dietary fiber and fat on gut microbiota re-modeling and metabolic health. Trends in Food Science & Technology. 2016; 57: 201–212.
  29. Dahl WJ, Stewart ML. Position of the academy of nutrition and dietetics: health implications of dietary fiber. J Acad Nutr Diet. 2015; 115(11): 1861–1870.
  30. Shen W, McIntosh MK. Nutrient regulation: conjugated linoleic acid's inflammatory and browning properties in adipose tissue. Annu Rev Nutr. 2016; 36: 183–210.
  31. Namazi N, Irandoost P, Larijani B, et al. The effects of supplementation with conjugated linoleic acid on anthropometric indices and body composition in overweight and obese subjects: A systematic review and meta-analysis. Crit Rev Food Sci Nutr. 2019; 59(17): 2720–2733.
  32. den Hartigh LJ. ConjugatedLinoleic Acid Effects on Cancer, Obesity, and Atherosclerosis: A Review of Pre-Clinical and Human Trials with Current Perspectives. Nutrients. 2019; 11(2).
  33. Mądry E, Chudzicka-Strugała I, Grabańska-Martyńska K, et al. Twelve weeks CLA supplementation decreases the hip circumference in overweight and obese women. A double-blind, randomized, placebo-controlled trial. Acta Sci Pol Technol Aliment. 2016; 15(1): 107–113.
  34. Seo YJ, Kim KJ, Choi J, et al. Extract reduces obesity through suppression of adipogenesis and activation of browning in 3t3-l1 cells and high-fat diet-induced obese mice. Nutrients. 2018; 10(6).
  35. Zeinalian R, Farhangi MA, Shariat A, et al. The effects of Spirulina Platensis on anthropometric indices, appetite, lipid profile and serum vascular endothelial growth factor (VEGF) in obese individuals: a randomized double blinded placebo controlled trial. BMC Complement Altern Med. 2017; 17(1): 225.
  36. Hodgson J. Effects of black tea on blood pressure: a randomized controlled trial. Archives of Internal Medicine. 2012; 172(2): 186.
  37. Heo MG, Choung SY. Anti-obesity effects of Spirulina maxima in high fat diet induced obese rats via the activation of AMPK pathway and SIRT1. Food Funct. 2018; 9(9): 4906–4915.
  38. Pan MH, Tung YC, Yang G, et al. Molecular mechanisms of the anti-obesity effect of bioactive compounds in tea and coffee. Food Funct. 2016; 7(11): 4481–4491.
  39. Yuan F, Dong H, Fang Ke, et al. Effects of green tea on lipid metabolism in overweight or obese people: A meta-analysis of randomized controlled trials. Mol Nutr Food Res. 2018; 62(1).
  40. Rothenberg DO, Zhou C, Zhang L. A Review on the weight-loss effects of oxidized tea polyphenols. Molecules. 2018; 23(5).
  41. Janssens PL, Hursel R, Westerterp-Plantenga MS. Nutraceuticals for body-weight management: The role of green tea catechins. Physiol Behav. 2016; 162: 83–87.
  42. Ebrahimzadeh Attari V, Malek Mahdavi A, Javadivala Z, et al. A systematic review of the anti-obesity and weight lowering effect of ginger (Zingiber officinale Roscoe) and its mechanisms of action. Phytother Res. 2018; 32(4): 577–585.
  43. Maharlouei N, Tabrizi R, Lankarani KB, et al. The effects of ginger intake on weight loss and metabolic profiles among overweight and obese subjects: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Crit Rev Food Sci Nutr. 2019; 59(11): 1753–1766.
  44. Taghizadeh M, Farzin N, Taheri S, et al. The effect of dietary supplements containing green tea, capsaicin and ginger extracts on weight loss and metabolic profiles in overweight women: a randomized double-blind placebo-controlled clinical trial. Ann Nutr Metab. 2017; 70(4): 277–285.
  45. Mousavi SM, Milajerdi A, Varkaneh HK, et al. The effects of curcumin supplementation on body weight, body mass index and waist circumference: a systematic review and dose-response meta-analysis of randomized controlled trials. Crit Rev Food Sci Nutr. 2018 [Epub ahead of print]: 1–10.
  46. Jin T, Song Z, Weng J, et al. Curcumin and other dietary polyphenols: potential mechanisms of metabolic actions and therapy for diabetes and obesity. Am J Physiol Endocrinol Metab. 2018; 314(3): E201–E205.
  47. Tsuda T. Curcumin as a functional food-derived factor: degradation products, metabolites, bioactivity, and future perspectives. Food Funct. 2018; 9(2): 705–714.
  48. Zhao Y, Chen Bo, Shen J, et al. The beneficial effects of quercetin, curcumin, and resveratrol in obesity. Oxid Med Cell Longev. 2017; 2017: 1459497.
  49. Zheng J, Zheng S, Feng Q, et al. Dietary capsaicin and its anti-obesity potency: from mechanism to clinical implications. Biosci Rep. 2017; 37(3).
  50. Panchal SK, Bliss E, Brown L. Capsaicin in metabolic syndrome. Nutrients. 2018; 10(5).
  51. Zsiborás C, Mátics R, Hegyi P, et al. Capsaicin and capsiate could be appropriate agents for treatment of obesity: A meta-analysis of human studies. Crit Rev Food Sci Nutr. 2018; 58(9): 1419–1427.
  52. Ann JY, Eo H, Lim Y. Mulberry leaves (Morus alba L.) ameliorate obesity-induced hepatic lipogenesis, fibrosis, and oxidative stress in high-fat diet-fed mice. Genes Nutr. 2015; 10(6): 46.
  53. Zhang H, Ma ZF, Luo X, et al. Effects of mulberry fruit ( l.) consumption on health outcomes: a mini-review. Antioxidants (Basel). 2018; 7(5).
  54. Yimam M, Jiao P, Hong M, et al. UP601, a standardized botanical composition composed of Morus alba, Yerba mate and Magnolia officinalis for weight loss. BMC Complement Altern Med. 2017; 17(1): 114.
  55. Lee MiR, Kim JiE, Choi JY, et al. Anti-obesity effect in high-fat-diet-induced obese C57BL/6 mice: Study of a novel extract from mulberry () leaves fermented with . Exp Ther Med. 2019; 17(3): 2185–2193.
  56. Fernandes I, Pérez-Gregorio R, Soares S, et al. Wine flavonoids in health and disease prevention. Molecules. 2017; 22(2).
  57. Fernández-Quintela A, Milton-Laskibar I, González M, et al. Antiobesity effects of resveratrol: which tissues are involved? Ann N Y Acad Sci. 2017; 1403(1): 118–131.
  58. Springer M, Moco S. Resveratrol and its human metabolites-effects on metabolic health and obesity. Nutrients. 2019; 11(1).

Regulamin

Ważne: serwis https://journals.viamedica.pl/ wykorzystuje pliki cookies. Więcej >>

Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies m.in. w celach statystycznych, dostosowania serwisu do potrzeb użytkownika (np. język interfejsu) i do obsługi logowania użytkowników. W ustawieniach przeglądarki internetowej można zmienić opcje dotyczące cookies. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci komputera. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności.

Czym są i do czego służą pliki cookie możesz dowiedzieć się na stronie wszystkoociasteczkach.pl.

Czasopismo Forum Zaburzeń Metabolicznych dostęne jest również w Ikamed - księgarnia medyczna

Wydawcą serwisu jest Via Medica sp. z o.o. sp. komandytowa, ul. Świętokrzyska 73, 80–180 Gdańsk

tel.:+48 58 320 94 94, faks:+48 58 320 94 60, e-mail:  viamedica@viamedica.pl