Tom 10, Nr 2 (2019)
WYBRANE PROBLEMY KLINICZNE
Opublikowany online: 2019-07-31
Wyświetlenia strony 1866
Wyświetlenia/pobrania artykułu 56
Pobierz cytowanie

Eksport do Mediów Społecznościowych

Eksport do Mediów Społecznościowych

Wpływ diety zachodniej na przepuszczalność bariery jelitowej

Anna Rychter, Kinga Skoracka, Damian Skrypnik
Forum Zaburzeń Metabolicznych 2019;10(2):88-97.

Streszczenie

Błona śluzowa jelit pozwala na interakcję między organizmem człowieka a środowiskiem zewnętrznym i bierze udział w odpowiedzi immunologicznej. W wyniku uszkodzenia lub dysbiozy jelitowej, bariera jelitowa może zwiększyć swoją przepuszczalność, przyczyniając się do rozwoju przewlekłego stanu zapalnego, który leży u podłoża wielu chorób. Jednym z czynników wpływających niekorzystnie na stan mikrobioty jelitowej jest dieta zachodnia, charakteryzująca się wysoką podażą energii, białka pochodzenia zwierzęcego, kwasów tłuszczowych nasyconych oraz węglowodanów prostych przy jednocześnie niskiej podaży błonnika pokarmowego, choliny i kwasu foliowego. Ponadto, dieta ta jest niedoborowa w wapń i witaminę D, a spożywane produkty są wysoko przetworzone oraz zawierają duże ilości sodu. Tym samym dieta zachodnia zwiększa ryzyko nadmiernej przepuszczalności jelit. Podstawą leczenia tego stanu powinna być modyfikacja nawyków żywieniowych i probiotykoterapia.  

Artykuł dostępny w formacie PDF

Dodaj do koszyka: 49,00 PLN

Posiadasz dostęp do tego artykułu?

Referencje

  1. Vancamelbeke M, Vermeire S. The intestinal barrier: a fundamental role in health and disease. Expert Rev Gastroenterol Hepatol. 2017; 11(9): 821–834.
  2. Bischoff SC, Barbara G, Buurman W, et al. Intestinal permeability--a new target for disease prevention and therapy. BMC Gastroenterol. 2014; 14: 189.
  3. Węgrzyn D, Adamek K, Łoniewska B. Structure of the intestinal barrier. Pomeranian J Life Sci. 2017; 63(3): 6–9.
  4. Chiba M, Nakane K, Komatsu M. Westernized Diet is the Most Ubiquitous Environmental Factor in Inflammatory Bowel Disease. Perm J. 2019; 23: 18–107.
  5. Slyepchenko A, Maes M, Jacka FN, et al. Gut Microbiota, Bacterial Translocation, and Interactions with Diet: Pathophysiological Links between Major Depressive Disorder and Non-Communicable Medical Comorbidities. Psychother Psychosom. 2017; 86(1): 31–46.
  6. Frank DN, St Amand AL, Feldman RA, et al. Molecular-phylogenetic characterization of microbial community imbalances in human inflammatory bowel diseases. Proc Natl Acad Sci U S A. 2007; 104(34): 13780–13785.
  7. Yang T, Santisteban MM, Rodriguez V, et al. Gut dysbiosis is linked to hypertension. Hypertension. 2015; 65(6): 1331–1340.
  8. Proctor LM. The National Institutes of Health Human Microbiome Project. Semin Fetal Neonatal Med. 2016; 21(6): 368–372.
  9. Sanz Y, Romaní-Perez M, Benítez-Páez A, et al. Towards microbiome-informed dietary recommendations for promoting metabolic and mental health: Opinion papers of the MyNewGut project. Clin Nutr. 2018; 37(6 Pt A): 2191–2197.
  10. Mariat D, Firmesse O, Levenez F, et al. The Firmicutes/Bacteroidetes ratio of the human microbiota changes with age. BMC Microbiol. 2009; 9: 123.
  11. Ley RE, Turnbaugh PJ, Klein S, et al. Microbial ecology: human gut microbes associated with obesity. Nature. 2006; 444(7122): 1022–1023.
  12. Jandhyala SM, Talukdar R, Subramanyam C, et al. Role of the normal gut microbiota. World J Gastroenterol. 2015; 21(29): 8787–8803.
  13. Jopkiewicz S. Bariera jelitowa i jej stan jako determinanta zdrowia. Wybrane przyczyny uszkodzenia bariery jelitowej. Problemy nauk medycznych. 2017; 1: 43–53.
  14. Butel MJ. Probiotics, gut microbiota and health. Med Mal Infect. 2014; 44(1): 1–8.
  15. Jiménez E, Marín ML, Martín R, et al. Is meconium from healthy newborns actually sterile? Res Microbiol. 2008; 159(3): 187–193.
  16. Munyaka PM, Khafipour E, Ghia JE. External influence of early childhood establishment of gut microbiota and subsequent health implications. Front Pediatr. 2014; 2: 109.
  17. Fukui H. Increased Intestinal Permeability and Decreased Barrier Function: Does It Really Influence the Risk of Inflammation? Inflamm Intest Dis. 2016; 1(3): 135–145.
  18. Dominguez-Bello MG, Costello EK, Contreras M, et al. Delivery mode shapes the acquisition and structure of the initial microbiota across multiple body habitats in newborns. Proc Natl Acad Sci U S A. 2010; 107(26): 11971–11975.
  19. Salminen S, Gibson GR, McCartney AL, et al. Influence of mode of delivery on gut microbiota composition in seven year old children. Gut. 2004; 53(9): 1388–1389.
  20. Munyaka PM, Khafipour E, Ghia JE. External influence of early childhood establishment of gut microbiota and subsequent health implications. Front Pediatr. 2014; 2: 109.
  21. Yatsunenko T, Rey FE, Manary MJ, et al. Human gut microbiome viewed across age and geography. Nature. 2012; 486(7402): 222–227.
  22. Bezirtzoglou E, Tsiotsias A, Welling GW. Microbiota profile in feces of breast- and formula-fed newborns by using fluorescence in situ hybridization (FISH). Anaerobe. 2011; 17(6): 478–482.
  23. Guaraldi F, Salvatori G. Effect of breast and formula feeding on gut microbiota shaping in newborns. Front Cell Infect Microbiol. 2012; 2: 94.
  24. Górska S, Jarząb A, Gamian A. Bakterie probiotyczne w przewodzie pokarmowym człowieka jako czynnik stymulujący układ odpornościowy. Postepy Hig Med Dosw. 2009; 63: 653–667.
  25. Michielan A, D'Incà R. Intestinal Permeability in Inflammatory Bowel Disease: Pathogenesis, Clinical Evaluation, and Therapy of Leaky Gut. Mediators Inflamm. 2015; 2015: 628157.
  26. Varlamov O. Western-style diet, sex steroids and metabolism. Biochim Biophys Acta Mol Basis Dis. 2017; 1863(5): 1147–1155.
  27. Rai SK, Fung TT, Lu Na, et al. The Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH) diet, Western diet, and risk of gout in men: prospective cohort study. BMJ. 2017; 357: j1794.
  28. Kramer H. Kidney Disease and the Westernization and Industrialization of Food. Am J Kidney Dis. 2017; 70(1): 111–121.
  29. Brannigan M, Stevenson RJ, Francis H. Thirst interoception and its relationship to a Western-style diet. Physiol Behav. 2015; 139: 423–429.
  30. Morinaka T, Wozniewicz M, Jeszka J, et al. Westernization of dietary patterns among young Japanese and Polish females -- a comparison study. Ann Agric Environ Med. 2013; 20(1): 122–130.
  31. Varani J. Healthful Eating, the Western Style Diet and Chronic Disease. Approaches in Poultry, Dairy & Veterinary Sciences. 2017; 1(3).
  32. Marwitz SE, Woodie LN, Blythe SN. Western-style diet induces insulin insensitivity and hyperactivity in adolescent male rats. Physiol Behav. 2015; 151: 147–154.
  33. Cândido FG, Valente FX, Grześkowiak ŁM, et al. Impact of dietary fat on gut microbiota and low-grade systemic inflammation: mechanisms and clinical implications on obesity. Int J Food Sci Nutr. 2018; 69(2): 125–143.
  34. Noble EE, Hsu TM, Kanoski SE. Gut to Brain Dysbiosis: Mechanisms Linking Western Diet Consumption, the Microbiome, and Cognitive Impairment. Front Behav Neurosci. 2017; 11: 9.
  35. Drąg J, Goździalska A, Knapik-Czajka M, et al. Nieszczelność jelit w chorobach autoimmunologicznych. Państwo i Społeczeństwo: Medycyna i zdrowie publiczne. 2017; 2017(4): 133–146.
  36. Martinez KB, Leone V, Chang EB. Western diets, gut dysbiosis, and metabolic diseases: Are they linked? Gut Microbes. 2017; 8(2): 130–142.
  37. Wilkins T, Sequoia J. Probiotics for Gastrointestinal Conditions: A Summary of the Evidence. Am Fam Physician. 2017; 96(3): 170–178.
  38. Nawrocka M, Szulińska M, Bogdański P. Rola mikroflory jelitowej w patogenezie i leczeniu otyłości oraz zespołu metabolicznego. Forum Zaburzeń Metabolicznych. 2015; 6(3): 95–102.
  39. Boirivant M, Strober W. The mechanism of action of probiotics. Curr Opin Gastroenterol. 2007; 23(6): 679–692.
  40. Zyrek AA, Cichon C, Helms S, et al. Molecular mechanisms underlying the probiotic effects of Escherichia coli Nissle 1917 involve ZO-2 and PKCzeta redistribution resulting in tight junction and epithelial barrier repair. Cell Microbiol. 2007; 9(3): 804–816.
  41. Ukena SN, Singh A, Dringenberg U, et al. Probiotic Escherichia coli Nissle 1917 inhibits leaky gut by enhancing mucosal integrity. PLoS One. 2007; 2(12): e1308.
  42. Bagarolli RA, Tobar N, Oliveira AG, et al. Probiotics modulate gut microbiota and improve insulin sensitivity in DIO mice. J Nutr Biochem. 2017; 50: 16–25.
  43. Rodes L, Khan A, Paul A, et al. Effect of probiotics Lactobacillus and Bifidobacterium on gut-derived lipopolysaccharides and inflammatory cytokines: an in vitro study using a human colonic microbiota model. J Microbiol Biotechnol. 2013; 23(4): 518–526.
  44. Chloe T, Dapoigny M, Andre F. Beneficial effects of Saccharomyces boulardii CNCM I-745 on clinical disorders associated with intestinal barrier disruption. Clin Exp Gastroenterol. 2019; 12: 67–82.
  45. Moré MI, Swidsinski A. Saccharomyces boulardii CNCM I-745 supports regeneration of the intestinal microbiota after diarrheic dysbiosis - a review. Clin Exp Gastroenterol. 2015; 8: 237–255.
  46. Conlon MA, Bird AR. The impact of diet and lifestyle on gut microbiota and human health. Nutrients. 2014; 7(1): 17–44.
  47. Normy żywienia dla populacji polskiej – nowelizacja, 2017. Red. Mirosław Jarosz.
  48. Karwowska Z, Majchrzak K. Wpływ błonnika na zróżnicowanie mikroflory jelitowej (mikrobiota jelit). Bromat Chem Toksykol. 2015(4): 701–709.
  49. Flint HJ, Scott KP, Duncan SH, et al. Microbial degradation of complex carbohydrates in the gut. Gut Microbes. 2012; 3(4): 289–306.
  50. Ze X, Duncan SH, Louis P, et al. Ruminococcus bromii is a keystone species for the degradation of resistant starch in the human colon. ISME J. 2012; 6(8): 1535–1543.
  51. Simpson HL, Campbell BJ. Review article: dietary fibre-microbiota interactions. Aliment Pharmacol Ther. 2015; 42(2): 158–179.
  52. Miremadi F, Shah NP. Applications of inulin and probiotics in health and nutrition. International Food Research Journal. 2012; 19: 1137–1350.
  53. Ramirez-Farias C, Slezak K, Fuller Z, et al. Effect of inulin on the human gut microbiota: stimulation of Bifidobacterium adolescentis and Faecalibacterium prausnitzii. Br J Nutr. 2009; 101(4): 541–550.
  54. Miquel S, Martín R, Rossi O, et al. Faecalibacterium prausnitzii and human intestinal health. Curr Opin Microbiol. 2013; 16(3): 255–261.
  55. Costantini L, Molinari R, Farinon B, et al. Impact of Omega-3 Fatty Acids on the Gut Microbiota. Int J Mol Sci. 2017; 18(12).
  56. Liu T, Hougen H, Vollmer AC, et al. Gut bacteria profiles of Mus musculus at the phylum and family levels are influenced by saturation of dietary fatty acids. Anaerobe. 2012; 18(3): 331–337.
  57. Caesar R, Tremaroli V, Kovatcheva-Datchary P, et al. Crosstalk between Gut Microbiota and Dietary Lipids Aggravates WAT Inflammation through TLR Signaling. Cell Metab. 2015; 22(4): 658–668.
  58. David LA, Maurice CF, Carmody RN, et al. Diet rapidly and reproducibly alters the human gut microbiome. Nature. 2014; 505(7484): 559–563.