Tom 10, Nr 2 (2019)
WYBRANE PROBLEMY KLINICZNE
Opublikowany online: 2019-07-31
Wyświetlenia strony 665
Wyświetlenia/pobrania artykułu 43
Pobierz cytowanie

Eksport do Mediów Społecznościowych

Eksport do Mediów Społecznościowych

Iryzyna w świetle najnowszego piśmiennictwa

Anna Koperska, Zofia Strojny, Damian Skrypnik, Dominika Kanikowska
Forum Zaburzeń Metabolicznych 2019;10(2):64-70.

Streszczenie

Iryzyna jest adipomiokiną, która sprzyja wzmożonej termogenezie bezdrżeniowej. Na jej sekrecję wpływa też aktywność fizyczna. Wyniki licznych badań wykazały związek iryzyny z równowagą energetyczną organizmu, zjawiskiem insulinooporności oraz składowymi zespołu metabolicznego. Zaobserwowano, że stężenie iryzyny w surowicy jest większe u osób otyłych. Wykazano również występowanie zjawiska oporności na iryzynę. Obserwuje się, że w odpowiedzi na obniżoną insulinowrażliwość następuje zwiększone wytwarzanie danej adipomiokiny. Iryzyna bierze udział w regulacji gospodarki węglowodanowej. Coraz więcej doniesień naukowych wskazuje na znaczenie sposobu żywienia w modulowaniu jej stężenia. Wykazano, że dieta DASH  oraz dieta o niskim indeksie glikemicznym, najkorzystniej wpływają na stężenie iryzyny w surowicy. Konieczne są dalsze badania nad rolą niskiego stężenia iryzyny w patogenezie cukrzycy typu 2.

Artykuł dostępny w formacie PDF

Dodaj do koszyka: 49,00 PLN

Posiadasz dostęp do tego artykułu?

Referencje

  1. Lopez-Legarrea P, de la Iglesia R, Crujeiras AB, et al. Higher baseline irisin concentrations are associated with greater reductions in glycemia and insulinemia after weight loss in obese subjects. Nutr Diabetes. 2014; 4: e110.
  2. Fukushima Y, Kurose S, Shinno H, et al. Effects of Body Weight Reduction on Serum Irisin and Metabolic Parameters in Obese Subjects. Diabetes Metab J. 2016; 40(5): 386–395.
  3. Crujeiras AB, Pardo M, Arturo RR, et al. Longitudinal variation of circulating irisin after an energy restriction-induced weight loss and following weight regain in obese men and women. Am J Hum Biol. 2014; 26(2): 198–207.
  4. Anastasilakis AD, Polyzos SA, Saridakis ZG, et al. Circulating irisin in healthy, young individuals: day-night rhythm, effects of food intake and exercise, and associations with gender, physical activity, diet, and body composition. J Clin Endocrinol Metab. 2014; 99(9): 3247–3255.
  5. Pukajło K, Kolackov K, Łaczmański Ł, et al. [Irisin--a new mediator of energy homeostasis]. Postepy Hig Med Dosw (Online). 2015; 69: 233–242.
  6. Boström PA, Fernández-Real JM, Mantzoros C. Irisin in humans: recent advances and questions for future research. Metabolism. 2014; 63(2): 178–180.
  7. Roca-Rivada A, Castelao C, Senin LL, et al. FNDC5/irisin is not only a myokine but also an adipokine. PLoS One. 2013; 8(4): e60563.
  8. Korek E, Krauss H, Korek E, et al. Novel adipokines: their potential role in the pathogenesis of obesity and metabolic disorders. Postepy Hig Med Dosw (Online). 2015; 69(0): 799–810.
  9. Shi X, Lin M, Liu C, et al. Elevated circulating irisin is associated with lower risk of insulin resistance: association and path analyses of obese Chinese adults. BMC Endocr Disord. 2016; 16(1): 44.
  10. Aydin S. Three new players in energy regulation: preptin, adropin and irisin. Peptides. 2014; 56: 94–110.
  11. de la Iglesia R, Lopez-Legarrea P, Crujeiras AB, et al. Plasma irisin depletion under energy restriction is associated with improvements in lipid profile in metabolic syndrome patients. Clin Endocrinol (Oxf). 2014; 81(2): 306–311.
  12. Park KH, Zaichenko L, Brinkoetter M, et al. Circulating irisin in relation to insulin resistance and the metabolic syndrome. J Clin Endocrinol Metab. 2013; 98(12): 4899–4907.
  13. Mehrabian S, Taheri E, Karkhaneh M, et al. Association of circulating irisin levels with normal weight obesity, glycemic and lipid profile. J Diabetes Metab Disord. 2015; 15: 17.
  14. Yan B, Shi X, Zhang H, et al. Association of serum irisin with metabolic syndrome in obese Chinese adults. PLoS One. 2014; 9(4): e94235.
  15. Nuttall FQ. Body Mass Index: Obesity, BMI, and Health: A Critical Review. Nutr Today. 2015; 50(3): 117–128.
  16. Park KH, Zaichenko L, Peter P, et al. Diet quality is associated with circulating C-reactive protein but not irisin levels in humans. Metabolism. 2014; 63(2): 233–241.
  17. Stengel A, Hofmann T, Goebel-Stengel M, et al. Circulating levels of irisin in patients with anorexia nervosa and different stages of obesity--correlation with body mass index. Peptides. 2013; 39: 125–130.
  18. Fukushima Y, Kurose S, Shinno H, et al. Relationships between serum irisin levels and metabolic parameters in Japanese patients with obesity: Irisin levels and metabolic parameters. Obes Sci Pract. 2016; 2(2): 203–209.
  19. Pardo M, Crujeiras AB, Amil M, et al. Association of irisin with fat mass, resting energy expenditure, and daily activity in conditions of extreme body mass index. Int J Endocrinol. 2014; 2014: 857270.
  20. Ko BJ, Park KH, Shin S, et al. Diet quality and diet patterns in relation to circulating cardiometabolic biomarkers. Clin Nutr. 2016; 35(2): 484–490.
  21. Osella AR, Colaianni G, Correale M, et al. Irisin serum levels in metabolic syndrome patients treated with three different diets: a post-hoc analysis from a randomized controlled clinical trial. Nutrients. 2018; 10(7).
  22. Liu JJ, Wong MDS, Toy WC, et al. Lower circulating irisin is associated with type 2 diabetes mellitus. J Diabetes Complications. 2013; 27(4): 365–369.
  23. Choi YK, Kim MK, Bae KH, et al. Serum irisin levels in new-onset type 2 diabetes. Diabetes Res Clin Pract. 2013; 100(1): 96–101.
  24. Schlögl M, Piaggi P, Votruba SB, et al. Increased 24-hour ad libitum food intake is associated with lower plasma irisin concentrations the following morning in adult humans. Appetite. 2015; 90: 154–159.