Tom 10, Nr 2 (2019)
WYBRANE PROBLEMY KLINICZNE
Opublikowany online: 2019-07-31
Wyświetlenia strony 1455
Wyświetlenia/pobrania artykułu 56
Pobierz cytowanie

Eksport do Mediów Społecznościowych

Eksport do Mediów Społecznościowych

Profilaktyka żywieniowa osteoporozy

Natalia Wawrzyniak, Joanna Suliburska
Forum Zaburzeń Metabolicznych 2019;10(2):43-47.

Streszczenie

Zwiększenie średniej długości życia w krajach rozwijających się może stanowić poważne wyzwanie dla ich gospodarek w nadchodzących dziesięcioleciach. Leczenie chorób, które dotykają głównie osób starszych, ma coraz większe znaczenie. Liczba osób starszych zwiększa się, a co za tym idzie, rosnie również odsetek zachorowań na schorzenia wieku podeszłego. Jedną z chorób, która dotyka głównie osoby po 50. roku życia, jest osteoporoza.  W wyniku pogorszenia jakości kośćca może dochodzić do złamań, które generują wysokie koszty leczenia i obniżają jakość życia chorych i ich rodzin. Osteoporoza jest problemem globalnym. Dotyka około 10% populacji ludzi na całym świecie, a liczba ta ciągle rośnie. Szacuje się, że co trzecia kobieta i co piąty mężczyzna dozna złamania osteoporotycznego. Lekami, które stosuje się w leczeniu osteoporozy, można zahamować postępującą chorobę, jednak powrót do pełni zdrowia jest niemożliwy, gdyż zmiany osteoporotyczne są nieodwracalne. Najlepszy sposób zapobiegania osteoporozie to prawidłowa dieta i aktywność fizyczna w młodym wieku, zanim gęstość kości ulegnie pogorszeniu. Szczególną uwagę należy zwrócić na produkty spożywcze, które w ukierunkowany sposób będą budować masę kostną, a także poprawiać mineralizację szkieletu. Prewencja osteoporozy oraz jej leczenie jest w dzisiejszych czasach bardzo ważnym aspektem zdrowia publicznego, gdyż niedopuszczanie do złamań może zmniejszyć nakłady finansowe państwa, a także poprawić jakość życia obywateli.

Artykuł dostępny w formacie PDF

Dodaj do koszyka: 49,00 PLN

Posiadasz dostęp do tego artykułu?

Referencje

  1. Sözen T, Özışık L, Başaran NÇ. An overview and management of osteoporosis. Eur J Rheumatol. 2017; 4(1): 46–56.
  2. Gertig H, Gawęcki J. Żywienie człowieka. Słownik terminologiczny . Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2014: 128.
  3. Rossi LM, Copes RM, Dal Osto LC, et al. Factors related with osteoporosis treatment in postmenopausal women. Medicine (Baltimore). 2018; 97(28): e11524.
  4. Song Lu. Calcium and bone metabolism indices. Adv Clin Chem. 2017; 82: 1–46.
  5. Lindsay R, Krege JH, Marin F, et al. Teriparatide for osteoporosis: importance of the full course. Osteoporos Int. 2016; 27(8): 2395–2410.
  6. Borba VZ, Mañas NC. The use of PTH in the treatment of osteoporosis. Arq Bras Endocrinol Metabol. 2010; 54(2): 213–219.
  7. Tu KN, Lie JD, Wan CK, et al. Osteoporosis: a review of treatment options. P T. 2018; 43(2): 92–104.
  8. Bolland MJ, Grey A, Reid IR. Should we prescribe calcium or vitamin D supplements to treat or prevent osteoporosis? Climacteric. 2015; 18 Suppl 2: 22–31.
  9. Wojtasik A, Jarosz M, Stoś K. Składniki mineralne. In: Jarosz M. ed. Normy żywienia dla populacji. Instytut Żywności i Żywienia 2017.
  10. Arjmandi BH, Johnson SA, Pourafshar S, et al. Bone-protective effects of dried plum in postmenopausal women: efficacy and possible mechanisms. Nutrients. 2017; 9(5).
  11. Higgs J, Derbyshire E, Styles K. Nutrition and osteoporosis prevention for the orthopaedic surgeon: A wholefoods approach. EFORT Open Rev. 2017; 2(6): 300–308.
  12. Muraki I, Imamura F, Manson J, et al. Fruit consumption and risk of type 2 diabetes: results from three prospective longitudinal cohort studies. BMJ. 2013; 347(dec04 4): f6935–f6935.
  13. Leung PC, Ko E, Siu S, et al. Developing an effective health supplement for the prevention of osteoporosis. Functional Foods in Health and Disease . 2011; 9: 379–388.
  14. Ishimi Y. Osteoporosis and lifestyle. J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo). 2015; 61 Suppl: S139–S141.
  15. Nichols PD, McManus A, Krail K, et al. Recent advances in omega-3: health benefits, sources, products and bioavailability. Nutrients. 2014; 6(9): 3727–3733.