Tom 9, Nr 4 (2018)
WYBRANE PROBLEMY KLINICZNE
Opublikowany online: 2019-02-14
Znaczenie antocyjanów w insulinooporności
Forum Zaburzeń Metabolicznych 2018;9(4):175-181.
Streszczenie
Insulinooporność to zaburzenie homeostazy glukozy, polegające na zmniejszeniu wrażliwości tkanek docelowych na insulinę, współtowarzyszące procesom patofizjologicznym w zespole metabolicznym, cukrzycy typu 2, niealkoholowym stłuszczeniu wątroby, zespole policystycznych jajników oraz chorobach układu krążenia. Zaburzenie metabolizmu glukozy oraz kumulacja lipidów w komórkach wiąże się z wzmożoną produkcją reaktywnych form tlenu. Antocyjany to grupa naturalnie występujących barwników roślinnych zaliczanych do flawonoidów, charakteryzujących się szerokim zakresem aktywności biologicznej. Dzięki powszechnemu występowaniu antocyjany są częstym składnikiem codziennej diety człowieka. Spożywanie żywności bogatej w antocyjany wiąże się ze zmniejszoną zapadalnością na przewlekłe choroby niezakaźne. W związku z ich wielkokierunkowym działaniem podjęto wiele klinicznych prób oceny ich wpływu na insulinooporność. Wyniki przeprowadzonych badań dokumentują obniżenie stężenia glukozy i insuliny na czczo oraz współczynnika HOMA-IR.
Słowa kluczowe: antocyjanyinsulinoopornośćżywienie
Referencje
- World Health Organization Obesity and Overweight . http://www who int/mediacentre/factsheets/fs311/en/ (26.09.2018).
- World Health Organization Diabetes. http://www who int/mediacentre/factsheets/fs312/en/ (26.09.2018).
- Roberts CK, Hevener AL, Barnard RJ. Metabolic syndrome and insulin resistance: underlying causes and modification by exercise training. Compr Physiol. 2013; 3(1): 1–58.
- Grzesiuk W, Szydlarska D, Jóźwik K. Insulinooporność w endokrynopatiach. Otyl Zab Przem Mat. 2008; 4(1): 38–44.
- Li P, Liu S, Lu M, et al. The origins and drivers of insulin resistance. Cell. 2013; 152(4): 673–684.
- Szaniawska M, Taraba A, Szymczyk K. Budowa, właściwości i zastosowanie antocyjanów. Engineering Sciences And Technologies. 2015(2).
- Sui X, Dong X, Zhou W. Combined effect of pH and high temperature on the stability and antioxidant capacity of two anthocyanins in aqueous solution. Food Chem. 2014; 163: 163–170.
- Piątkowska E, Kopeć A, Leszczyńska T. Antocyjany – charakterystyka, występowanie i oddziaływanie na organizm człowieka. Zywn Nauk Technol Jakosc. 2011; 4(77): 24–35.
- Castro-Acosta ML, Lenihan-Geels GN, Corpe CP, et al. Berries and anthocyanins: promising functional food ingredients with postprandial glycaemia-lowering effects. Proc Nutr Soc. 2016; 75(3): 342–355.
- Wu X, Beecher GR, Holden JM, et al. Concentrations of anthocyanins in common foods in the United States and estimation of normal consumption. J Agric Food Chem. 2006; 54(11): 4069–4075.
- Saluk-Juszczak J. Antocyjany jako składnik żywności funkcjonalnej stosowanej w profilaktyce chorób układu krążenia. Postep Hig Med Dosw. 2010; 64: 451–458.
- Belwal T, Nabavi SF, Nabavi SM, et al. Dietary Anthocyanins and Insulin Resistance: When Food Becomes a Medicine. Nutrients. 2017; 9(10).
- Yan F, Zheng X. Anthocyanin-rich mulberry fruit improves insulin resistance and protects hepatocytes against oxidative stress during hyperglycemia by regulating AMPK/ACC/mTOR pathway. Journal of Functional Foods. 2017; 30: 270–281.
- Jennings A, Welch AA, Spector T, et al. Intakes of anthocyanins and flavones are associated with biomarkers of insulin resistance and inflammation in women. J Nutr. 2014; 144(2): 202–208.
- Roopchand DE, Kuhn P, Rojo LE, et al. Blueberry polyphenol-enriched soybean flour reduces hyperglycemia, body weight gain and serum cholesterol in mice. Pharmacol Res. 2013; 68(1): 59–67.
- Takikawa M, Inoue S, Horio F, et al. Dietary anthocyanin-rich bilberry extract ameliorates hyperglycemia and insulin sensitivity via activation of AMP-activated protein kinase in diabetic mice. J Nutr. 2010; 140(3): 527–533.
- Baum J, Howard L, Prior R, et al. Effect of Aronia melanocarpa (Black Chokeberry) supplementation on the development of obesity in mice fed a high-fat diet. Journal of Berry Research. 2016; 6(2): 203–212.
- Wu T, Tang Q, Yu Z, et al. Inhibitory effects of sweet cherry anthocyanins on the obesity development in C57BL/6 mice. Int J Food Sci Nutr. 2014; 65(3): 351–359.
- Seymour EM, Tanone II, Urcuyo-Llanes DE, et al. Blueberry intake alters skeletal muscle and adipose tissue peroxisome proliferator-activated receptor activity and reduces insulin resistance in obese rats. J Med Food. 2011; 14(12): 1511–1518.
- Titta L, Trinei M, Stendardo M, et al. Blood orange juice inhibits fat accumulation in mice. Int J Obes (Lond). 2010; 34(3): 578–588.
- Esposito D, Damsud T, Wilson M, et al. Black Currant Anthocyanins Attenuate Weight Gain and Improve Glucose Metabolism in Diet-Induced Obese Mice with Intact, but Not Disrupted, Gut Microbiome. J Agric Food Chem. 2015; 63(27): 6172–6180.
- Edirisinghe I, Banaszewski K, Cappozzo J, et al. Strawberry anthocyanin and its association with postprandial inflammation and insulin. Br J Nutr. 2011; 106(6): 913–922.
- Park E, Edirisinghe I, Wei H, et al. A dose-response evaluation of freeze-dried strawberries independent of fiber content on metabolic indices in abdominally obese individuals with insulin resistance in a randomized, single-blinded, diet-controlled crossover trial. Mol Nutr Food Res. 2016; 60(5): 1099–1109.
- Törrönen R, Sarkkinen E, Niskanen T, et al. Postprandial glucose, insulin and glucagon-like peptide 1 responses to sucrose ingested with berries in healthy subjects. Br J Nutr. 2012; 107(10): 1445–1451.
- Törrönen R, Kolehmainen M, Sarkkinen E, et al. Postprandial glucose, insulin, and free fatty acid responses to sucrose consumed with blackcurrants and lingonberries in healthy women. Am J Clin Nutr. 2012; 96(3): 527–533.
- Stull AJ, Cash KC, Johnson WD, et al. Bioactives in blueberries improve insulin sensitivity in obese, insulin-resistant men and women. J Nutr. 2010; 140(10): 1764–1768.
- Li D, Zhang Y, Liu Y, et al. Purified anthocyanin supplementation reduces dyslipidemia, enhances antioxidant capacity, and prevents insulin resistance in diabetic patients. J Nutr. 2015; 145(4): 742–748.
- Jacques PF, Cassidy A, Rogers G, et al. Higher dietary flavonol intake is associated with lower incidence of type 2 diabetes. J Nutr. 2013; 143(9): 1474–1480.