Na skróty Recenzenci 2020

dostęp otwarty

Tom 9, Nr 2 (2018)
WYBRANE PROBLEMY KLINICZNE
Pobierz cytowanie

Wybrane determinanty sposobu żywienia a regulacja masy ciała

Marta Stelmach-Mardas, Małgorzata Mojzykiewicz, Weronika Kawałkiewicz, Marcin Mardas, Leszek Kubisz
Forum Zaburzeń Metabolicznych 2018;9(2):65-71.

dostęp otwarty

Tom 9, Nr 2 (2018)
WYBRANE PROBLEMY KLINICZNE

Streszczenie

Badania prowadzone w zakresie zrozumienia i poszukiwania nowych determinant sposobu żywienia wydają się szczególnie istotne w praktyce w odniesieniu do pacjentów określanych jako tak zwani „maintainers”, utrzymujących początkową masę ciała przez co najmniej rok i przybierających nie więcej niż 15% w stosunku do masy ciała po zakończonej interwencji oraz u pacjentów z grupy tak zwanych „regainers”, czyli osób przybierających przynajmniej 33% masy ciała w porównaniu z końcem zastosowanej interwencji żywieniowej. Wykorzystanie sezonowo występującej żywności w dietach pacjentów wraz z regulacją gęstości energetycznej pożywienia może przynieść wymierne efekty dla uzyskania pozytywnego, długofalowego efektu redukcji masy ciała. Z kolei pełniejsze zrozumienie terminu „chrononutrition” związanego z dobową regulacją przyjmowania pokarmów wraz z aplikacją tej wiedzy w codziennej praktyce może przyczynić się do tworzenia nowych strategii terapeutycznych w bezpośredniej pracy z pacjentem otyłym.

Streszczenie

Badania prowadzone w zakresie zrozumienia i poszukiwania nowych determinant sposobu żywienia wydają się szczególnie istotne w praktyce w odniesieniu do pacjentów określanych jako tak zwani „maintainers”, utrzymujących początkową masę ciała przez co najmniej rok i przybierających nie więcej niż 15% w stosunku do masy ciała po zakończonej interwencji oraz u pacjentów z grupy tak zwanych „regainers”, czyli osób przybierających przynajmniej 33% masy ciała w porównaniu z końcem zastosowanej interwencji żywieniowej. Wykorzystanie sezonowo występującej żywności w dietach pacjentów wraz z regulacją gęstości energetycznej pożywienia może przynieść wymierne efekty dla uzyskania pozytywnego, długofalowego efektu redukcji masy ciała. Z kolei pełniejsze zrozumienie terminu „chrononutrition” związanego z dobową regulacją przyjmowania pokarmów wraz z aplikacją tej wiedzy w codziennej praktyce może przyczynić się do tworzenia nowych strategii terapeutycznych w bezpośredniej pracy z pacjentem otyłym.

Pobierz cytowanie

Słowa kluczowe

dieta, czynnik determinujący, praktyka kliniczna, masa ciała

Informacje o artykule
Tytuł

Wybrane determinanty sposobu żywienia a regulacja masy ciała

Czasopismo

Forum Zaburzeń Metabolicznych

Numer

Tom 9, Nr 2 (2018)

Strony

65-71

Rekord bibliograficzny

Forum Zaburzeń Metabolicznych 2018;9(2):65-71.

Słowa kluczowe

dieta
czynnik determinujący
praktyka kliniczna
masa ciała

Autorzy

Marta Stelmach-Mardas
Małgorzata Mojzykiewicz
Weronika Kawałkiewicz
Marcin Mardas
Leszek Kubisz

Referencje (40)
  1. Obesity and overweight - fact sheet No. 311. http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs311/en/index (14.08.2016).
  2. Byrne S, Cooper Z, Fairburn C. Weight maintenance and relapse in obesity: a qualitative study. Int J Obes Relat Metab Disord. 2003; 27(8): 955–962.
  3. Visram S, Crosland A, Cording H. Triggers for weight gain and loss among participants in a primary care-based intervention. Br J Community Nurs. 2009; 14(11): 495–501.
  4. Phelan S, Hill JO, Lang W, et al. Recovery from relapse among successful weight maintainers. Am J Clin Nutr. 2003; 78(6): 1079–1084.
  5. Sabinsky MS, Toft U, Raben A, et al. Overweight men's motivations and perceived barriers towards weight loss. Eur J Clin Nutr. 2007; 61(4): 526–531.
  6. Drewnowski A. Obesity and the food environment: dietary energy density and diet costs. Am J Prev Med. 2004; 27(3 Suppl): 154–162.
  7. Bechthold, A. Food Energy Density and BodyWeight. Ernahrungs Umschau. 2014; 6: 2S–11S.
  8. Ello-Martin JA, Ledikwe JH, Rolls BJ. The influence of food portion size and energy density on energy intake: implications for weight management. Am J Clin Nutr. 2005; 82(1 Suppl): 236S–241S.
  9. Bell EA, Castellanos VH, Pelkman CL, et al. Energy density of foods affects energy intake in normal-weight women. Am J Clin Nutr. 1998; 67(3): 412–420.
  10. Stubbs RJ, Johnstone AM, Harbron CG, et al. Covert manipulation of energy density of high carbohydrate diets in 'pseudo free-living' humans. Int J Obes Relat Metab Disord. 1998; 22(9): 885–892.
  11. Rolls BJ, Bell EA, Castellanos VH, et al. Energy density but not fat content of foods affected energy intake in lean and obese women. Am J Clin Nutr. 1999; 69(5): 863–871.
  12. Bell EA, Rolls BJ. Energy density of foods affects energy intake across multiple levels of fat content in lean and obese women. Am J Clin Nutr. 2001; 73(6): 1010–1018.
  13. Spiegel K, Tasali E, Penev P, et al. Brief Communication: Sleep Curtailment in Healthy Young Men Is Associated with Decreased Leptin Levels, Elevated Ghrelin Levels, and Increased Hunger and Appetite. Annals of Internal Medicine. 2004; 141(11): 846–850.
  14. Nedeltcheva AV, Kilkus JM, Imperial J, et al. Insufficient sleep undermines dietary efforts to reduce adiposity. Ann Intern Med. 2010; 153(7): 435–441.
  15. Haghighatdoost F, Karimi G, Esmaillzadeh A, et al. Sleep deprivation is associated with lower diet quality indices and higher rate of general and central obesity among young female students in Iran. Nutrition. 2012; 28(11-12): 1146–1150.
  16. Tahara Yu, Shibata S. Chrono-biology, chrono-pharmacology, and chrono-nutrition. J Pharmacol Sci. 2014; 124(3): 320–335.
  17. Dashti HS, Scheer FA, Jacques PF, et al. Short sleep duration and dietary intake: epidemiologic evidence, mechanisms, and health implications. Adv Nutr. 2015; 6(6): 648–659.
  18. Rolls BJ, Drewnowski A, Ledikwe JH. Changing the energy density of the diet as a strategy for weight management. J Am Diet Assoc. 2005; 105(5 Suppl 1): S98–103.
  19. Module = More&Location = None&ProjectID. DEFRA: Understanding the environmental impacts of consuming foods that are produced locally in season. Project FO0412. http://randd.defra.gov.uk/Default. aspx? (2012).
  20. Macdiarmid JI. Seasonality and dietary requirements: will eating seasonal food contribute to health and environmental sustainability? Proc Nutr Soc. 2014; 73(3): 368–375.
  21. Calendar-365.com. http://www.calendar-365.com/seasons.html (16.12.2016).
  22. Prasad M, Lumia M, Erkkola M, et al. Diet composition of pregnant Finnish women: changes over time and across seasons. Public Health Nutr. 2010; 13(6A): 939–946.
  23. Kigutha HN, van Staveren WA, Wijnhoven TM, et al. Maternal nutritional status may be stressed by seasonal fluctuations in food availability: evidence from rural women in Kenya. Int J Food Sci Nutr. 1995; 46(3): 247–255.
  24. Stelmach-Mardas M, Kleiser C, Uzhova I, et al. Seasonality of food groups and total energy intake: a systematic review and meta-analysis. Eur J Clin Nutr. 2016; 70(6): 700–708.
  25. Stelmach-Mardas M, Iqbal K, Mardas M, et al. Synchronic inverse seasonal rhythmus of energy density of food intake and sleep quality: a contribution to chrono-nutrition from a Polish adult population. Eur J Clin Nutr. 2017; 71(6): 718–722.
  26. Smith LP, Ng SW, Popkin BM. Trends in US home food preparation and consumption: analysis of national nutrition surveys and time use studies from 1965-1966 to 2007-2008. Nutr J. 2013; 12: 45.
  27. Möser A. Food preparation patterns in German family households. An econometric approach with time budget data. Appetite. 2010; 55(1): 99–107.
  28. Jabs J, Devine CM. Time scarcity and food choices: an overview. Appetite. 2006; 47(2): 196–204.
  29. Berthoud HR, Zheng H, Shin AC. Food reward in the obese and after weight loss induced by calorie restriction and bariatric surgery. Ann N Y Acad Sci. 2012; 1264: 36–48.
  30. Marinilli Pinto A, Gorin AA, Raynor HA, et al. Successful weight-loss maintenance in relation to method of weight loss. Obesity (Silver Spring). 2008; 16(11): 2456–2461.
  31. Reyes NR, Oliver TL, Klotz AA, et al. Similarities and differences between weight loss maintainers and regainers: a qualitative analysis. J Acad Nutr Diet. 2012; 112(4): 499–505.
  32. Kayman S, Bruvold W, Stern JS. Maintenance and relapse after weight loss in women: behavioral aspects. Am J Clin Nutr. 1990; 52(5): 800–807.
  33. Manzoni GM, Pagnini F, Gorini A, et al. Can relaxation training reduce emotional eating in women with obesity? An exploratory study with 3 months of follow-up. J Am Diet Assoc. 2009; 109(8): 1427–1432.
  34. Massey A, Hill AJ. Dieting and food craving. A descriptive, quasi-prospective study. Appetite. 2012; 58(3): 781–785.
  35. Anton SD, Gallagher J, Carey VJ, et al. Diet type and changes in food cravings following weight loss: findings from the POUNDS LOST Trial. Eat Weight Disord. 2012; 17(2): e101–e108.
  36. Jakubowicz D, Froy O, Wainstein J, et al. Meal timing and composition influence ghrelin levels, appetite scores and weight loss maintenance in overweight and obese adults. Steroids. 2012; 77(4): 323–331.
  37. Lejeune MP, Kovacs EMR, Westerterp-Plantenga MS. Additional protein intake limits weight regain after weight loss in humans. Br J Nutr. 2005; 93(2): 281–289.
  38. Sørensen TIA, Boutin P, Taylor MA, et al. NUGENOB Consortium. Genetic polymorphisms and weight loss in obesity: a randomised trial of hypo-energetic high- versus low-fat diets. PLoS Clin Trials. 2006; 1(2): e12.
  39. Donnelly JE, Blair SN, Jakicic JM, et al. American College of Sports Medicine. American College of Sports Medicine Position Stand. Appropriate physical activity intervention strategies for weight loss and prevention of weight regain for adults. Med Sci Sports Exerc. 2009; 41(2): 459–471.
  40. Gripeteg L, Torgerson J, Karlsson J, et al. Prolonged refeeding improves weight maintenance after weight loss with very-low-energy diets. Br J Nutr. 2010; 103(1): 141–148.

Regulamin

Ważne: serwis https://journals.viamedica.pl/ wykorzystuje pliki cookies. Więcej >>

Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies m.in. w celach statystycznych, dostosowania serwisu do potrzeb użytkownika (np. język interfejsu) i do obsługi logowania użytkowników. W ustawieniach przeglądarki internetowej można zmienić opcje dotyczące cookies. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci komputera. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności.

Czym są i do czego służą pliki cookie możesz dowiedzieć się na stronie wszystkoociasteczkach.pl.

Czasopismo Forum Zaburzeń Metabolicznych dostęne jest również w Ikamed - księgarnia medyczna

Wydawcą serwisu jest Via Medica sp. z o.o. sp. komandytowa, ul. Świętokrzyska 73, 80–180 Gdańsk

tel.:+48 58 320 94 94, faks:+48 58 320 94 60, e-mail:  viamedica@viamedica.pl