Tom 8, Nr 4 (2017)
WYBRANE PROBLEMY KLINICZNE
Opublikowany online: 2017-12-29

dostęp otwarty

Wyświetlenia strony 1534
Wyświetlenia/pobrania artykułu 1938
Pobierz cytowanie

Eksport do Mediów Społecznościowych

Eksport do Mediów Społecznościowych

Ocena stanu psychoemocjonalnego pacjentek z nadmierną masą ciała w okresie okołomenopauzalnym po zastosowaniu diety redukcyjnej

Katarzyna Łokieć, Małgorzata Loba, Ewa Walecka-Kapica, Małgorzata Górska-Ciebiada
Forum Zaburzeń Metabolicznych 2017;8(4):171-176.

Streszczenie

WSTĘP: Szczególną skłonność do otyłości i nadwagi przejawiają kobiety w okresie okołomenopauzalnym. Dietetyczne leczenie zespołów hiperalimentacji w tej grupie może mieć skutki wielowymiarowe. Celem pracy była ocena stanu psychoemocjonalnego kobiet w okresie menopauzy z nadwagą i otyłością po zastosowaniu trzymiesięcznej diety redukcyjnej. MATERIAŁ I METODY: Do badań zakwalifikowano kobiety w wieku 55 ± 4,75 roku. Wyodrębniono dwie grupy: I ― 33 osoby z nadwagą, II ― 32 osoby otyłe. W każdej grupie wykonano pomiary masy ciała i wzrostu, kwestionariusze: żywieniowy, Skalę Becka, Skalę Lęku Hamiltona na początku i po 3 miesiącach. Zastosowano w tym czasie dietę redukcyjną. Uzyskane wyniki badań poddano analizie statystycznej. WYNIKI: Po zastosowaniu diety redukcyjnej u kobiet z nadwagą i otyłością zaobserwowano istotnie statystycznie poprawę stanu psychoemocjonalnego. WNIOSKI: Zastosowanie odpowiedniej diety redukcyjnej u kobiet z nadwagą i otyłością w okresie okołomenopauzalnym wpływa korzystnie na poprawę nastroju i obniżenie uczucia lęku. Kobiety w okresie okołomenopauzalnym z nadmiarem masy ciała powinny dążyć do jej normalizacji w celu złagodzenia niekorzystnych psychicznych objawów wypadowych menopauzy.

Referencje

  1. Milewicz A, Tworowska U, Demissie M. Menopausal obesity--myth or fact? Climacteric. 2001; 4(4): 273–283.
  2. Pertyński T, Połać I. Otyłość w okresie pomenopauzalnym. In: Pertyński T, Połać I. ed. Menopauza. Wydawnictwo ADI, Łódź 2000: 85–92.
  3. Skałba P. Przekwitanie (klimakterium). In: Skałba P. ed. Diagnostyka i leczenie zaburzeń endokrynologicznych w ginekologii. Medycyna Praktyczna, Kraków 2014: 281–321.
  4. Pertyński T, Stetkiewicz T. Perimenopauza. In: Pertyński T, Stetkiewicz T. ed. Diagnostyka i terapia wieku menopauzalnego. Urban&Partner, Wrocław 2004: 313.
  5. Bąk-Sosnowska M. Znaczenie czynników psychologicznych w zapobieganiu ponownemu przyrostowi masy ciała u osób otyłych po kuracji odchudzającej. Endokrynol Otył Zab Przem Mat. 2007; 3(2): 47–48.
  6. Bąk-Sosnowska M, Zahorska-Markiewicz B. Aspekty psychologiczne grupowego leczenia otyłości. Med Metabol. 2003; 7(3): 73–77.
  7. Kłosiewicz-Latoszek L, Cybulska B. Podstawowe zasady dietetycznego leczenia otyłości. Med Metabol. 2009; 13: 86–90.
  8. Wieder-Huszla S, Grześkowiak H, Jurczak A, et al. Style radzenia sobie ze stresem kobiet w okresie okołomenopauzalnym z uwzględnieniem intensywności objawów wypadowych. Problemy Pielęgniarstwa. 2014; 22(1): 82–90.
  9. BECK AT, WARD CH, MENDELSON M, et al. An inventory for measuring depression. Arch Gen Psychiatry. 1961; 4: 561–571.
  10. Hamilton M. The assessment of anxiety states by rating. Br J Med Psychol. 1959; 32(1): 50–55.
  11. Benke M. Methodical investigations of the Hamilton Anxiety Scale. Pharmacopsychiatry. 1987; 20(6): 249–255.
  12. Zahorska-Markiewicz B. Zasady postępowania w otyłości. Wydawnictwo Archi-Plus, Kraków 2009: 15–16.
  13. Kłosiewicz-Latoszek L. Zmiany masy i składu ciała po 1 roku stosowania diety niskoenergetycznej. Przeg Lek. 2006; 63: 723–727.
  14. Krogulski S, Lipińska-Szałek A. Zaburzenia psychiczne związane z okresem przekwitania u kobiet. In: Lewiński A, Lipińska-Szałek A. ed. Menopauza bez tajemnic. PZWL, Warszawa 2006: 89–103.
  15. Tkaczuk-Włach J, Włach R, Sobstyl M, et al. Otyłość w okresie około- i pomenopauzalnym. Menopausal Review. 2012; 6: 514–517.
  16. de Wit L, Luppino F, van Straten A, et al. Depression and obesity: a meta-analysis of community-based studies. Psychiatry Res. 2010; 178(2): 230–235.
  17. Jones GL, Sutton A. Quality of life in obese postmenopausal women. Menopause Int. 2008; 14(1): 26–32.
  18. Fetterman JW, Zdanowicz MM. Therapeutic potential of n-3 polyunsaturated fatty acids in disease. Am J Health Syst Pharm. 2009; 66(13): 1169–1179.
  19. Logan AC. Omega-3 fatty acids and major depression: a primer for the mental health professional. Lipids Health Dis. 2004; 3: 25.
  20. Larsson SC, Kumlin M, Ingelman-Sundberg M, et al. Dietary long-chain n-3 fatty acids for the prevention of cancer: a review of potential mechanisms. Am J Clin Nutr. 2004; 79(6): 935–945.
  21. Ness AR, Gallacher JEJ, Bennett PD, et al. Advice to eat fish and mood: a randomised controlled trial in men with angina. Nutr Neurosci. 2003; 6(1): 63–65.
  22. Ziółkowska B, Mroczkowska D. Dlaczego jemy? Uwarunkowania stosunku do jedzenia w cyklu życia na podstawie analizy wyników wstępnego sondażu. Teraźniejszość – człowiek – edukacja. 2012; 4: 99–114.
  23. Kosicka-Gębska M, Jeznach M, Jeżewska-Zychowicz M. Spożycie słodyczy a poglądy konsumentów o ich wpływie na zdrowie i funkcjonowanie człowieka. Bromat Chem Toksykol –XLIV. 2011; 3: 999–1004.
  24. Pytasz U, Lewiński A. Podstawy dietetyki okresu okołomenopauzalnego. In: Pertyński T. ed. Diagnostyka i terapia wieku menopauzalnego. Urban&Partner, Wrocław 2004: 427–433.
  25. Pytasz U, Lewiński A. Problemy żywieniowe kobiet w okresie okołomenopauzalnym. Przeg Menopauz. 2004; 4: 26–30.
  26. Cooper GS, Baird DD, Darden FR. Measures of menopausal status in relation to demographic, reproductive, and behavioral characteristics in a population-based study of women aged 35-49 years. Am J Epidemiol. 2001; 153(12): 1159–1165.