Na skróty Recenzenci 2020

dostęp otwarty

Tom 8, Nr 3 (2017)
WYBRANE PROBLEMY KLINICZNE
Pobierz cytowanie

Leczenie dietetyczne zespołu metabolicznego na podstawie opisu przypadku

Alina Niezgódka, Angelika Kargulewicz, Ewelina Swora-Cwynar
Forum Zaburzeń Metabolicznych 2017;8(3):128-135.

dostęp otwarty

Tom 8, Nr 3 (2017)
WYBRANE PROBLEMY KLINICZNE

Streszczenie

WSTĘP: Zespół metaboliczny charakteryzuje otyłość centralna oraz zaburzenia metabolizmu węglowodanów i tłuszczów, które stanowią istotne ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 oraz chorób układu sercowo-naczyniowego. Nieprawidłowe żywienie zwiększa prawdopodobieństwo wystąpienia zespołu  metabolicznego. Wśród żywieniowych przyczyn wyróżnia się spożywanie dużych ilości kwasów tłuszczowych nasyconych, węglowodanów prostych i soli. Zmiana dotychczasowych nawyków, poprzez wprowadzenie dietoterapii i edukacji żywieniowej stanowi ważny element w profilaktyce oraz leczeniu zespołu metabolicznego w XXI wieku.

OPIS PRZYPADKU: Mężczyzna w wieku 63 lat spełniający kryteria zespołu metabolicznego. U badanego stwierdzono otyłość centralną. Dodatkowo zaobserwowano nieprawidłowości  w stężeniu lipidów, glukozy  oraz w wartościach ciśnienia tętniczego krwi. Leczenie dietetyczne prowadzono przez 8 tygodni. Cechy charakterystyczne stosowanej dietoterapii: stopniowa redukcja zapotrzebowania energetycznego, zastosowanie wytycznych diety DASH i ograniczenie spożycia soli.

WYNIKI I WNIOSKI: U badanego zredukowano masę ciała o 6,4 kg. Stężenie frakcji LDL cholesterolu uległo zmniejszeniu o 33 mg/dl, a stężenie glukozy o 8 mg/dl. W wartościach ciśnienia tętniczego zauważono obniżenie ciśnienia skurczowego o 23 mm Hg, a ciśnienia rozkurczowego o 8 mm Hg.

Po przeanalizowaniu uzyskanych wyników można stwierdzić, że leczenie dietetyczne stanowi nadrzędną rolę w leczeniu zespołu metabolicznego.

Streszczenie

WSTĘP: Zespół metaboliczny charakteryzuje otyłość centralna oraz zaburzenia metabolizmu węglowodanów i tłuszczów, które stanowią istotne ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 oraz chorób układu sercowo-naczyniowego. Nieprawidłowe żywienie zwiększa prawdopodobieństwo wystąpienia zespołu  metabolicznego. Wśród żywieniowych przyczyn wyróżnia się spożywanie dużych ilości kwasów tłuszczowych nasyconych, węglowodanów prostych i soli. Zmiana dotychczasowych nawyków, poprzez wprowadzenie dietoterapii i edukacji żywieniowej stanowi ważny element w profilaktyce oraz leczeniu zespołu metabolicznego w XXI wieku.

OPIS PRZYPADKU: Mężczyzna w wieku 63 lat spełniający kryteria zespołu metabolicznego. U badanego stwierdzono otyłość centralną. Dodatkowo zaobserwowano nieprawidłowości  w stężeniu lipidów, glukozy  oraz w wartościach ciśnienia tętniczego krwi. Leczenie dietetyczne prowadzono przez 8 tygodni. Cechy charakterystyczne stosowanej dietoterapii: stopniowa redukcja zapotrzebowania energetycznego, zastosowanie wytycznych diety DASH i ograniczenie spożycia soli.

WYNIKI I WNIOSKI: U badanego zredukowano masę ciała o 6,4 kg. Stężenie frakcji LDL cholesterolu uległo zmniejszeniu o 33 mg/dl, a stężenie glukozy o 8 mg/dl. W wartościach ciśnienia tętniczego zauważono obniżenie ciśnienia skurczowego o 23 mm Hg, a ciśnienia rozkurczowego o 8 mm Hg.

Po przeanalizowaniu uzyskanych wyników można stwierdzić, że leczenie dietetyczne stanowi nadrzędną rolę w leczeniu zespołu metabolicznego.

Pobierz cytowanie

Słowa kluczowe

zespół metaboliczny, leczenie dietetyczne, otyłość, nadciśnienie tętnicze krwi, cukrzyca typu 2, choroby układu sercowo-naczyniowego

Informacje o artykule
Tytuł

Leczenie dietetyczne zespołu metabolicznego na podstawie opisu przypadku

Czasopismo

Forum Zaburzeń Metabolicznych

Numer

Tom 8, Nr 3 (2017)

Strony

128-135

Rekord bibliograficzny

Forum Zaburzeń Metabolicznych 2017;8(3):128-135.

Słowa kluczowe

zespół metaboliczny
leczenie dietetyczne
otyłość
nadciśnienie tętnicze krwi
cukrzyca typu 2
choroby układu sercowo-naczyniowego

Autorzy

Alina Niezgódka
Angelika Kargulewicz
Ewelina Swora-Cwynar

Referencje (6)
  1. Cole TJ, Freeman JV, Preece MA. Body mass index reference curves for the UK, 1990. Arch Dis Child. 1995; 73(1): 25–29.
  2. Czernichow S, Kengne AP, Huxley RR, et al. ADVANCE Collaborative Group. Comparison of waist-to-hip ratio and other obesity indices as predictors of cardiovascular disease risk in people with type-2 diabetes: a prospective cohort study from ADVANCE. Eur J Cardiovasc Prev Rehabil. 2011; 18(2): 312–319.
  3. Kobus G, Łagoda K. Bachórzewska - Gajewska H. Niefarmakologiczne metody leczenia dzieci i młodych osób chorych na nadciśnienie tętnicze. Endokrynol Otyl Zab Przem Mat. 2008; 4(4): 163–167.
  4. Grabowska H, Grabowski W, Grzegorczyk M, et al. Gaworska - Krzemińska A., Narkiewicz K. Wpływ diety na ryzyko rozwoju pierwotnego nadciśnienia tętniczego. Zalecenia dietetyczne stosowane w prewencji nadciśnienia tętniczego. Probl Pielęg. 2011; 19(4): 538–544.
  5. Ciborowska H, Rudnicka A. Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2007.
  6. Jarosz M. Normy żywienia dla populacji polskiej ― nowelizacja. Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2012.

Regulamin

Ważne: serwis https://journals.viamedica.pl/ wykorzystuje pliki cookies. Więcej >>

Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies m.in. w celach statystycznych, dostosowania serwisu do potrzeb użytkownika (np. język interfejsu) i do obsługi logowania użytkowników. W ustawieniach przeglądarki internetowej można zmienić opcje dotyczące cookies. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci komputera. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności.

Czym są i do czego służą pliki cookie możesz dowiedzieć się na stronie wszystkoociasteczkach.pl.

Czasopismo Forum Zaburzeń Metabolicznych dostęne jest również w Ikamed - księgarnia medyczna

Wydawcą serwisu jest Via Medica sp. z o.o. sp. komandytowa, ul. Świętokrzyska 73, 80–180 Gdańsk

tel.:+48 58 320 94 94, faks:+48 58 320 94 60, e-mail:  viamedica@viamedica.pl