Tom 8, Nr 2 (2017)
WYBRANE PROBLEMY KLINICZNE
Opublikowany online: 2017-07-31

dostęp otwarty

Wyświetlenia strony 1992
Wyświetlenia/pobrania artykułu 7623
Pobierz cytowanie

Eksport do Mediów Społecznościowych

Eksport do Mediów Społecznościowych

Ocena podaży żelaza i kwasu foliowego u kobiet w wieku rozrodczym

Monika Dudek, Rafał Kocyłowski, Kinga Kokocińska, Iwona Kuźniacka, Iwona Lewicka, Joanna Suliburska
Forum Zaburzeń Metabolicznych 2017;8(2):88-95.

Streszczenie

WSTĘP: Odpowiednia podaż żelaza i kwasu foliowego w diecie oraz profilaktyczne stosowanie suplementacji kwasem foliowym jest szczególnie istotne u kobiet w wieku rozrodczym.

Celem badań była ocena podaży żelaza i kwasu foliowego oraz stosowania suplementów zawierających te mikroskładniki przez kobiety w wieku rozrodczym.

MATERIAŁ I METODY: Badanie zostało przeprowadzone z udziałem 60 kobiet w wieku 18–45 lat. Wyniki zebrano na podstawie kwestionariusza Food Frequency Questionnaires (FFQ) oraz wywiadu żywieniowego i opracowano z użyciem programu „Dietetyk”.

WYNIKI: Stwierdzono niską podaż żelaza i kwasu foliowego w diecie u badanych kobiet, która była związana z rzadkim spożywaniem produktów będących dobrymi źródłami tych mikroskładników. U niewielkiego odsetka badanych kobiet odnotowano zażywanie suplementów zawierających żelazo i kwas foliowy. Dzienna podaż żelaza u kobiet, które stosowały suplementy, była na poziomie zalecanego spożycia (RDA: 18 mg/dobę), jednak podaż kwasu foliowego była zbyt niska (poniżej RDA: 400 µg/dobę). Ponadto wykazano, że u młodych kobiet często występują objawy, które mogą być związane z niedoborem żelaza i kwasu foliowego.

WNIOSKI: Zaobserwowano niską dzienną podaż żelaza i kwasu foliowego z diety i suplementów u kobiet w wieku rozrodczym, co może mieć negatywne skutki zdrowotne zarówno dla kobiet, jak ich potomstwa.

Referencje

  1. Szponar L. Żywieniowe czynniki ryzyka zagrażające zdrowiu kobiet w wieku prokreacyjnym w Polsce. Perinatol Neonatol Ginekol. 2013; 6(3): 141–151.
  2. Cieślik E, Gębusia A. Skutki niedostatecznej podaży kwasu foliowego ze szczególnym uwzględnieniem znaczenia dla kobiet w wieku rozrodczym. Hygeia Public Health. 2011; 46(4): 431–436.
  3. Ryszard P, Romuald D, Krzysztof D, et al. Expert panel recommendations ish Gynecological Society for preparations Femibion Natal 1, Femibion Natal 2 and Femibion Vita Ferr. Ginekol Pol. 2012; 1(83): 71–5.
  4. McLean E, Cogswell M, Egli I, et al. Worldwide prevalence of anaemia, WHO Vitamin and Mineral Nutrition Information System, 1993–2005. Public Health Nutrition. 2008; 12(04): 444–454.
  5. Storey ML, Anderson PA. Vegetable Consumption and Selected Nutrient Intakes of Women of Childbearing Age. J Nutr Educ Behav. 2016; 48(10): 691–696.e1.
  6. http://www.izz.waw.pl/attachments/article/33/NormyZywieniaNowelizacjaIZZ2012.pdf (18.09.2016).
  7. Hannibal L, Blom HJ. Homocysteine and disease: Causal associations or epiphenomenons? Mol Aspects Med. 2017; 53: 36–42.
  8. Li K, Wahlqvist ML, Li D. Nutrition, One-Carbon Metabolism and Neural Tube Defects: A Review. Nutrients. 2016; 8(11).
  9. Omer IM, Abdullah OM, Mohammed IN, et al. Research: Prevalence of neural tube defects Khartoum, Sudan August 2014-July 2015. BMC Res Notes. 2016; 9(1): 495.
  10. Pinho-Pompeu M, Surita FG, Pastore DA, et al. Anemia in pregnant adolescents: impact of treatment on perinatal outcomes. J Matern Fetal Neonatal Med. 2017; 30(10): 1158–1162.
  11. Ziółkowska A, Ostrowska A. Porównanie spożycia wybranych pierwiastków w całodziennych racjach pokarmowych warszawskich studentów medycyny w latach 2001-2004. Żyw Człow Metab. 2005; 32: 646.
  12. Ustymowicz– Farbiszewska J., Smorczewska– Czupryńska B., Karczewski J., Ocena zawartości cynku i żelaza w całodziennych racjach pokarmowych studentów studiów niestacjonarnych AMB. Bromat Chem Toksykol. 2008; 41: 35–40.
  13. Seidler T, Szczuko M. [Nutrition mode evaluation among University of Agriculture students in Szczecin in 2006. Part I. Consumption of selected nutrients and nourishment state]. Rocz Panstw Zakl Hig. 2009; 60(1): 59–64.
  14. Hamułka J, Wawrzyniak A, Piątkowska D, et al. Ocena spożycia żelaza, witaminy B12 i folianów w grupie kobiet w wieku prokreacyjnym. Rocz PZH. 2011; 62(3): 263–270.
  15. Szczuko M, Gutowska I, Seidler T. Nutrition and nourishment status of Polish students in comparison with students from other countries. Rocz Panstw Zakl Hig. 2015; 66(3): 261–268.
  16. Gernand AD, Schulze KJ, Stewart CP, et al. Micronutrient deficiencies in pregnancy worldwide: health effects and prevention. Nat Rev Endocrinol. 2016; 12(5): 274–289.
  17. Iglesias L, Canals J, Arija V. Effects of prenatal iron status on child neurodevelopment and behavior: A systematic review. Crit Rev Food Sci Nutr. 2017 [Epub ahead of print]: 1–11.
  18. Le CH. The Prevalence of Anemia and Moderate-Severe Anemia in the US Population (NHANES 2003-2012). PLoS One. 2016; 11(11): e0166635.
  19. Low MS, Speedy J, Styles CE, et al. Daily iron supplementation for improving anaemia, iron status and health in menstruating women. Cochrane Database Syst Rev. 2016; 4: CD009747.
  20. Mullaney L, Cawley S, Kennedy R, et al. Maternal nutrient intakes from food and drinks consumed in early pregnancy in Ireland. J Public Health (Oxf). 2016 [Epub ahead of print].
  21. Morimoto JM, Marchioni DM, Fisberg RM. Using dietary reference intake-based methods to estimate prevalence of inadequate nutrient intake among female students in Brazil. J Am Diet Assoc. 2006; 106(5): 733–736.
  22. Abdollahi Z, Elmadfa I, Djazayeri A, et al. Folate, vitamin B12 and homocysteine status in women of childbearing age: baseline data of folic acid wheat flour fortification in Iran. Ann Nutr Metab. 2008; 53(2): 143–150.
  23. http://www.who.int/elena/titles/guidance_summaries/iron_women/en/ (7.02.2017).
  24. Czeczot H. Kwas foliowy w fizjologii i patologii. Post Hig Med Dosw. 2008; 62: 405–419.
  25. Woźniak– Holecka J., Sobczyk K. Edukacja żywieniowa kobiet ciężarnych i karmiących w kontekście suplementacji diety. Stand Med Pediatr. 2014; 11: 232–237.
  26. Kingston R, Hunt JR. Dietary supplements in women: responsible strategies for use. J Am Pharm Assoc (Wash). 2000; 40(5 Suppl 1): S34–S35.
  27. Biesalski HK, Tinz J, Biesalski HK, et al. Multivitamin/mineral supplements: Rationale and safety - A systematic review. Nutrition. 2017; 33: 76–82.
  28. Krasnowska G, Sikora T. Suplementy diety a bezpieczeństwo konsumenta. Żywność Żywn Nauka Technol Jakość. 2011; 4(7): 5–23.