Tom 8, Nr 1 (2017)
WYBRANE PROBLEMY KLINICZNE
Opublikowany online: 2017-05-10

dostęp otwarty

Wyświetlenia strony 2035
Wyświetlenia/pobrania artykułu 13286
Pobierz cytowanie

Eksport do Mediów Społecznościowych

Eksport do Mediów Społecznościowych

Ocena wiedzy Polaków na temat otyłości — badanie wstępne

Hanna Wyleżoł, Izabela Omelańczuk, Mikołaj Radziszewski, Dorota Kaczmarska-Turek, Tomasz Bednarczuk
Forum Zaburzeń Metabolicznych 2017;8(1):36-45.

Streszczenie

WSTĘP: Częstość występowania otyłości w Polsce dramatycznie wzrasta w ostatnich latach i dotyczy obecnie około 20% dorosłych mieszkańców naszego kraju. Dla aktywnego współudziału chorego w procesie profilaktyczno-terapeutycznym niezbędna jest jego wiedza w zakresie podstawowych zagadnień związanych z tą chorobą. Celem badania była ocena wiedzy na temat otyłości wśród osób dorosłych należących do populacji polskiej.

MATERIAŁ I METODY: Badaniu ankietowemu zostało poddanych 100 dorosłych osób. Ankieta składała się z dwóch części — pierwsza zawierała pytania dotyczące płci, wieku, wzrostu, masy ciała i wykształcenia badanego, dr uga — 12 pytań oceniających wiedzę na temat pr zyczyn otyłości, jej powikłań oraz sposobów leczenia.

WYNIKI: Ogółem uzyskano 100 ankiet. Kobiety stanowiły 68% ogółu badanych. Mediana indeksu masy ciała (BMI) wśród ankietowanych wynosiła 24,8 kg/m 2 (zakres: 17,3–39,6), mediana wieku — 54 lata (zakres: 20–89). Otyłość występowała u 13% badanych. Stwierdzono różną częstość występowania nadmiernej masy ciała pomiędzy grupami wiekowymi wydzielonymi na podstawie mediany wieku (74% wśród osób starszych, 26% wśród osób młodszych). Zaobserwowano niejednorodny poziom wiedzy w zakresie zagadnień związanych z otyłością. Następstwa otyłości były znane 91% badanych, 55,3% ogółu posiadało wiedzę na temat przyczyn choroby, a 39,8% prezentowało podstawową wiedzę o możliwościach jej leczenia. Związek pomiędzy posiadaną wiedzą i war tością BMI stwierdzono w gr upie najmłodszych mężczyzn i najstarszych kobiet i miał on charakter zależności odwrotnej.

WNIOSKI: Pomimo dużej wiedzy o powikłaniach związanych z rozwojem otyłości, społeczeństwo charakteryzuje się niedostateczną wiedzą na temat przyczyn rozwoju tej choroby, a także możliwości i sposobów jej leczenia. W niektórych grupach wiekowych istnieje odwrotna zależność pomiędzy posiadaną wiedzą a wartościami BMI.

Referencje

  1. World Heath Organization. Fact sheet on overweight and obesity. 2016. http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs311/en/
  2. OECD (2014). Obesity Update. OECD Publishing 2014. http://www.oecd.org/els/health-systems/Obesity-Update-2014.pdf
  3. Notatka informacyjna Głównego Urzędu Statystycznego. Zdrowie i zachowanie zdrowotne mieszkańców Polski w świetle Europejskiego Ankietowego Badania Zdrowia (EHIS) 2014 r. 2015; http://stat.gov.pl/download/gfx/portalinformacyjny/pl/defaultaktualnosci/5513/10/1/1/zdrowie_i_zachowania_zdrowotne_mieszkancow_polski_w_swietle_badania_ehis_2014.pdf
  4. Zdrojewski Ł, Zdrojewski T, Rutkowski M, et al. Prevalence and control of cardiovascular risk factors in Poland. Assumptions and objectives of the NATPOL 2011 Survey. Kardiol Pol. 2013; 71(4): 381–392.
  5. Dobbins M, Decorby K, Choi BCK. The Association between Obesity and Cancer Risk: A Meta-Analysis of Observational Studies from 1985 to 2011. ISRN Prev Med. 2013; 2013: 680536.
  6. Pischon T, Boeing H, Hoffmann K, et al. General and abdominal adiposity and risk of death in Europe. N Engl J Med. 2008; 359(20): 2105–2120.
  7. Yumuk V, Tsigos C, Fried M, et al. Obesity Management Task Force of the European Association for the Study of Obesity. European Guidelines for Obesity Management in Adults. Obes Facts. 2015; 8(6): 402–424.
  8. Wachowska E. Wiedza na temat podstawowych zasad racjonalnego żywienia a wybrane zwyczaje żywieniowe osób z otyłością. (red.) Praca licencjacka. Warszawski Uniwersytet Medyczny. Warszawa 2010; 58s.
  9. Kłósek P. Czy istnieje profilaktyka otyłości? Profil pacjenta poradni dietetycznej, jego stan zdrowia oraz nawyki żywieniowe. Forum Zaburzeń Metabolicznych. 2015; 6: 176–188.
  10. Soriano R, Ponce de León Rosales S, García R, et al. High knowledge about obesity and its health risks, with the exception of cancer, among Mexican individuals. J Cancer Educ. 2012; 27(2): 306–311.
  11. Cameron M, Scully M, Herd N, et al. The role of overweight and obesity in perceived risk factors for cancer: implications for education. J Cancer Educ. 2010; 25(4): 506–511.
  12. Soliman PT, Bassett RL, Wilson EB, et al. Limited public knowledge of obesity and endometrial cancer risk: what women know. Obstet Gynecol. 2008; 112(4): 835–842.
  13. Godziejewska-Zawada M. Obesity and diabetes in menopause: prevention and therapeutic approach. Menopausal Review. 2013; 1: 5–9.
  14. Flegal KM, Carroll MD, Ogden CL, et al. Prevalence and trends in obesity among US adults, 1999-2008. JAMA. 2010; 303(3): 235–241.
  15. Śmidowicz A., Reguła J. Analiza zachowań żywieniowych predysponujących do rozwoju chorób żywieniowozależnych u osób po 40. roku życia. Forum Zaburzeń Metabolicznych. 2016; 7: 44–50.
  16. McKenzie F, Biessy C, Ferrari P, et al. Healthy Lifestyle and Risk of Cancer in the European Prospective Investigation Into Cancer and Nutrition Cohort Study. Medicine (Baltimore). 2016; 95(16): e2850.
  17. Jerzykowska S, Cymerys M, Roszak M, et al. [The analysis of the influence of short term physical effort on selected endothelial function parameters and blood vessels stiffness features among young and healthy men]. Pol Merkur Lekarski. 2014; 36(216): 373–378.
  18. Olszanecka-Glinianowicz M, Chudek J. The level of health education in the Polish population. Ann Agric Environ Med. 2013; 20(3): 559–565.
  19. Smith S, Seeholzer EL, Gullett H, et al. Primary Care Residents' Knowledge, Attitudes, Self-Efficacy, and Perceived Professional Norms Regarding Obesity, Nutrition, and Physical Activity Counseling. J Grad Med Educ. 2015; 7(3): 388–394.
  20. Bocquier A, Paraponaris A, Gourheux JC, et al. Overweight and obesity: knowledge, attitudes, and practices of general practitioners in france. Obes Res. 2005; 13(4): 787–795.
  21. Giaro M, Wyleżoł M, Truszczyński O, et al. Assessment of the knowledge of GPS considering the surgical treatment of obesity. Pol Przegl Chir. 2012; 84(8): 383–389.
  22. Major P, Stefura T, Jezierska-Kazberuk M, et al. The knowledge of Polish primary care physicians about bariatric surgery. Wideochir Inne Tech Maloinwazyjne. 2016; 11(3): 164–170.
  23. Ślusarska B, Szcześniak E, Zarzycka D, et al. Wiedza i opinie osób studiujących na temat problemów związanych z otyłością. Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu. 2014; 20(3): 229–234.
  24. Matłok M, Pędziwiatr M, Major P, et al. The knowledge of Polish medical students about surgical treatment of obesity. Eur Surg. 2015; 47(5): 266–270.
  25. Merrill RM, Richardson JS. Validity of self-reported height, weight, and body mass index: findings from the National Health and Nutrition Examination Survey, 2001-2006. Prev Chronic Dis. 2009; 6(4): A121.
  26. Suliburska J, Bogdański P, Duda G, et al. An assessment of dietary intake and state of nutritional in hypertensive patients from rural and urban areas of Greater Poland. Ann Agric Environ Med. 2012; 19(3): 339–343.