Tom 7, Nr 4 (2016)
WYBRANE PROBLEMY KLINICZNE
Opublikowany online: 2017-01-30

dostęp otwarty

Wyświetlenia strony 2139
Wyświetlenia/pobrania artykułu 3076
Pobierz cytowanie

Eksport do Mediów Społecznościowych

Eksport do Mediów Społecznościowych

Zielona kawa a parametry gospodarki węglowodanowej oraz wartości ciśnienia tętniczego

Katarzyna Pastusiak, Monika Dudek, Matylda Kręgielska-Narożna, Marta Walczak-Gałęzewska, Joanna Suliburska, Paweł Bogdański
Forum Zaburzeń Metabolicznych 2016;7(4):170-175.

Streszczenie

Obecnie coraz większą popularnością cieszy się wspomaganie farmakoterapii preparatami pochodzenia roślinnego, które mogą się przyczyniać do poprawy efektywności leczenia. Jednym z surowców o potencjalnym znaczeniu w terapii zaburzeń metabolicznych są nasiona kawy. Zauważono, że zielona kawa, pod względem właściwości prozdrowotnych, w sposób znaczący różni się od palonej. Zawarty w ekstrakcie z zielonej kawy kwas chlorogenowy wykazuje działanie poprawiające reaktywność naczyń krwionośnych (zarówno u zwierząt jak i u ludzi), między innymi wpływ na stężenie tlenku azotu. Ponadto, w mechanizmie ograniczania jelitowego wchłaniania glukozy oraz inhibicji dehydrogenazy glukozo-6-fosforanowej, może wpływać na parametry gospodarki węglowodanowej. Wzrastająca liczba dowodów wskazuje na możliwość wykorzystania ekstraktu z zielonej kawy (EZZK) w leczeniu otyłości będącej składową zespołu metabolicznego.

Referencje

  1. World Health Organization: Question & answer on hypertension. . http://www.who.int/features/qa/82/en/ (20.12.2015).
  2. World Health Organization: Epidemic of obesity and overweight linked to increased food energy supply–study. http://www.who.int/bulletin/releases/ /NFM0715/en/ (20.12.2015).
  3. Suzuki A, Kagawa D, Ochiai R, et al. Green coffee bean extract and its metabolites have a hypotensive effect in spontaneously hypertensive rats. Hypertens Res. 2002; 25(1): 99–107.
  4. Greenberg JA, Boozer CN, Geliebter A. Coffee, diabetes, and weight control. Am J Clin Nutr. 2006; 84(4): 682–693.
  5. Li Kwok Cheong JD, Croft KD, Henry PD, et al. Green coffee polyphenols do not attenuate features of the metabolic syndrome and improve endothelial function in mice fed a high fat diet. Arch Biochem Biophys. 2014; 559: 46–52.
  6. Song SuJ, Choi S, Park T. Decaffeinated green coffee bean extract attenuates diet-induced obesity and insulin resistance in mice. Evid Based Complement Alternat Med. 2014; 2014.
  7. Welsch CA, Lachance PA, Wasserman BP. Dietary phenolic compounds: inhibition of Na+-dependent D-glucose uptake in rat intestinal brush border membrane vesicles. J Nutr. 1989; 119(11): 1698–1704.
  8. Bassoli BK, Cassolla P, Borba-Murad GR, et al. Chlorogenic acid reduces the plasma glucose peak in the oral glucose tolerance test: effects on hepatic glucose release and glycaemia. Cell Biochem Funct. 2008; 26(3): 320–328.
  9. Murase T, Misawa K, Minegishi Y, et al. Coffee polyphenols suppress diet-induced body fat accumulation by downregulating SREBP-1c and related molecules in C57BL/6J mice. Am J Physiol Endocrinol Metab. 2011; 300(1): E122–E133.
  10. Pham NM, Nanri A, Kochi T, et al. Coffee and green tea consumption is associated with insulin resistance in Japanese adults. Metabolism. 2014; 63(3): 400–408.
  11. Thom E. The effect of chlorogenic acid enriched coffee on glucose absorption in healthy volunteers and its effect on body mass when used long-term in overweight and obese people. J Int Med Res. 2007; 35(6): 900–908.
  12. van Dijk AE, Olthof MR, Meeuse JC, et al. Acute effects of decaffeinated coffee and the major coffee components chlorogenic acid and trigonelline on glucose tolerance. Diabetes Care. 2009; 32(6): 1023–1025.
  13. Beam JR, Gibson AL, Kerksick CM, et al. Effect of post-exercise caffeine and green coffee bean extract consumption on blood glucose and insulin concentrations. Nutrition. 2015; 31(2): 292–297.
  14. Thong FSL, Derave W, Kiens B, et al. Caffeine-induced impairment of insulin action but not insulin signaling in human skeletal muscle is reduced by exercise. Diabetes. 2002; 51(3): 583–590.
  15. Arion WJ, Canfield WK, Ramos FC, et al. Chlorogenic acid and hydroxynitrobenzaldehyde: new inhibitors of hepatic glucose 6-phosphatase. Arch Biochem Biophys. 1997; 339(2): 315–322.
  16. Ochiai R, Jokura H, Suzuki A, et al. Green coffee bean extract improves human vasoreactivity. Hypertens Res. 2004; 27(10): 731–737.
  17. Kozuma K, Tsuchiya S, Kohori J, et al. Antihypertensive effect of green coffee bean extract on mildly hypertensive subjects. Hypertens Res. 2005; 28(9): 711–718.
  18. Revuelta-Iniesta R, Al-Dujaili EAS. Consumption of green coffee reduces blood pressure and body composition by influencing 11β-HSD1 enzyme activity in healthy individuals: a pilot crossover study using green and black coffee. Biomed Res Int. 2014: 482704.
  19. Almoosawi S, Dickinson A, Fyfe L, et al. Al- Dujaili E. Effect of green coffee bean extract and chlorogenic acid consumption on 11bHSD activity in humans and mice. Endocrine Abstracts. 2009; 19: 122.
  20. Watanabe T, Arai Y, Mitsui Y, et al. The blood pressure-lowering effect and safety of chlorogenic acid from green coffee bean extract in essential hypertension. Clin Exp Hypertens. 2006; 28(5): 439–449.
  21. Lane JD, Barkauskas CE, Surwit RS, et al. Caffeine impairs glucose metabolism in type 2 diabetes. Diabetes Care. 2004; 27(8): 2047–2048.
  22. Olthof MR, Hollman PCH, Buijsman MN, et al. Chlorogenic acid, quercetin-3-rutinoside and black tea phenols are extensively metabolized in humans. J Nutr. 2003; 133(6): 1806–1814.