Na skróty Recenzenci 2020

dostęp otwarty

Tom 7, Nr 4 (2016)
WYBRANE PROBLEMY KLINICZNE
Pobierz cytowanie

Immunologiczna nadwrażliwość na pokarm

Eliza Wasilewska, Monika Ziętarska, Sylwia Małgorzewicz
Forum Zaburzeń Metabolicznych 2016;7(4):152-161.

dostęp otwarty

Tom 7, Nr 4 (2016)
WYBRANE PROBLEMY KLINICZNE

Streszczenie

Niepożądane reakcje występujące po spożyciu pokar mu są często spotykanym zjawiskiem. Istotnymi klinicznie są nieprawidłowe reakcje wynikające z osobniczej nadwrażliwości organizmu na spożytą żywność. Nadwrażliwość pokarmowa to szerokie pojęcie obejmujące reakcje o mechanizmach immunologicznym i nieimmunologicznym. Długotr wały, nawracający charakter, podobne manifestacje kliniczne i odmienne metody diagnostyczne, powodują trudności w rozpoznawaniu poszczególnych typów reakcji na pokarmy. W pracy przedstawiono definicję, podział, patomechanizm, objawy kliniczne oraz metody diagnostyc zne przydatne do rozpoznania nadwrażliwości pokarmowej o podłożu immunologicznym oraz zasady postępowania dietetycznego.

Streszczenie

Niepożądane reakcje występujące po spożyciu pokar mu są często spotykanym zjawiskiem. Istotnymi klinicznie są nieprawidłowe reakcje wynikające z osobniczej nadwrażliwości organizmu na spożytą żywność. Nadwrażliwość pokarmowa to szerokie pojęcie obejmujące reakcje o mechanizmach immunologicznym i nieimmunologicznym. Długotr wały, nawracający charakter, podobne manifestacje kliniczne i odmienne metody diagnostyczne, powodują trudności w rozpoznawaniu poszczególnych typów reakcji na pokarmy. W pracy przedstawiono definicję, podział, patomechanizm, objawy kliniczne oraz metody diagnostyc zne przydatne do rozpoznania nadwrażliwości pokarmowej o podłożu immunologicznym oraz zasady postępowania dietetycznego.

Pobierz cytowanie

Słowa kluczowe

alergia pokarmowa, nadwrażliwość na pokarm, niepożądane reakcje

Informacje o artykule
Tytuł

Immunologiczna nadwrażliwość na pokarm

Czasopismo

Forum Zaburzeń Metabolicznych

Numer

Tom 7, Nr 4 (2016)

Strony

152-161

Rekord bibliograficzny

Forum Zaburzeń Metabolicznych 2016;7(4):152-161.

Słowa kluczowe

alergia pokarmowa
nadwrażliwość na pokarm
niepożądane reakcje

Autorzy

Eliza Wasilewska
Monika Ziętarska
Sylwia Małgorzewicz

Referencje (50)
  1. Nwaru BI, Hickstein L, Panesar SS, et al. EAACI Food Allergy and Anaphylaxis Guidelines Group. The epidemiology of food allergy in Europe: a systematic review and meta-analysis. Allergy. 2014; 69(1): 62–75.
  2. Kagan RS. Food allergy: an overview. Environ Health Perspect. 2003; 111(2): 223–225.
  3. Berin MC, Sampson HA. Food allergy: an enigmatic epidemic. Trends Immunol. 2013; 34(8): 390–397.
  4. Branum AM, Lukacs SL. Food allergy among U.S. children: trends in prevalence and hospitalizations. NCHS Data Brief. 2008(10): 1–8.
  5. Ross MP, Ferguson M, Street D, et al. Analysis of food-allergic and anaphylactic events in the National Electronic Injury Surveillance System. J Allergy Clin Immunol. 2008; 121(1): 166–171.
  6. Gell PG, Coombs RRA. Clinical aspects of immunology. 1 st ed . Blackwell, Oxford 1963.
  7. Johansson SG, Hourihane JO, Bousquet J, et al. EAACI (the European Academy of Allergology and Cinical Immunology) nomenclature task force. A revised nomenclature for allergy. An EAACI position statement from the EAACI nomenclature task force. Allergy. 2001; 56(9): 813–824.
  8. Sampson HA, Aceves S, Bock SA, et al. Joint Task Force on Practice Parameters, Practice Parameter Workgroup. Update on food allergy. J Allergy Clin Immunol. 2004; 113(5): 805–19; quiz 820.
  9. Wang J, Sampson H. Food allergy. Journal of Clinical Investigation. 2011; 121(3): 827–835.
  10. Walker-Smith J. Cow's milk allergy: a new understanding from immunology. Ann Allergy Asthma Immunol. 2003; 90(6 Suppl 3): 81–83.
  11. Beyer K, Teuber SS. Food allergy diagnostics: scientific and unproven procedures. Curr Opin Allergy Clin Immunol. 2005; 5(3): 261–266.
  12. Shek LPC, Bardina L, Castro R, et al. Humoral and cellular responses to cow milk proteins in patients with milk-induced IgE-mediated and non-IgE-mediated disorders. Allergy. 2005; 60(7): 912–919.
  13. Kulis M, Saba K, Kim EH, et al. Increased peanut-specific IgA levels in saliva correlate with food challenge outcomes after peanut sublingual immunotherapy. J Allergy Clin Immunol. 2012; 24: 134–137.
  14. Vickery BP, Lin J, Kulis M, et al. Peanut oral immunotherapy modifies IgE and IgG4 responses to major peanut allergens. J Allergy Clin Immunol. 2013; 131(1): 128–34.e1.
  15. O'Farrelly C, Kelly J, Hekkens W, et al. Alpha gliadin antibody levels: a serological test for coeliac disease. Br Med J (Clin Res Ed). 1983; 286(6383): 2007–2010.
  16. Adriaanse M, Leffler DA. Serum markers in the clinical management of celiac disease. Dig Dis. 2015; 33(2): 236–243.
  17. Khodoun MV, Strait R, Armstrong L, et al. Identification of markers that distinguish IgE- from IgG-mediated anaphylaxis. Proc Natl Acad Sci USA. 2011; 108(30): 12413–12418.
  18. Schouten B, van Esch BC, van Thuijl AOJ, et al. Contribution of IgE and immunoglobulin free light chain in the allergic reaction to cow's milk proteins. J Allergy Clin Immunol. 2010; 125(6): 1308–1314.
  19. Stefen RM, Wylele R, Petros RE. The spectrum of eosinophilic gastroenteritis. Clin. Pediatr. 2001; 30: 404–411.
  20. Straumann A, Bauer M, Fischer B, et al. Idiopathic eosinophilic esophagitis is associated with a T(H)2-type allergic inflammatory response. J Allergy Clin Immunol. 2001; 108(6): 954–961.
  21. Strachan DP. Hay fever, hygiene, and household size. BMJ. 1989; 299(6710): 1259–1260.
  22. Brunekreef B, Von Mutius E, Wong GK, et al. ISAAC Phase Three Study Group. Early life exposure to farm animals and symptoms of asthma, rhinoconjunctivitis and eczema: an ISAAC Phase Three Study. Int J Epidemiol. 2012; 41(3): 753–761.
  23. Stern DA, Riedler J, Nowak D, et al. Exposure to a farming environment has allergen-specific protective effects on TH2-dependent isotype switching in response to common inhalants. J Allergy Clin Immunol. 2007; 119(2): 351–358.
  24. Wills-Karp M, Santeliz J, Karp CL. The germless theory of allergic disease: revisiting the hygiene hypothesis. Nat Rev Immunol. 2001; 1(1): 69–75.
  25. Lee YK, Mazmanian SK. Has the microbiota played a critical role in the evolution of the adaptive immune system? Science. 2010; 330(6012): 1768–1773.
  26. Noverr MC, Huffnagle GB. The 'microflora hypothesis' of allergic diseases. Clin Exp Allergy. 2005; 35(12): 1511–1520.
  27. Prioult G, Nagler-Anderson C. Mucosal immunity and allergic responses: lack of regulation and/or lack of microbial stimulation? Immunol Rev. 2005; 206: 204–218.
  28. Eberl G. A new vision of immunity: homeostasis of the superorganism. Mucosal Immunol. 2010; 3(5): 450–460.
  29. Bashir ME, Louie S, Shi HN, et al. Toll-like receptor 4 signaling by intestinal microbes influences susceptibility to food allergy. J Immunol. 2004; 172(11): 6978–6987.
  30. Noval Rivas M, Burton OT, Wise P, et al. A microbiota signature associated with experimental food allergy promotes allergic sensitization and anaphylaxis. J Allergy Clin Immunol. 2013; 131(1): 201–212.
  31. Abrahamsson TR, Jakobsson HE, Andersson AF, et al. Low diversity of the gut microbiota in infants with atopic eczema. J Allergy Clin Immunol. 2012; 129(2): 434–440.
  32. Hall JA, Grainger JR, Spencer SP, et al. The role of retinoic acid in tolerance and immunity. Immunity. 2011; 35(1): 13–22.
  33. DePaolo RW, Abadie V, Tang F, et al. Co-adjuvant effects of retinoic acid and IL-15 induce inflammatory immunity to dietary antigens. Nature. 2011; 471(7337): 220–224.
  34. Sharief S, Jariwala S, Kumar J, et al. Vitamin D levels and food and environmental allergies in the United States: results from the National Health and Nutrition Examination Survey 2005-2006. J Allergy Clin Immunol. 2011; 127(5): 1195–1202.
  35. Visness CM, London SJ, Daniels JL, et al. Association of obesity with IgE levels and allergy symptoms in children and adolescents: results from the National Health and Nutrition Examination Survey 2005-2006. J Allergy Clin Immunol. 2009; 123(5): 1163–1169.
  36. Upadhyay V, Poroyko V, Kim Tj, et al. Lymphotoxin regulates commensal responses to enable diet-induced obesity. Nat Immunol. 2012; 13(10): 947–953.
  37. Li J, Wang Yu, Tang L, et al. Dietary medium-chain triglycerides promote oral allergic sensitization and orally induced anaphylaxis to peanut protein in mice. J Allergy Clin Immunol. 2013; 131(2): 442–450.
  38. Matuszewska E, Kaczmarski M. Postacie kliniczne nadwrażliwości pokarmowej u dzieci. In: Bartuzi Z. ed. Alergia na pokarmy. Mediton, Łódź 2006: 69–78.
  39. Crespo JF, Pascual C, Dominguez C, et al. Allergic reactions associated with airborne fish particles in IgE-mediated fish hypersensitive patients. Allergy. 1995; 50(3): 257–261.
  40. Beausoleil JL, Fiedler J, Spergel JM. Food Intolerance and childhood asthma: what is the link? Paediatr Drugs. 2007; 9(3): 157–163.
  41. Krogulska A, Wasowska-Królikowska K, Dynowski J. [Evaluation of bronchial hyperreactivity in children with asthma undergoing food challenges]. Pol Merkur Lekarski. 2007; 23(133): 30–35.
  42. Sampson HA, Muñoz-Furlong A, Campbell RL, et al. Second symposium on the definition and management of anaphylaxis: summary report--second National Institute of Allergy and Infectious Disease/Food Allergy and Anaphylaxis Network symposium. Ann Emerg Med. 2006; 47(4): 373–380.
  43. Webb LM, Lieberman P. Anaphylaxis: a review of 601 cases. Ann Allergy Asthma Immunol. 2006; 97(1): 39–43.
  44. Muraro A, Roberts G, Worm M, et al. EAACI Food Allergy and Anaphylaxis Guidelines Group. Anaphylaxis: guidelines from the European Academy of Allergy and Clinical Immunology. Allergy. 2014; 69(8): 1026–1045.
  45. Muraro A, Werfel T, Hoffmann-Sommergruber K, et al. EAACI Food Allergy and Anaphylaxis Guidelines: diagnosis and management of food allergy. Allergy. 2014; 69(8): 1008–1025.
  46. Werfel T, Asero R, Ballmer-Weber BK, et al. Position paper of the EAACI: food allergy due to immunological cross-reactions with common inhalant allergens. Allergy. 2015; 70(9): 1079–1090.
  47. Soares-Weiser K, Takwoingi Y, Panesar SS, et al. EAACI Food Allergy and Anaphylaxis Guidelines Group. The diagnosis of food allergy: a systematic review and meta-analysis. Allergy. 2014; 69(1): 76–86.
  48. Bindslev-Jensen C, Ballmer-Weber BK, Bengtsson U, et al. Standardization of food challenges in patients with immediate reactions to foods - position paper from the European Academy of Allergology and Clinical Immunology. Allergy. 2004; 59(7): 690–697.
  49. Kaczmarski M, Maciorkowska E, Semeniuk J, et al. Dieta eliminacyjna w alergii pokarmowej. Przegląd Alergologiczny . 2004; 1: 30–34.
  50. Taylor JP, Krondl MM, Spidel M, et al. Dietary adequacy of the rotary diversified diet as a treatment for "Environmental Illness". Can J Diet Pract Res. 2002; 63(4): 198–201.

Regulamin

Ważne: serwis https://journals.viamedica.pl/ wykorzystuje pliki cookies. Więcej >>

Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies m.in. w celach statystycznych, dostosowania serwisu do potrzeb użytkownika (np. język interfejsu) i do obsługi logowania użytkowników. W ustawieniach przeglądarki internetowej można zmienić opcje dotyczące cookies. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci komputera. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności.

Czym są i do czego służą pliki cookie możesz dowiedzieć się na stronie wszystkoociasteczkach.pl.

Czasopismo Forum Zaburzeń Metabolicznych dostęne jest również w Ikamed - księgarnia medyczna

Wydawcą serwisu jest Via Medica sp. z o.o. sp. komandytowa, ul. Świętokrzyska 73, 80–180 Gdańsk

tel.:+48 58 320 94 94, faks:+48 58 320 94 60, e-mail:  viamedica@viamedica.pl