Na skróty Recenzenci 2016

dostęp otwarty

Tom 7, Nr 3 (2016)
WYBRANE PROBLEMY KLINICZNE
Pobierz cytowanie

Rola stresu psychologicznego w neuroendokrynnej regulacji pobierania pokarmu i powstawaniu otyłości

Patrycja Kłósek
Forum Zaburzeń Metabolicznych 2016;7(3):111-118.

dostęp otwarty

Tom 7, Nr 3 (2016)
WYBRANE PROBLEMY KLINICZNE

Streszczenie

Stres może być jednym z czynników wpływających na powstawanie otyłości. Nie tylko poprzez jego wpływ na psychologiczne funkcje pożywienia, ale także poprzez udział w neuroendokrynnej regulacji pobierania pokarmu. W regulacji uczucia głodu i sytości ważną rolę odgrywa podwzgórze. W kontroli łaknienia uczestniczą neuropeptydy, hormony, układ neuroprzekaźników. Znaczenie ma także wewnątrzwydzielnicza czynność tkanki tłuszczowej, insulina oraz hormony wydzielane w przewodzie pokarmowym. Podwzgórze działa na zasadzie sprzężenia zwrotnego między ośrodkiem głodu a sytości, poprzez integrację wielu impulsów. Duży wpływ ma leptyna, należąca do cytokin pobudzających ter mogenezę, zużycie glukozy, hamujących lipolizę, pr zez co reguluje pr zyjmowanie pokarmu. Leptyna pełni także rolę ochronną podczas działania bodźców stresogennych. Substancją działającą przeciwstawnie jest neuropeptyd Y, który ma wpływ na regulację naszej indywidualnej odporności na stres. Kluczową rolę w zachowaniu prawidłowego bilansu energetycznego organizmu odgrywa także grelina, jej stężenie podczas sytuacji stresujący jest znacznie zwiększone. Cholecystokinina, która odpowiada za uczucie sytości, pełni rolę w procesach indukowania paniki i koncentracji. Stres pobudza także układ współczulny, oś podwzgór zowo-przysadkową, układ renina−angiotensyna− aldosteron, wzrost katecholamin i glikokortykostreoidów. Podniesienie stężenia hormonów steroidowych powoduje pobudzenie apetytu i wzrost pobudliwości podczas stresu. Hormonalna regulacja pobierania pokarmu jest bardzo skomplikowana, wpływa na nią wiele czynników. Zrozumienie mechanizmów łączących stres i otyłość powinno być dla priorytetowym działaniem.

Streszczenie

Stres może być jednym z czynników wpływających na powstawanie otyłości. Nie tylko poprzez jego wpływ na psychologiczne funkcje pożywienia, ale także poprzez udział w neuroendokrynnej regulacji pobierania pokarmu. W regulacji uczucia głodu i sytości ważną rolę odgrywa podwzgórze. W kontroli łaknienia uczestniczą neuropeptydy, hormony, układ neuroprzekaźników. Znaczenie ma także wewnątrzwydzielnicza czynność tkanki tłuszczowej, insulina oraz hormony wydzielane w przewodzie pokarmowym. Podwzgórze działa na zasadzie sprzężenia zwrotnego między ośrodkiem głodu a sytości, poprzez integrację wielu impulsów. Duży wpływ ma leptyna, należąca do cytokin pobudzających ter mogenezę, zużycie glukozy, hamujących lipolizę, pr zez co reguluje pr zyjmowanie pokarmu. Leptyna pełni także rolę ochronną podczas działania bodźców stresogennych. Substancją działającą przeciwstawnie jest neuropeptyd Y, który ma wpływ na regulację naszej indywidualnej odporności na stres. Kluczową rolę w zachowaniu prawidłowego bilansu energetycznego organizmu odgrywa także grelina, jej stężenie podczas sytuacji stresujący jest znacznie zwiększone. Cholecystokinina, która odpowiada za uczucie sytości, pełni rolę w procesach indukowania paniki i koncentracji. Stres pobudza także układ współczulny, oś podwzgór zowo-przysadkową, układ renina−angiotensyna− aldosteron, wzrost katecholamin i glikokortykostreoidów. Podniesienie stężenia hormonów steroidowych powoduje pobudzenie apetytu i wzrost pobudliwości podczas stresu. Hormonalna regulacja pobierania pokarmu jest bardzo skomplikowana, wpływa na nią wiele czynników. Zrozumienie mechanizmów łączących stres i otyłość powinno być dla priorytetowym działaniem.

Pobierz cytowanie

Słowa kluczowe

stres psychologiczny, głód, sytość, leptyna, grelina, otyłość

Informacje o artykule
Tytuł

Rola stresu psychologicznego w neuroendokrynnej regulacji pobierania pokarmu i powstawaniu otyłości

Czasopismo

Forum Zaburzeń Metabolicznych

Numer

Tom 7, Nr 3 (2016)

Strony

111-118

Rekord bibliograficzny

Forum Zaburzeń Metabolicznych 2016;7(3):111-118.

Słowa kluczowe

stres psychologiczny
głód
sytość
leptyna
grelina
otyłość

Autorzy

Patrycja Kłósek

Ważne: serwis https://journals.viamedica.pl/ wykorzystuje pliki cookies. Więcej >>

Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies m.in. w celach statystycznych, dostosowania serwisu do potrzeb użytkownika (np. język interfejsu) i do obsługi logowania użytkowników. W ustawieniach przeglądarki internetowej można zmienić opcje dotyczące cookies. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci komputera. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności.

Czym są i do czego służą pliki cookie możesz dowiedzieć się na stronie wszystkoociasteczkach.pl.

Czasopismo Forum Zaburzeń Metabolicznych dostęne jest również w Ikamed - księgarnia medyczna

Wydawcą serwisu jest Via Medica sp. z o.o. sp. komandytowa, ul. Świętokrzyska 73, 80–180 Gdańsk

tel.:+48 58 320 94 94, faks:+48 58 320 94 60, e-mail:  viamedica@viamedica.pl