Tom 7, Nr 3 (2016)
WYBRANE PROBLEMY KLINICZNE
Opublikowany online: 2016-11-06

dostęp otwarty

Wyświetlenia strony 3892
Wyświetlenia/pobrania artykułu 5376
Pobierz cytowanie

Eksport do Mediów Społecznościowych

Eksport do Mediów Społecznościowych

Diety roślinne a ryzyko rozwoju osteoporozy

Jolanta Dardzińska, Dagmara Banach, Sylwia Małgorzewicz
Forum Zaburzeń Metabolicznych 2016;7(3):99-105.

Streszczenie

W ostatnich latach coraz większą popular ność zyskują diety roślinne, pr zedstawiane jako zdrowy wzorzec żywieniowy zapobiegający wielu chorobom cywilizacyjnym. Wyk luczenie z diety pewnych produktów spożywczych, a nawet całych ich grup może jednak budzić obawy o niedobory wielu witamin i składników mineralnych. Celem pracy jest przegląd literatury dotyczący wpływu diety roślinnej na funkcjonowanie układu kostnego i ryzyko rozwoju osteoporozy (gęstość kości, prawdopodobieństwo złamań). W artykule przedstawiono także proponowane mechanizmy wpływu diety roślinnej na kości oraz omówiono ochronną rolę różnych składników występujących w żywności pochodzenia roślinnego.

Artykuł dostępny w formacie PDF

Pokaż PDF Pobierz plik PDF

Referencje

  1. Tkaczuk-Włach J, Sobstyl M, Jakiel G. Osteoporoza — obraz kliniczny, czynniki ryzyka i diagnostyka. Przegląd Menopauzalny . 2010; 2: 113–117.
  2. Głuszko P, Lorenc RS, Karczmarewicz E, et al. Working Group including the representatives of the Polish Associations of Orthopedics and Traumatology, Rehabilitation, Gerontology, Rheumatology, Family Medicine, Diabetology, Laboratory Diagnostics, Andropause and Menopause, Endocrinology, Radiology, and the STENKO group. Polish guidelines for the diagnosis and management of osteoporosis: a review of 2013 update. Pol Arch Med Wewn. 2014; 124(5): 255–263.
  3. Włodarek D. Znaczenie diety w zapobieganiu osteoporozie. Endokrynologia, Otyłość i Zaburzenia Przemiany Materii . 2009; 5: 245–253.
  4. Kitchin B, Morgan S. Nutritional considerations in osteoporosis. Curr Opin Rheumatol. 2003; 15(4): 476–480.
  5. Kunachowicz H, Nadolna I, Przygoda B, Iwanow K. Tabele składu i wartości odżywczej żywności. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2005.
  6. Grygiel-Górniak B, Pawlak-Buś K, Leszczyński P. Sposób żywienia zapewniający optymalną podaż wapnia i witaminy D 3. Przegląd Menopauzalny. 2012; 6: 501–505.
  7. Płudowski P, Karczmarewicz E, Bayer M, et al. Practical guidelines for the supplementation of vitamin D and the treatment of deficits in Central Europe - recommended vitamin D intakes in the general population and groups at risk of vitamin D deficiency. Endokrynol Pol. 2013; 64(4): 319–327.
  8. Thorpe DL, Knutsen SF, Beeson WL, et al. Effects of meat consumption and vegetarian diet on risk of wrist fracture over 25 years in a cohort of peri- and postmenopausal women. Public Health Nutr. 2008; 11(6): 564–572.
  9. Clarys P, Deliens T, Huybrechts I, et al. Comparison of nutritional quality of the vegan, vegetarian, semi-vegetarian, pesco-vegetarian and omnivorous diet. Nutrients. 2014; 6(3): 1318–1332.
  10. Davey GK, Spencer EA, Appleby PN, et al. EPIC-Oxford: lifestyle characteristics and nutrient intakes in a cohort of 33 883 meat-eaters and 31 546 non meat-eaters in the UK. Public Health Nutr. 2003; 6(3): 259–269.
  11. Chan J, Jaceldo-Siegl K, Fraser GE. Serum 25-hydroxyvitamin D status of vegetarians, partial vegetarians, and nonvegetarians: the Adventist Health Study-2. Am J Clin Nutr. 2009; 89(5): 1686S–1692S.
  12. Crowe FL, Steur M, Allen NE, et al. Plasma concentrations of 25-hydroxyvitamin D in meat eaters, fish eaters, vegetarians and vegans: results from the EPIC-Oxford study. Public Health Nutr. 2011; 14(2): 340–346.
  13. Ho-Pham LT, Nguyen PLT, Le TTT, et al. Veganism, bone mineral density, and body composition: a study in Buddhist nuns. Osteoporos Int. 2009; 20(12): 2087–2093.
  14. Wang Y, Chiu JS, Chuang MH, et al. Bone mineral density of vegetarian and non-vegetarian adults in Taiwan. Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition . 2008; 17: 101–106.
  15. Lloyd T, Schaeffer JM, Walker MA, et al. Urinary hormonal concentrations and spinal bone densities of premenopausal vegetarian and nonvegetarian women. Am J Clin Nutr. 1991; 54(6): 1005–1010.
  16. Tesar R, Notelovitz M, Shim E, et al. Axial and peripheral bone density and nutrient intakes of postmenopausal vegetarian and omnivorous women. Am J Clin Nutr. 1992; 56(4): 699–704.
  17. Hunt IF, Murphy NJ, Henderson C, et al. Bone mineral content in postmenopausal women: comparison of omnivores and vegetarians. Am J Clin Nutr. 1989; 50(3): 517–523.
  18. Tylavsky FA, Anderson JJ. Dietary factors in bone health of elderly lactoovovegetarian and omnivorous women. Am J Clin Nutr. 1988; 48(3 Suppl): 842–849.
  19. Frassetto LA, Todd KM, Morris RC, et al. Worldwide incidence of hip fracture in elderly women: relation to consumption of animal and vegetable foods. J Gerontol A Biol Sci Med Sci. 2000; 55(10): M585–M592.
  20. Sellmeyer DE, Stone KL, Sebastian A, et al. A high ratio of dietary animal to vegetable protein increases the rate of bone loss and the risk of fracture in postmenopausal women. Study of Osteoporotic Fractures Research Group. Am J Clin Nutr. 2001; 73(1): 118–122.
  21. Ströhle A, Waldmann A, Koschizke J, et al. Diet-dependent net endogenous acid load of vegan diets in relation to food groups and bone health-related nutrients: results from the German Vegan Study. Ann Nutr Metab. 2011; 59(2-4): 117–126.
  22. Tucker KL. Vegetarian diets and bone status. Am J Clin Nutr. 2014; 100 Suppl 1: 329S–35S.
  23. Sahni S, Mangano KM, McLean RR, et al. Dietary Approaches for Bone Health: Lessons from the Framingham Osteoporosis Study. Curr Osteoporos Rep. 2015; 13(4): 245–255.
  24. Sahni S, Hannan MT, Gagnon D, et al. High vitamin C intake is associated with lower 4-year bone loss in elderly men. J Nutr. 2008; 138(10): 1931–1938.
  25. Sahni S, Hannan MT, Gagnon D, et al. Protective effect of total carotenoid and lycopene intake on the risk of hip fracture: a 17-year follow-up from the Framingham Osteoporosis Study. J Bone Miner Res. 2009; 24(6): 1086–1094.
  26. Setchell KDR, Lydeking-Olsen E. Dietary phytoestrogens and their effect on bone: evidence from in vitro and in vivo, human observational, and dietary intervention studies. Am J Clin Nutr. 2003; 78(3 Suppl): 593S–609S.
  27. Tucker KL, Hannan MT, Chen H, et al. Potassium, magnesium, and fruit and vegetable intakes are associated with greater bone mineral density in elderly men and women. Am J Clin Nutr. 1999; 69(4): 727–736.
  28. New SA. Intake of fruit and vegetables: implications for bone health. Proc Nutr Soc. 2003; 62(4): 889–899.
  29. Key TJ, Appleby PN, Rosell MS. Health effects of vegetarian and vegan diets. Proc Nutr Soc. 2006; 65(1): 35–41.
  30. Byberg L, Bellavia A, Orsini N, et al. Fruit and vegetable intake and risk of hip fracture: a cohort study of Swedish men and women. J Bone Miner Res. 2015; 30(6): 976–984.
  31. Ho-Pham LT, Vu BQ, Lai TQ, et al. Vegetarianism, bone loss, fracture and vitamin D: a longitudinal study in Asian vegans and non-vegans. Eur J Clin Nutr. 2012; 66(1): 75–82.