Analiza zachowań żywieniowych predysponujących do rozwoju chorób żywieniowozależnych u osób po 40. roku życia
Streszczenie
WSTĘP: Przewlekłe choroby niezakaźne o etiologii żywieniowozależnej stanowią obecnie główną przyczynę zgonów w Polsce. Prozdrowotny styl życia a w szczególności prawidłowe zachowania żywieniowe stanowią najważniejszy modyfikowalny czynnik ryzyka tych chorób. Celem pracy była ocena stylu życia, ze szczególnym uwzględnieniem zachowań żywieniowych predysponujących do rozwoju przewlekłych chorób niezakaźnych w grupie osób w wieku 40+.
MATERIAŁ I METODY: Do badań włączono 36 osób (28 kobiet, 8 mężczyzn) w wieku 41−71 lat z woj. Wielkopolskiego, wśród któr ych przeprowadzono ankietę (autorską oraz FFQ). Stan odżywienia oceniono na podstawie pomiarów antropometrycznych.
WYNIKI I WNIOSKI: Wszystkie badane osoby spożywały więcej niż 2 posiłki dziennie, przy czym aż 83% badanych dojadała pomiędzy posiłkami. Zaobser wowano nieprawidłową str ukturę spożycia produktów spożywczych, z nadmiernym spożyciem tłuszczów zwierzęcych, cukru i słodyczy, a niewystarczającą podażą produktów zbożowych i warzyw. Większość badanych spożywała alkohol okazjonalnie. Optymistycznie kształtował się poziom aktywności fizycznej, aż 85% badanych zadeklarowało umiarkowaną aktywność fizyczną, jednak była to ocena subiektywna. Ponad 1/3 badanej populacji miała nadwagę, a otyłość 8% osób. K onieczna jest edukacja żywieniowa w tej grupie wiekowej.
Słowa kluczowe: częstość spożyciapreferencje pokarmowezwyczaje żywienioweprofilaktyka żywieniowa