Tom 7, Nr 1 (2016)
WYBRANE PROBLEMY KLINICZNE
Opublikowany online: 2016-04-28

dostęp otwarty

Wyświetlenia strony 2993
Wyświetlenia/pobrania artykułu 12465
Pobierz cytowanie

Eksport do Mediów Społecznościowych

Eksport do Mediów Społecznościowych

Przyczyny niedożywienia, ocena stanu odżywienia i zalecenia żywieniowe w marskości wątroby

Joanna Dziewiatowska, Marek Guzek, Krystian Adrych, Sylwia Małgorzewicz
Forum Zaburzeń Metabolicznych 2016;7(1):16-23.

Streszczenie

U chorych z marskością występuje niedożywienie białkowo-kaloryczne (PEM), które skutkuje dłuższym pobytem w szpitalu, gorszym rokowaniem i częstszym występowaniem powikłań. Do oceny stanu odżywienia stosuje się wiele metod, na przykład kwestionariusze przesiewowe, metody antropometryczne, kliniczne oraz badania biochemiczne. W celu zapewnienia szybkiego i adekwatnego wsparcia żywieniowego zagrożonych niedożywieniem i niedożywionych pacjentów z marskością wątroby konieczna jest wczesna ocena stanu odżywienia. Zidentyfikowanie chorych wymagających inter wencji żywieniowej i wdrożenie odpowiedniego postępowania żywieniowego jest bardzo istotne ze względu na zapobieganie powikłaniom i rokowanie chorych.