Tom 6, Nr 3 (2015)
WYBRANE PROBLEMY KLINICZNE
Opublikowany online: 2015-11-26

dostęp otwarty

Wyświetlenia strony 1938
Wyświetlenia/pobrania artykułu 13252
Pobierz cytowanie

Eksport do Mediów Społecznościowych

Eksport do Mediów Społecznościowych

Rola mikroflory jelitowej w patogenezie i leczeniu otyłości oraz zespołu metabolicznego

Marta Nawrocka, Monika Szulińska, Paweł Bogdański
Forum Zaburzeń Metabolicznych 2015;6(3):95-102.

Streszczenie

Według danych Światowej Organizacji Zdrowia na otyłość choruje ponad 400 mln dorosłych, a kolejne 1,6 miliarda ma nadwagę. Wśród wielu elementów patogenetycznych przyczyniających się do powstawania i rozwoju otyłości uwagę badaczy w ostatnich latach zwróciła mikroflora jelitowa. W organizmie człowieka flora bakteryjna jelit ze względu na swoje liczne funkcje i stosunkowo dużą masę (około 1−1,5 kg), określana jest mianem narządu bakteryjnego. Szacuje się, że liczba komórek bakterii w jelicie człowieka przekracza dziesięciokrotnie liczbę komórek somatycznych, zaś liczba genów przekracza stokrotnie liczbę jego własnych genów. W jelicie człowieka występują bakterie typu Firmicutes, Bacteroidetes, Actinobacteria, Fusobacteria, Proteobacteria, Verrucomicrobia, Cyanobacteria, Spirochaeates, przy czym dominującymi są 2 pier wsze wśród wymienionych typów. Mikroflora jelitowa pełni istotną rolę w procesie trawienia pokarmów oraz przyswajania energii. W analizie wpływu składu mikroflory jelitowej na powstawanie i rozwój otyłości rozpatr uje różne mechanizmów. Zmianę składu mikroflor y jelitowej można uzyskać nie tylko przez modyfikowanie sposobu odżywiania, ale także przez stosowanie prebiotyków, probiotyków oraz leków pr zeciwbakteryjnych. Wyniki badań pro - wadzonych nad modulacją mikroflor y jelitowej pr zez jej transplantację, a także stosowanie prebiotyków i probiotyków wykazały kor zystny wpływ takich działań zarówno na parametr y antropometryczne jak i metaboliczne.