Tom 6, Nr 3 (2015)
WYBRANE PROBLEMY KLINICZNE
Opublikowany online: 2015-11-26

dostęp otwarty

Wyświetlenia strony 2215
Wyświetlenia/pobrania artykułu 8163
Pobierz cytowanie

Eksport do Mediów Społecznościowych

Eksport do Mediów Społecznościowych

Rozwój nauk o żywności i żywieniu — od norm żywienia do genomiki żywienia

Aneta Koszowska, Marcin Ebisz
Forum Zaburzeń Metabolicznych 2015;6(3):85-93.

Streszczenie

Normy żywienia są integralną częścią nauk o żywności i żywieniu, a ich połączenie z genomiką może mieć w przyszłości ogromny wpływ na poprawę stanu zdrowia ludzkości. Genomika żywienia to nauka poszukująca związku pomiędzy bioaktywnymi składnikami żywności i genomem, opierająca się głównie na nutrigenomice i nutrigenetyce, dziedzinach wiedzy pozostających w ścisłym związku z genetyką, biochemią, biologią molekularną, medycyną oraz bioinformatyką. Nutrigenomika bada zależność pomiędzy dietą a genami; analizuje, jak bioaktywne składniki diety mogą działać jako cząsteczki sygnalizacyjne, przenoszące informację ze środowiska na proces ekspresji genów. Nutrigenetyka z kolei bada jak materiał genetyczny wpływa na indywidualną reakcję organizmu na składniki odżywcze. Badania w tym zakresie skupiają się na znaczeniu polimorfizmu pojedynczych nukleotydów (SNP). Celem niniejszej pracy jest przegląd doniesień naukowych z zakresu nutrigenomiki i nutrigenetyki, poznanie wpływu polimorfizmów pojedynczych nukleotydów na rozwój wybranych jednostek chorobowych, a także wpływu wybranych bioaktywnych składników diety na ekspresję genów.