Tom 6, Nr 2 (2015)
WYBRANE PROBLEMY KLINICZNE
Opublikowany online: 2015-07-01

dostęp otwarty

Wyświetlenia strony 1965
Wyświetlenia/pobrania artykułu 6541
Pobierz cytowanie

Eksport do Mediów Społecznościowych

Eksport do Mediów Społecznościowych

Możliwości zastosowania gorzkiej czekolady i zawartych w niej flawonoidów w profilaktyce i terapii zespołu metabolicznego

Julia Olechnowicz, Joanna Suliburska
Forum Zaburzeń Metabolicznych 2015;6(2):49-55.

Streszczenie

Zespół metaboliczny jest jednym z największych wyzwań w programach zdrowia publicznego na świecie. Istotnym elementem postępowania leczniczego w tym zespole jest przede wszystkim zmiana stylu życia, w tym stosowanie odpowiedniej diety . Ważną kwestią w zastosowanej diecie jest dobór produktów zawierających związki bioaktywne, k tóre mogą wspomagać leczenie składowych zespołu metabolicznego. Niniejsza publikacja zawiera przegląd badań nad wpływem gorzkiej czekolady i zawartych w niej polifenoli, w tym flawan-3-olu na parametry związane z chorobami metabolicznymi.