Ocena wybranych parametrów stanu odżywienia kobiet i mężczyzn w wieku 50+ z Wielkopolski
Streszczenie
Wstęp: Nadwaga i otyłość skorelowana jest z wieloma zaburzeniami metabolicznymi w postaci
nieprawidłowego profilu lipidowego, insulinoopor ności i w konsekwencji r yzykiem chorób
przewlekłych. Celem badań była ocena stanu odżywienia osób w wieku 50+ z Wielkopolski.
Materiał i metody: W badaniach uczestniczyło 105 osób (53 kobiety i 52 mężczyzn) w średnim
wieku 57 lat. Ocenę stanu odżywienia pr zeprowadzono na podstawie pomiarów antropometrycznych,
wybranych parametrów morfologicznych i biochemicznych.
Wyniki: U znacznej części badanych mieszkańców Wielkopolski zaobserwowano nadwagę
bądź otyłość oraz związane z nią konsekwencje zdrowotne w postaci nieprawidłowego profilu
lipidowego i stężenia glukozy na czczo.
Wnioski: Niezbędna jest edukacja społeczeństwa w celu poprawy stanu odżywienia i tym
samym zmniejszenia ryzyka chorób przewlekłych.
Słowa kluczowe: stan odżywieniaBMIWHRobwód taliiprofil lipidowy