Tom 6, Nr 1 (2015)
WYBRANE PROBLEMY KLINICZNE
Opublikowany online: 2015-05-20

dostęp otwarty

Wyświetlenia strony 1151
Wyświetlenia/pobrania artykułu 2759
Pobierz cytowanie

Eksport do Mediów Społecznościowych

Eksport do Mediów Społecznościowych

Sprzężone kwasy linolowe w terapii wybranych jednostek chorobowych — fakty i kontrowersje

Agata Czochralska-Duszyńska, Katarzyna Grabańska, Edyta Mądry, Paweł Bogdański
Forum Zaburzeń Metabolicznych 2015;6(1):25-30.

Streszczenie

Sprzężone kwasy linolowe (CLA) są grupą wielonienasyconych kwasów tłuszczowych wzbudzających zainteresowanie badaczy ze względu na swoje potencjalne właściwości przeciwnowotworowe, przeciwmiażdżycowe, zapobiegające otyłości oraz modulujące odpowiedź immunologiczną. Korzystne prozdrowotne efekty wynikające z suplementacji CLA zaobserwowano w odniesieniu do dwóch izomerów cis-9, trans- 11 oraz trans-10, cis-12 lub ich mieszanin. Pomimo licznych dowodów pochodzących z badań eksper ymentalnych do chwili obecnej brakuje przekonywujących danych pochodzących z badań klinicznych, które w jednoznaczny sposób potwierdziłyby możliwości wykorzystania CLA u ludzi.