Wykorzystanie żywności niskoenergetycznej, CLA i karnityny w leczeniu otyłości
Streszczenie
W związku z rosnącą liczbą osób borykających się z problemem nadwagi i otyłości, zainteresowanie środowiska medycznego jest zwrócone na poszukiwanie możliwości ułatwiających pacjentom skuteczną redukcję masy ciała lub prewencję jej nadmi ernego wzrostu. Nadzieje w tym zakresie wiąże się z wykor zystaniem wywodzącej się z kultur y Wschodu koncepcji żywności funkcjonalnej. Jednymi z najstarszych przedstawicieli żywności funkcjonalnej są produkty niskokaloryczne, czyli produkty zarówno o obniżonej, jak i naturalnie niskiej wartości kalorycznej. Dużą popularnością wśród pacjentów cieszą się przede wszystkim sztuczne substancje słodzące. Obecnie przedmiotem badań jest także określenie skuteczności suplementacji sprzężonych dienów kwasu linolenowego, kar nityny, kofeiny oraz bioaktywnych składników wodorostów w redukcji masy ciała. W niniejszej pracy pr zedstawiono aktualny stan wiedzy dotyczący żywności niskoenergetycznej (szczególnie sztucznych substancji słodzących) i wybranych fat burnerów (CLA, karnityny, forskoliny i fukoksantyny) w kontekście terapii otyłości.
Słowa kluczowe: żywność funkcjonalnaotyłośćżywność niskoenergetycznasłodzikiCLAkarnityna