Tom 5, Nr 3 (2014)
WYBRANE PROBLEMY KLINICZNE
Opublikowany online: 2014-12-07

dostęp otwarty

Wyświetlenia strony 4347
Wyświetlenia/pobrania artykułu 11199
Pobierz cytowanie

Eksport do Mediów Społecznościowych

Eksport do Mediów Społecznościowych

Wysiłek fizyczny a mikroflora przewodu pokarmowego — znaczenie probiotyków w diecie sportowców

Wojciech Marlicz
Forum Zaburzeń Metabolicznych 2014;5(3):129-140.

Streszczenie

Aktywność fizyczna przynosi wymierne korzyści dla zdrowia człowieka i prowadzi do zmniejszenia ryzyka wystąpienia schorzeń układu krążenia, zaburzeń metabolicznych oraz częstych chorób pr zewodu pokarmowego, takich jak kamica żółciowa, choroba uchyłkowa czy rak jelita grubego. Osoby uprawiające sport — czy to amatorsko, czy też zawodowo — są jednak narażone na różne dolegliwości ze strony pr zewodu pokarmowego. Działania niepożądane dotyczące żołądka czy jelit występują u znacznej liczby spor towców i mogą być pr zyczyną ograniczenia aktywności sportowej. Mechanizm powstawania tych zaburzeń nie jest do końca poznany. Wśród przyczyn wymienia się nadwrażliwość trzewną i przemijające niedokrwienie jelit. Wyniki najnowszych badań z wykorzystaniem między innymi technik biologii molekularnej wskazują na istotną rolę mikroflory przewodu pokarmowego oraz bariery jelitowej w powstawaniu zaburzeń jelitowych związanych z wysiłkiem fizycznym. Dieta bogata w białko oraz często stosowane przez sportowców leki, takie jak antybiotyki, niesteroidowe leki przeciwzapalne czy inhibitory pompy protonowej, mogą wywoływać zabur zenia mikroflory jelitowej i zwiększać ryzyko wystąpienia działań niepożądanych. Modulacja mikroflory jelitowej za pomocą probiotyków i prebiotyków u osób aktywnych fizycznie pozwala korygować dysbiozę i ogranicza ryzyko wystąpienia związanych z wysiłkiem dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego. Postępowanie takie stwarza nowe możliwości terapii zaburzeń czynnościowych u sportowców i ludzi aktywnych fizycznie.

Artykuł dostępny w formacie PDF

Pokaż PDF Pobierz plik PDF