Zmiany trendów światowych wytycznych żywieniowych w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego
Streszczenie
Choroby układu sercowo-naczyniowego stanowią w skali globalnej najczęstszą przyczynę zgonów. Prognozy wskazują, że częstość ich występowania w najbliższych latach będzie wzrastać. Dlatego istotna jest profilaktyka, oparta na przeprowadzaniu regularnych badań oraz zmianie stylu życia. Szczególnie istotnym czynnikiem jest prozdrowotna zmiana diety. Trwają badania nad optymalną dietą w prewencji chorób układu sercowo-naczyniowego. Początkowo za taką dietę uważano dietę z 60-procentową zawartością węglowodanów i niską zawartością tłuszczów, prefer ującą spożywanie zbóż, owoców i war zyw, nakazującą ograniczenie soli i tłuszczów. Badania wykazały jednak, że nie wpływa ona korzystnie na profil lipidowy. Okazało się, że dużo korzystniejszy wpływ mają diety ograniczające węglowodany, eliminujące cukry proste i zwiększające podaż białka oraz kwasów tłuszczowych. Udowodniono, że wpływają one korzystniej na profil lipidowy oraz znacząco obniżają stężenie trójglicerydów. Konieczna zatem wydaje się korekta wytycznych żywieniowych, uwzględniająca wyniki najnowszych badań.
Słowa kluczowe: dietachoroby układu sercowo-naczyniowegodyslipidemia