Tom 5, Nr 3 (2014)
WYBRANE PROBLEMY KLINICZNE
Opublikowany online: 2014-12-07

dostęp otwarty

Wyświetlenia strony 1377
Wyświetlenia/pobrania artykułu 1974
Pobierz cytowanie

Eksport do Mediów Społecznościowych

Eksport do Mediów Społecznościowych

Hot topics z najważniejszych zjazdów dietetycznych — najnowsze trendy i kontrowersje

Angelika Kargulewicz, Marian Grzymisławski, Ewelina Swora-Cwynar, Alina Kanikowska
Forum Zaburzeń Metabolicznych 2014;5(3):115-122.

Streszczenie

W pracy przedstawiono obecne trendy z zakresu nauki o żywieniu człowieka. Omówiono prewencyjne i terapeutyczne modele żywieniowe oraz produkty spożywcze o działaniu bioaktywnym. Przedstawiono fakty na temat wpływu spożycia jaj na parametry profilu lipidowego oraz wskazano produkty o właściwościach hipolipemizujących. W pracy opisano również zagadnienie znaczenia składników mineralnych w prewencji chorób metaboliczn ych i cywilizacyjnych. Z uwagi na star zenie się społeczeństw poszukuje się prewencyjnych modeli żywie niowych, które mogą zapobiegać rozwojowi pr zewlekłych chorób związanych z wiekiem. P rzykładem jest dieta okinawska, omówiona w niniejszym artykule.

Artykuł dostępny w formacie PDF

Pokaż PDF Pobierz plik PDF