Tom 5, Nr 1 (2014)
WYBRANE PROBLEMY KLINICZNE
Opublikowany online: 2014-06-27

dostęp otwarty

Wyświetlenia strony 1317
Wyświetlenia/pobrania artykułu 2145
Pobierz cytowanie

Eksport do Mediów Społecznościowych

Eksport do Mediów Społecznościowych

Zastosowanie czosnku w prewencji chorób nowotworowych

Ilona Lis, Paweł Bogdański, Gerard Nowak
Forum Zaburzeń Metabolicznych 2014;5(1):43-49.

Streszczenie

Zachorowalność na nowotwor y złośliwe i liczba zgonów z ich powodu wzrastają zarówno w Polsce, jak i na świecie. W rozwoju nowotworów bierze udział wiele czynników genetycznych i środowiskowych. Do czynników środowiskowych zaliczany jest między innymi sposób odżywiania. Niektóre składniki diety mogą pełnić rolę w profilaktyce chorób nowotworowych. Wyniki badań potwierdziły, że istnieje związek pomiędzy konsumpcją czosnku a zmniejszonym ryzykiem wystąpienia niektórych rodzajów nowotworów. Związki siarkowe wykazują wpływ na enzymy systemu detoksykacyjnego organizmu, hamując aktywność cytochromu P-450 i pobudzając aktywność transferazy glutationowej. Związki zawarte w cebuli czosnku przejawiają również zdolności hamowania cyklu komórkowego i indukowania apoptozy komórek nowotworowych, co może wynikać z ich wpływu na aktywność niektórych kinaz serynowo-treoninowych, czyli JNK i PKB.

Artykuł dostępny w formacie PDF

Pokaż PDF Pobierz plik PDF