Zastosowanie czosnku w prewencji chorób nowotworowych
Streszczenie
Zachorowalność na nowotwor y złośliwe i liczba zgonów z ich powodu wzrastają zarówno w Polsce, jak i na świecie. W rozwoju nowotworów bierze udział wiele czynników genetycznych i środowiskowych. Do czynników środowiskowych zaliczany jest między innymi sposób odżywiania. Niektóre składniki diety mogą pełnić rolę w profilaktyce chorób nowotworowych. Wyniki badań potwierdziły, że istnieje związek pomiędzy konsumpcją czosnku a zmniejszonym ryzykiem wystąpienia niektórych rodzajów nowotworów. Związki siarkowe wykazują wpływ na enzymy systemu detoksykacyjnego organizmu, hamując aktywność cytochromu P-450 i pobudzając aktywność transferazy glutationowej. Związki zawarte w cebuli czosnku przejawiają również zdolności hamowania cyklu komórkowego i indukowania apoptozy komórek nowotworowych, co może wynikać z ich wpływu na aktywność niektórych kinaz serynowo-treoninowych, czyli JNK i PKB.
Słowa kluczowe: czosnekallicynaprofilaktykachoroby nowotworowe